Hopp til innhold

Mener utøverne tvinges til å konkurrere i Russland

HOLMENKOLLEN (NRK): Flere skiskyttere ønsker å boikotte skiskytternes verdenscupavslutning, hevder Lowell Bailey. Det stemmer ikke, kontrer IBU- president Anders Besseberg.

Sebastian Samuelsson, Lowell Bailey og Johannes Thingnes Bø

SPLITTET: Sebastian Samuelsson og Lowell Bailey (i midten) dropper begge v-cupfinalen, mens Johannes Thingnes Bø (til høyre) stiller på start.

Foto: NTB scanpix

Bailey har selv valgt å droppe rennene i Russland. Han føler seg overkjørt av det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), og regelrett langer ut mot president Anders Besseberg.

– Jeg vet om mange andre land og utøvere som ønsker å boikotte. Tsjekkia for eksempel vil ikke delta, men de må dra dit for ikke å miste startplassene til neste sesong. I tillegg taper de mye penger på å bli hjemme. Folk må forstå at IBU har mye makt, og at de tvinger skiskytterne til Russland, sier Bailey.

Krever endringer

Bailey har i lang tid vært kritisk mot Anders Besseberg, og er veldig kritisk til IBUs beslutning om å legge avslutningen til Russland. Også i fjor skulle verdenscupen avsluttes i Tjumen, men da sa russerne fra seg verdenscuprennene.

– Stemmene fra utøvere og forbund er sterke, men de lytter ikke. Utøverne er grunnen til at idretten eksisterer, og likevel hører de ikke på oss. Nå er det tid for et nytt lederskap, et lederskap som forstår oss utøvere. Det er forbundets jobb å sørge for at konkurransene er rettferdige, sier Bailey.

Sebastian Samuelsson

BOIKOTTER: Svenske Sebastian Samuelsson drar ikke til Russland.

Foto: NRK

Sebastian Samuelsson dropper også Tjumen, og støtter naturligvis Baileys argumentasjon. Han sier at han kjenner til flere som ønsket å boikotte, men som tvinges til å dra av ulike årsaker.

– Det handler om penger, plasseringer i verdenscupen, bonuser og forbund som vil dra dit. IBU har vært smarte som tvinger utøverne til å dra til Russland, sier Samuelsson.

Besseberg: – Det stemmer ikke

Besseberg rister på hodet av uttalelsene, og påpeker til NRK at ingen utøvere tvinges til Russland.

– Det stemmer ikke. Det er én nasjon som har meddelt at de ikke ønsker å delta, og det er Canada. Alle andre nasjoner og utøvere er invitert. Og det er ingen tvang, det er helt feilaktig, kontrer Besseberg.

Anders Besseberg

IBU-PRESIDENT: Anders Besseberg.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Så ingen utøvere drar dit mot sin vilje?

– Det har jeg ingen tro på. Det er så voksne utøvere at de som ikke ønsker å dra, drar ikke.

Johannes Thingnes Bø har et lite håp om å sikre verdenscupseieren, men har ikke tenkt å boikotte verdenscupfinalen.

– Det kan hende de har snakket med utøvere som er enig med dem, men jeg kjenner ikke til det. Jeg føler meg ikke utrygg. IBU tar med prøvene ut av Russland, og det har de gjort i alle år. Det er en god trygghet for oss.

Johannes Thingnes Bø

I RUSSLAND: Johannes Thingnes Bø er en av løperne som går i Tjumen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal