Hopp til innhold

Landslaget i fotball, menn

Oppsummert

12.15:

  • Pressekonferanse med Ståle Solbakken etter torsdagens 2-0-seier over Færøyene.
  • Trapper opp jakten på landslagsanlegg

    Norges Fotballforbund trapper opp jakten på et nytt, nasjonalt treningsanlegg for landslagene i eller i nærheten av Oslo-området.

    – Anlegget skal brukes av alle våre landslag og være et viktig samlingspunkt som skal bidra til å utvikle norsk fotball, sier generalsekretær i NFF, Karl-Petter Løken (bildet).

    Han opplyser at prosjektleder nylig ble ansatt og at de jobber for å kunne fremme planene til forbundstinget i mars 2025.

    Mandag gikk det politiske flertallet i Nordre Follo ut og ønsket et slikt anlegg velkommen til kommunen.

    Løken setter stor pris på engasjementet og forteller at NFF har vært i dialog både med Nordre Follo og andre kommuner.

    – Vi er fortsatt i kartleggingsfasen, så lokalisering er ennå ikke bestemt. Vi tror et nasjonalt treningsanlegg vil gi positive ringvirkninger lokalt og håper flere kommuner vil være like positive til prosjektet som Nordre Follo, sier Karl-Petter Løken.

    Pressetreff med fotballpresident Lise Klaveness og generalsekretær Karl-Petter Løken.
    Foto: Emilie Holtet / NTB
  • Vil ha landslagene til Nordre Follo

    Nordre Follo vil bli vertskommune for et nytt nasjonalt treningsanlegg for landslagene i fotball.

    Det skriver de fire partiene som utgjør det politiske flertallet i kommunen i en pressemelding; Høyre, Frp, Senterpartiet og Pensjonistpartiet.

    De viser til at Norges Fotballforbund jakter på et sted å bygge et nytt, stort treningsanlegg som også skal inkludere et bygg til forbundets administrasjon.

    - Nordre Follo ligger strategisk til slik at anlegget kan plasseres nær Oslo og med alle de fasiliteter landslagene trenger.

    – Nordre Follo vil også være et bra sted å jobbe for de 200 ansatte som nå jobber på Ullevål, skriver ordfører Cecilie Pind (H) i pressemeldingen.

    Som mulige steder å plassere anlegget nevner hun at det fins store områder tilknyttet idretten på Sofiemyr, Langhus og Ski som skal utvikles framover.

    Oslo 20240325. Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard under mandagens trening før privatlandskampen mot Slovakia på Ullevaal stadion. Foto: Javad Parsa / NTB
    Foto: Javad Parsa
  • Haaland starter på benken – slik starter Norge

    Erling Braut Haaland starter som forventet på benken i privatlandskampen mot Færøyene på Ullevaal. Landslagssjef Ståle Solbakken bekrefter imidlertid at Haaland kommer inn fra start i andre omgang.

    – Han får du se hele andre omgang, sier Solbakken til TV 2.

    Norges lag: Mathias Dyngeland – Marcus Holmgren Pedersen, Kristoffer Ajer, Leo Østigård, David Møller Wolfe – Kristian Thorstvedt, Sander Berge, Fredrik Aursnes – Oscar Bobb, Jørgen Strand Larsen, Aron Dønnum.

    Haaland er Norges soleklare hovedattraksjon. Han står med 27 mål på 28 landskamper, og det er kun Jørgen Juve (33 mål) som er foran ham på lista over landslagets toppscorere.

    Fotball menn A-landslaget
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Israel reddet uavgjort - slik påvirker det Norges playoff-sjanser

    Israel klarte 1-1 mot Sveits etter en sen innbytterscoring onsdag kveld. Det betyr at situasjonen for Norge fortsatt er uendret med tanke på sjansene om EM-playoff.

    Norge er nemlig avhengige av at Israel går direkte til EM uten at det skjer på bekostning av Sveits.

    Sveits og Romania har begge 16 poeng nå, mens Israel har 12. 1-1-scoringen mot Sveits betyr at Israel trenger litt mindre hjelp for å komme til EM, noe som er godt nytt for Norge.

    Norge må nå håpe på at Israel slår Romania og Andorra. I tillegg må Sveits ta poeng mot Romania.

    Onsdagens kamp var den siste av to som ble utsatt i oktober på grunn av krigen i Midtøsten. Oppgjøret ble spilt i ungarske Felcsút på grunn av sikkerhetssituasjonen i Israel.

    Hungary Israel Switzerland Euro 2024 Soccer
    Foto: Denes Erdos / AP
  • Norges EM-håp lever videre etter israelsk utligning

    Israel klarte 1-1 mot Sveits etter en sen innbytterscoring. Det gjør at det fortsatt er spenning for Norge i håpet om EM-spill neste sommer.

    Etter åtte kamper ligger israelerne på tredjeplass. Sveits og Romania er begge på 16 poeng.

    Norge trenger at Israel går direkte til EM uten at det skjer på bekostning av Sveits. Ståle Solbakkens landslag ble forrige måned slått ut i den ordinære kvalifiseringen etter hjemmetapet for Spania.

    Israelerne må bli blant de to beste i sin kvalifiseringspulje dersom Norge skal kunne få en ekstrasjanse til å løse EM-billett gjennom et omspill i nasjonsligaen neste år.

    Onsdagens oppgjør ble spilt i ungarske Felcsút på grunn av sikkerhetssituasjonen i Israel. Lørdag kommer Romania til samme arena, mens Israel avslutter kvalifiseringen borte mot Andorra borte 21. november.

    Hungary Israel Switzerland Euro 2024 Soccer
    Foto: Denes Erdos / AP
Brentford-spilleren Kristoffer Ajer feiret som besatt etter en takling i det 91. minutt. Minutter senere var kampen snudd – dermed startet latterliggjøringen av feiringen.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal