Hopp til innhold

Her må gutta vente på tur – får nesten ikke bruke hjemmebanen

I Sandviken er det kvinnene som har førsterett. Branns cupmotstander i kveld får kun trene på stor bane en gang i uka.

Sandviken

JENTEMAKT: Kvinnene har rangen på fotballbanen i Sandviken. Bortsett fra i kveld når Brann kommer på besøk

Foto: Roy Pettersen / NRK

– På både anlegg og treningstid er det kvinnelaget som har førsteprioritet.

Slik forklarer daglig leder, Mette Hammersland, rollefordelingen i annerledesklubben Sandviken. En klubb der kvinnene er sjefen, og gutta er langt nede på prioriteringslista.

– Vi er stolte av kvinnelaget vårt. De er viktige for klubben, sier kaptein på Sandvikens herrelag, Bjørnar Aastvedt.

For en gangs skyld får laget hans mer oppmerksomhet enn kvinnelaget. I kveld er det klart for lokaloppgjør i cupens første runde når fjerdedivisjonslaget møter Brann.

  • NRK viser 20 cupkamper direkte onsdag fra kl. 17.55

Begrenset treningstid

Toppserielaget Sandviken har både historien og ressursene i klubben. I 1995 slo de Trondheims-Ørn 3–2 etter ekstraomganger i cupfinalen, for øvrig samme helg som Brann spilte finale mot Rosenborg.

De har vært i toppen i over 30 år, og har midler som herrelaget bare kan drømme om.

– I år har vi syv kvinnelige spillere som er her på heltid. Så har vi to heltidsansatte som er kvinner og jeg som er daglig leder, forteller Hammersland.

Magne Hesmyr Nilsen, trener Sandviken herrer

LEVER GODT I SKYGGEN: – Vi vet veldig godt at det er kvinnelaget som er klubbens ansikt utad, sier trener Magne Nilsen

Foto: Cato Heldal Kristensen / NRK

Herrelaget er såpass «marginalisert» at de kun får trene på den store treningsbanen en gang i uka.

Men slik må det også være når kvinnelaget er best.

– Sånn har det vært i mange, mange år nå. Vi er stolte av kvinnelaget og heier selvfølgelig på dem, sier herrelagstrener Magne Nilsen.

Nilsen vs. Nilsen

I kveld får Sandviken-Nilsen selveste Brann-Nilsen, med Lars Arne som fornavn, som rival på motsatt trenerbenk. Men Sandviken-Nilsen lever godt med at hans lag til daglig må spille andrefiolin i klubben sin.

– Vi har forståelse for at i denne klubben har kvinnene fortrinnsrett når det kommer til treningstid, seier Nilsen og peker på Stemmemyren-anlegget som ble pusset opp i fjor.

– Det er jo først og fremst på grunn av kvinnelaget vårt vi har fått til dette fantastiske anlegget. Vi heier på damelaget, og vet veldig godt at det er de som er klubbens ansikt utad, sier Magne Nilsen.

SANDVIKEN–BRANN: Se kampen her fra klokken 17.55.

– Sene kvelder på halv bane

Ikke bare må gutta finne seg i å stå i køen bak kvinnene. De deler også bane med Varegg, som hører til i divisjonen over.

– Så kommer vi deretter. Det blir noen seine kvelder med trening fra halv ni til ti, gjerne på halv bane unntatt den ene dagen i uka, sier Magne Nilsen.

I kveld får han og guttene Stemmemyren og oppmerksomheten for seg selv. I morgen overtar igjen kvinnene banen for forberedelser til lørdagens særdeles prestisjefylte lokaloppgjør mot Arna-Bjørnar – en annen Bergens-klubb der jentene skyver gutta inn i skyggen.

Sandviken 1995

BERGENSK GULL: Dette laget slo Trondheims-Ørn 3–2 og tok NM-gull på Ullevaal i 1995

Foto: Jan Greve / NTB scanpix

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Milliardforlik i saken med overgrepsdømt turnlege

    Amerikanske myndigheter har inngått et forlik på nærmere 140 millioner dollar med ofrene for den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar.

    Justisdepartementet betaler i forliket et beløp tilsvarende rundt 1,5 milliarder norske kroner i forbindelse med krav fra 139 personer. Disse har beskyldt FBI for grov feilhåndtering av overgrepsbeskyldningene mot legen i 2015 og 2016. Justisdepartementet har vedgått svikt.

    Inkludert det siste forliket er det satt av rundt 1 milliard dollar av ulike instanser for å gi kompensasjon til flere hundre utøvere som Nassar
    skal ha foregrepet seg på under dekke av å behandle dem for idrettsskader.

    – Forliket vil ikke gjøre opp for den skaden som Nassar gjorde, men vi håper at det skal gi ofrene for ugjerningene hans noe av den viktige støtten de trenger for å fortsette legingen, sier fungerende visejustisminister Benjamin Mizer.

    I 2017 erkjente Nassar straffskyld for å ha misbrukt ti jenter. Den tidligere landslagslegen soner en fengselsstraff på inntil 175 år. (NTB)

    mn1xUzO0GqM
    Foto: Reuters
  • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

    Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

    Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

    qYj-Mb-Adu4
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal