Hopp til innhold

Haaland klar for Borussia Dortmund: – Jeg gleder meg

Erling Braut Haaland er klar for Borussia Dortmund. 19-åringen har skrevet under på en kontrakt fram til sommeren 2024.

Dortmund. Hans-Joachim Watzke og Erling Braut Haaland.

GIGAOVERGANG: Hans-Joachim Watzke og Borussia Dortmund henter Erling Braut Haaland fra RB Salzburg.

Foto: Borussia Dortmund

Den norske spissen har overbevist stort for RB Salzburg denne sesongen, og det er blitt spekulert i at han ville bli hentet av en storklubb i januar.

Borussia Dortmund og Manchester United er blitt hyppigst nevnt, og nå er det klart at den tyske storklubben har sikret seg rogalendingen.

Det melder Dortmund på sin hjemmeside noen få minutter over kl. 15.30 søndag ettermiddag.

Gleder seg

I en video publisert av klubben på Twitter, sier Haaland følgende:

– Jeg gleder meg. Ha en god nyttårsfest, kjære Dortmund-fans. Jeg ser fram til å se dere neste år. Jeg ser fram til å bli en del av denne fantastiske klubben.

Laster Twitter-innhold

Den norske 19-åringen har skrevet under på en fire-og-et-halvtårskontrakt med Dortmund. Kontrakten strekker seg ut juni 2024. Ifølge nettstedet Weltfussball får han en årslønn på rundt åtte millioner euro, omtrent 80 millioner kroner.

Hele overgangspakken, inkludert kommisjon for agent Mino Raiola, innebærer 80 millioner euro, ifølge nettstedet.

NRKs fotballekspert Carl Erik Torp synes Haaland tar et nytt riktig steg.

– Det er et riktig og klokt valg igjen. Det syntes jeg da han gikk til Salzburg også, sier Torp.

Laster Twitter-innhold

– Min beste beslutning

Det mener hovedpersonen selv også.

– Å signere for Salzburg var den beste beslutningen min så langt i livet. Det har skjedd så mye det siste året at det er vanskelig å tro. Jeg har hatt mulighet til å lære mye på kort tid i et perfekt miljø. Jeg er ekstremt takknemlig, sier Haaland til Salzburgs nettsted.

Nå mener han Dortmund er et godt neste steg.

– Jeg har snakket mye med klubben, spesielt med Hans-Joachim Watzke (administrerende direktør), Michael Zorc (sportsdirektør) og trener Lucien Favre. Jeg fikk en god følelse fra starten om at jeg ønsket å spille her i den fantastiske Dortmund-atmosfæren foran mer enn 80.000 tilskuere, sier Haaland.

81.000 på hver kamp

Michael Zorc

GLISER BREDT: Dortmunds sportsdirektør Michael Zorc smiler bredt etter å ha sikret seg Erling Braut Haalands signatur

Foto: Ralph Orlowski / Reuters

Borussia Dortmund er klubben som trekker flest tilskuere i Bundesliga. Hittil i år har de et snitt på 81.000 tilskuere på hver kamp. Klubben ligger på fjerdeplass i ligaen etter halvspilt sesong, sju poeng bak ligaleder Leipzig.

Leipzig var den andre tyske klubben som jaktet Haaland. Men ifølge Weltfussball ville ikke Leipzig gi noen garantier om spilletid, fordi de fra før er godt forspent med angripere. I Dortmund er Haaland derimot tiltenkt en sentral rolle umiddelbart.

Torp tror Haaland kan passe inn i klubben, som har en spiss skadet. Derfor kan det åpne seg sjanse for å spille seg inn allerede nå.

– Dortmund er et lag som skaper mye sjanser, og Haaland kommer også til å få mange sjanser. Det er en spennende og kul overgang, mener Torp.

Dortmund er for øyeblikket på fjerdeplass i tysk Bundesliga. Klubben er kjent for ivrige fans, og ikke minst «Die Gelbe wand» - den gule veggen - en av Europas største tribuner på ett nivå.

Blant spillerne finner man enorme stjerner som Marco Reus, Mario Götze, Mats Hummels og engelske Jadon Sancho.

– Flere bud

Dortmunds sportsdirektør Michael Zorc, som ledet forhandlingene med Salzburg, er svært lettet over at Europas kanskje heteste overgangsobjekt nå er sikret.

Champions League - Group E - Liverpool v FC Salzburg

SUPERSESONG: Erling Braut Haaland har pøst inn mål for Salzburg denne sesongen. Det har storklubbene lagt merke til.

Foto: JASON CAIRNDUFF

– Vi kan alle se fram til en ambisiøs, atletisk og fysisk sterk spiss med et utpreget målinstinkt og høy fart - som vi ønsker å utvikle videre i Dortmund. I en alder av 19 år er Erling selvsagt i starten av det vi vi håper kan bli en fantastisk karriere, sier han til klubbens hjemmeside.

Administrerende direktør i klubben, Hans-Joachim Watzke, sier:

– Til tross for bud fra mange av de absolutt toppklubbene i hele Europa, Erling Haaland, har bestemt seg for den sportslige utfordringen i BVB, og det prosjektet vi har vist ham. Iherdigheten vår gir resultater, sier han til klubbens hjemmeside.

Carl Erik Torp mener at dette er en overgang som også vil være svært positiv for norsk fotball.

– Vi begynner å få noen gutter som er i verdenstoppen nå. Det er det en stund siden vi har hatt, og det åpner også dører for flere når klubber og agenter begynner å forstå at det finnes toppspiller ei Norge, sier Torp.

  • Dortmund melder at Haaland blir med klubben på treningssamling i spanske Marbella fra 3. januar. Klubbens første ligakamp på nyåret går borte mot Augsburg 18. januar. Nøyaktig én måned seinere møter de Paris Saint-Germain i første åttedelsfinale i mesterligaen.

Siste nytt

  • Forsvareren om Gjert Ingebrigtsens trenerrolle: Skal holde seg i bakgrunnen

    I påvente av rettssaken akter Gjert Ingebrigtsen å fortsette som trener for utøverne han nå bistår, blant dem Narve Gilje Nordås.

    Friidrettstreneren er anklaget for mishandling i nære relasjoner. Tiltalen omfatter forhold knyttet til ett av friidrettsprofilens barn. Han erkjenner ikke straffskyld.

    Heidi Reisvang hos Elden Advokatfirma, som forsvarer Ingebrigtsen, sier friidrettstreneren i tiden som kommer vil fortsette trenergjerningen.

    – Så lenge utøverne presterer og opplever at samarbeidet i sum er mer positivt enn negativt, og de ønsker ham som trener, vil han fortsette å trene dem, sier Reisvang til NTB.

    Hun legger til at Ingebrigtsen vil forholde seg på en måte som er til det beste for utøverne i forbindelse med konkurranser og stevner og «i større grad være i bakgrunnen».

    – Han håper at så lenge han holder seg i bakgrunnen, vil mediene respektere det og ikke oppsøke han eller forfølge hans familie, legger hun til.

    Reisvang vil på spørsmål fra NTB ikke utdype ytterligere hva som ligger i at trenerprofilen skal holde seg mer i bakgrunnen, men sier:

    – Under stevnet i Spania (denne uken red.anm.) søkte han ingen oppmerksomhet, men holdt seg unna. Han ønsker at mediene nå skal la han og hans familie være i fred, respektere dette og ikke oppsøke på den måten som det er gjort hittil.

    På direkte spørsmål om Ingebrigtsen har vurdert å trekke seg som trener, svarer advokaten:

    – Ikke med mindre utgangpunktetene jeg har vært inne på endrer seg.

    Det er allerede kjent at Ingebrigtsen ikke vil få trenerakkreditering til sommerens to store mesterskap, EM og OL. (NTB)

    Gjert Ingebrigtsen
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Verstappen vant sprintkvalifiseringen i Miami: – Det føltes forferdelig

    Verdensmester Max Verstappen fortsetter å dominere Formel 1-sesongen. Fredag vant han sprintkvalifiseringen i Miami.

    Den nederlandske Red Bull-føreren noterte 1.27,641 i siste kvalifiseringsomgang og henviste Ferrari-fører Charles Leclerc til 2.-plass med 0,108 sekunds margin. Verstappens lagkamerat Sergio Pérez var 0,235 sekund bak ham.

    – For å være ærlig føltes det ganske forferdelig, men på en eller annen måte endte jeg øverst likevel. Jeg vet ikke hva som skjedde med de andre, sa Verstappen etterpå.

    Lørdag gjennomføres sesongens annet sprintløp. Verstappen vant det første i Shanghai for to uker siden.

    Han har også vunnet fire av de fem Grand Prix-løpene som er avviklet så langt og leder klart i sammendraget i jakten på sin fjerde VM-tittel på rad.

    Daniel Ricciardo i RB ble nummer fire i sprintkvalifiseringen, foran Carlos Sainz i Ferrari og Oscar Piastri i McLaren. Begge Mercedes-bilene ble utslått før siste kvalifiseringsomgang, og George Russell og Lewis Hamilton starter som nummer 11 og 12 i sprintløpet. (NTB)

    Max Verstappen
    Foto: AP
  • IOC-presidenten vil vise at Seinen er trygg før OL: – Jeg bader gjerne

    President for Den internasjonale olympiske komité (IOC) Thomas Bach (70) er klar for en dukkert i Seinen før sommerlekene i Paris 2024.

    – Jeg har ikke mottatt en invitasjon ennå, men jeg bader gjerne hvis jeg får det. Jeg håper det ikke er for kaldt, sa Bach under fredagens pressekonferanse.

    Paris-ordfører Anne Hidalgo skal svømme i Seinen sammen med den franske presidenten, Emmanuel Macron, og flere av OL-sjefene før lekene for å bevise at vannkvaliteten i elven har blitt bedre.

    Hidalgo har uttalt at hun kommer til å hoppe ut i vannet i slutten av juni eller begynnelsen av juli.

    Før OL blir Seinen, som er sterkt forurenset, renset for enorme kostnader. Utendørssvømmerne og triatletene skal konkurrere i elven under lekene, som starter 26. juli.

    Fra sommeren 2025 vil publikum også få lov til å svømme i Seinen i enkelte områder, noe som har vært forbudt siden 1923. (NTB)

    Thomas Bach IOC
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal