Hopp til innhold

Kaos etter VM-gullet: To dødsfall, butikkplyndring og røykbomber

– Det er ikke slik man feirer, sier en gråtende fransk fotballsupporter.

Røde bluss tennes av fans

FRA GULLFEST TIL SKANDALEFEIRING: Feiringen i Paris kom ut av kontroll søndag og politiet valgte å bruke tåregass for å skille bråkmakere. Dette bildet er fra Place de la République.

Foto: LUCAS BARIOULET / AFP

Feiringen av VM-gullet gikk på ingen måte rolig for seg i Frankrike. Når landet våkner opp etter gullrusen mandag morgen er det ikke bare til gode nyheter.

Verst gikk det i Annecy og Saint-Felix, der to menn omkom i feiringen. Ifølge nyhetsbyrået AFP brakk en mann i 50-årene nakken da han hoppet ned i en trang kanal i det sluttsignalet i VM-finalen gikk.

Ikke langt unna, i Saint-Felix sørøst i landet, skal en mann i 30-årene ha kjørt bilen inn i et tre i feiringen.

«Vi er franskmennene»

Det mest synlige bråket skjedde likevel i hovedstaden Paris der politiet til slutt valgte å bruke tåregass på hovedgaten Champs-Élysées for å skille bråkmakere.

– Det er ikke slik man feirer, sier en gråtende supporter som AFP snakket med i urolighetene søndag kveld.

Se video av opptøyene i Paris her.

Tåregass i gate

Politiet brukte tåregass for å skille bråkmakere.

Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

Godt over hundre tusen mennesker skal ha vært med på feiringen av VM-gullet i Paris søndag kveld og natt, av disse var et tosifret antall involvert i bråk, ifølge TV-kanalen BFMTV.

Rundt 30 ungdommer var med på å plyndre en butikk på Champs-Élysées, mens én mann ble innlagt på sykehus etter slåssing.

Folk klatret opp på bussholdeplasser og kiosker og fyrte av røykbomber mens de ropte «Vi er franskmennene».

Mann ligger på bakken og får hjelp. Politimann vinker.

En skadet mann får hjelp på Champs-Élysées.

Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
Hundretusenvis av folk på Champs-Elysee

Det er ikke kjent nøyaktig hvor mange som feiret Frankrikes VM-gull i Paris' gater søndag, men det skal ha vært godt over hundre tusen. Her på Champs-Élysées.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

– Folk ble dyttet i sjøen

AFP melder også om hendelser i flere andre byer. I Lyon havnet omtrent 100 mennesker i sammenstøt med politiet.

I Marseille ble to politibetjenter skadd under den voldsomme feiringen. Flere steder ble det kastet flasker, stoler og andre gjenstander mot politiet, som svarte med tåregass.

NRK-reporter Simon Solheim er på ferie i den populære franske byen og havnet midt i bråket søndag kveld.

– Folk ble dyttet i sjøen. Biler og motorsykler kjørte i stor fart gjennom gatene uten å ta hensyn. Folk lå på taket på biler og noen ramlet av i fart, sier Solheim som forteller at politiet lot biler med folk på taket bare få holde på og kjøre fritt rundt.

Solheim forteller også at utesteder og restauranter måtte stenge fordi de nærmest ble stormet av store folkemasser.

– Det ble sendt opp raketter og bluss midt i folkemengdene, også mot folk, sier Solheim.

Mann ligger på taket av bil

Folk lå på taket av biler som kjørte i stor fart gjennom gatene i Marseille.

Foto: Simon Solheim / NRK

Ifølge NRK-reporter Simon Solheim, som er i Marseille, stoppet ikke politiet biler med folk på taket søndag kveld. På videoen ser du en politibetjent som ikke griper inn. (Foto: Simon Solheim/NRK).

Politiet står over en mann

I Marseille var det kaos etter Frankrikes finaleseier.

Foto: Boris Horvat / AFP
Bluss i Marseille

Franske supportere fyrte opp bluss og sendte raketter mot folk i Marseille.

Foto: Simon Solheim / NRK

Presidenten tar imot VM-heltene mandag

Mandag fortsetter feiringen i Paris og rundt om i Frankrike for øvrig. President Emmanuel Macron tar imot VM-heltene når de kommer hjem, og spillerne skal kjøres i bussparade opp Champs-Élysées, der det igjen er ventet hundretusenvis av mennesker.

Frankrike sikret VM-gullet med 4-2-seier over Kroatia i søndagens finale i Moskva. Det er tredje gang Frankrike spiller VM-finale og annen gang landet vinner mesterskapet.

Politibiler på rekke

Ifølge nyhetsbyrået AFP har totalt om lag 4000 politi- og sikkerhetsfolk vært i aksjon i Paris under VM. Slik så det ut søndag kveld, etter finalen.

Foto: LUDOVIC MARIN / AFP
FBL-WC-2018-FRA-CRO-FANS

Franskmennene feirer VM-gullet på Place de la Republique i Paris.

Foto: LUCAS BARIOULET / AFP

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal