Hopp til innhold

Kroatias skjulte VM-drama: – Modrić ba treneren sende hjem lagkamerat

Kroatiske Nikola Kalinić fremstår kanskje som VMs mest uheldige spiller, men valget om å sende hjem spissen fra VM kan være noe av det smarteste trener Zlatko Dalić har gjort.

Luka Modric

KAPTEIN: Real Madrid-stjernen Luka Modrić er uvurderlig for Kroatia og har stor respekt i troppen. Derfor vendte treneren seg mot han da valget om å sende hjem Nikola Kalinić skulle tas.

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

– Det man trodde skulle bli Kroatias svakhet, har blitt deres styrke, sier NRKs ekspertkommentator Lise Klaveness og tenker på samholdet i det kroatiske laget.

Kroatia er det eneste laget i VM som har slått tilbake i samtlige sluttspillkamper etter først å ha havnet under. Det har kostet dem 90 ekstra minutter med fotball (seks ekstraomganger), men det har også gitt dem troen på at alt er mulig.

– Jeg tror Frankrike går inn i finalen med veldig stor respekt, sier Klaveness.

FILE PHOTO: International Friendly - Croatia vs Senegal

Nikola Kalinić går glipp av det som ville ha vært karrierens høydepunkt når han må se VM-finalen på TV.

Foto: Antonio Bronic / Reuters

– Sjef, du har ikke noe valg

Men denne historien kunne fort ha vært veldig annerledes, for med et ustabilt forbund, stor gjennomtrekk av trenere, kritikk av egne spillere og bråkete supportere er ikke akkurat samhold det man har forbundet med Kroatia de siste årene.

Derfor var det nok mange som tenkte sitt da det ble bråk i Kroatia-leiren allerede i den første kampen i dette mesterskapet. Mot Nigeria nektet Nikola Kalinić å bli byttet inn. Det endte med at trener Zlatko Dalić sendte hjem spissen fra VM bare to dager senere, vel vitende om at reglene ikke tillot ham å hente inn en erstatter.

En svært kontroversiell og uvanlig avgjørelse i et VM.

Zlatko Dalic

Kroatia-trener Zlatko Dalić klemmer kaptein Luka Modrić etter seier 2-0 mot Nigeria i deres første VM-kamp i Russland. I samme kamp nektet Nikola Kalinić å bli byttet inn.

Foto: Murad Sezer / Reuters

Den offentlige forklaringen har vært at Kalinić hadde vondt i ryggen og ble fjernet fordi Dalić ikke ville ha småskadde spillere i troppen. En forklaring få trodde på, og etter hvert som Kroatia har nærmet seg finalen, har sannheten om det skjulte dramaet og den kontroversielle avgjørelsen som kan ha reddet samholdet i laget, lekket ut i kroatiske medier.

Ifølge både Serbias største avis Blic og den kroatiske avisen 24Sata ble Kalinić sendt hjem fordi han satte seg selv foran laget. Ifølge Blic reiste Kalinić til VM overbevist om at han kom til å bli en av mesterskapets største stjerner. I stedet ble han plassert på benken mot Nigeria og skal ha følt det ydmykende å bli kastet innpå i bare de fem siste minuttene. Derfor skal han nektet.

Trener Dalić forventet en unnskyldning etter Nigeria-kampen, men den kom aldri. Dalić skal da ha søkt råd hos de to mest respekterte spillerne i troppen, veteranene Luka Modrić og Vedran Ćorluka. De skal ikke ha vært i tvil:

– Sjef, du har ikke noe valg. Send ham hjem, sa de, ifølge 24Sata.

Tre dager senere slo Kroatia gruppefavoritt Argentina overlegent 3-0.

modric, kalininc

Nikola Kalinić (t.v.) og Luka Modrić (t.h.) under EM for to år siden.,

Foto: Christian Hartmann / Reuters

– Han bryr seg ikke

Kalinić får ikke mye støtte av fansen selv om han blir snytt for det som ville vært karrierens definitive høydepunkt.

«Kalinić viste at han ikke bryr seg om landslaget. Vedran Ćorluka derimot, som har spilt 99 landskamper for Kroatia sa ikke ett ord da han ikke fikk starte. Han ble i stedet stående sammen med de andre innbytterne. Det står det respekt av», skriver 24Sata.

– Sett utenifra kan det virke som det strammet hele kulturen og styrken i laget å sende ham (Kalinić) hjem. Og at det fikk frem den krigermentaliteten vi vet finnes i de østeuropeiske lagene og da særlig hos Kroatia, sier Lise Klaveness.

Så uansett hvordan det går i finalen, har samholdet allerede seiret hos Kroatia.

Siste nytt

  • Anna Svendsen legger opp

    Langrennsløper Anna Svendsen forteller at hun legger opp.

    Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

    – En tid for alt, skriver veteranen.

    Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

    (NTB)

    Anna Svendsen i Drammen
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal