Hopp til innhold

Konkurrentene spår beintøff Birken for Northug: – Det blir blodhardt

RENA/OSLO (NRK): Flere av langløpssirkusets største stjerner tror Petter Northug kan vinne Birkebeineren, hvis han har funnet toppformen.

Petter Northug

NUMMER 1: Petter Northug skjærer grimaser etter Engadin Skimaraton sist helg. Til venstre: Petter Skinstad.

Foto: Ørjan Ellingvåg / NTB scanpix

– Det er utrolig kult at han går. Det er artig å se ham på startstreken igjen. Men hadde jeg vært han, hadde jeg ikke valgt Birken som første renn i Ski Classics, sier Andreas Nygaard til NRK.

Northug gikk Engadin skimaraton sist helg, og fredag kom nyheten om at han stiller til start i årets utgave av Birkebeineren.

– Northug er så godt trent, og hvis han er tilbake i form, kan det blir moro for ham. Er han ikke i form, blir det neppe noe gøy. Men jeg gleder meg veldig til å gå mot ham igjen, sier Tord Asle Gjerdalen, som har den gule ledertrøya i Ski Classics.

Andreas Nygaard vant Vasaloppet

VANT VASALOPPET: Andreas Nygaard.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Klæbo: – Kan gå alle veier

Men det blir hardt; Birkebeineren starter med en saftig motbakke på over en mil, og anses som et av de tøffeste av langløpene.

– Det blir spennende å se. Jeg tror vi er like spent som alle andre på hvordan han går. Det blir spennende å se hvor han står. Det kan gå alle veier, tror jeg, sier Johannes Høsflot Klæbo.

Gjerdalen tror motbakkene blir den største utfordringen for Northug.

– De fleste løperne på start er i kjempeform, og på start er det som å slippe ut en gjeng med hingster. Da blir nøkkelen å holde seg på terskelen. Når du går over, så får du svi skikkelig. Du får svi mye mer enn det du har tjent, sier Gjerdalen.

– Hvem tror du vinner?

– Jeg tror Petter Northug kan være en outsider. Han har vært verdens beste skiløper i mange år. Du snakker om et av de største talentene verden har sett. Han er helt der oppe med Dæhlie, Klæbo og de andre.

Tord Asle Gjerdalen

GUL TRØYE: Tord Asle Gjerdalen leder Ski Classics sammenlagt. Her avbildet på fredagens pressetreff.

Foto: Helge Tvedten / NRK

– Vet aldri hvor du har Petter

Årets sesong har vært en stor nedtur for Northug. Sykdom spolerte mye av starten, og han kom aldri i form til hverken Tour de Ski eller OL. Derfor droppet han resten av verdenscupsesongen.

I stedet satser han nå på lengre distanser som Engadin skimaraton (42 kilometer) og Birkebeineren (54 kilometer).

– Du vet aldri hvor du har Petter. Det blir stas å se ham gå skirenn. Det er en solid tur, og du får bakkene midt i fleisen. Det er ikke vits å blåse ut alle kreftene, da taper du mye tid. Men i Birken er det ganske enkelt, det er den sterkeste som vinner, sier Morten Eide Pedersen.

Vasaloppet-vinneren Andreas Nygaard tror også Northug kan blande seg inn i toppen.

– Det blir blodhardt. Men alle vet hva han er i stand til på gode dager. Han kan til og med vinne.

Siste nytt

  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP
  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal