Hopp til innhold

Nederlender tar over Rosenborg: – Spillestilen er problemet

Rini Coolen blir ny hovedtrener i Rosenborg, bare et halvt år etter at han ble ansatt som sjef for juniorakademiet. – Det er ikke resultatene som er årsaken, sier han.

Kåre Ingebrigtsen har fått sparken som Rosenborgtrener.

TILBAKE TIL RØTTENE: Nils Arne Eggens spillestil var sterkt inspirert av Nederland. Nå skal nederlandske Rini Coolen ta den videre i Rosenborg.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

I intervjuet med NRK sier nederlenderen at han ikke tror kampen mot Valur, hvor Rosenborg med nød og neppe kvalifiserte seg til andre kvalifiseringsrunde for Mesterligaen, var utslagsgivende.

– Etter hva jeg har hørt ble avgjørelsen tatt før kampen i går, men hvorfor må du spørre styret om. Jeg har vært langt unna i den prosessen, sier Coolen som på pressekonferansen rett før sa at han var like overrasket som alle andre.

Fra Aruba til Trøndelag

Coolen begynte som sjef for juniorakademiet (SalMarAkademiet) i klubben for et halvt år siden, etter en lang reise i fotballens verden. Han avsluttet en ti år lang spillerkarriere i 1996, og gikk rett over i treneryrket hvor han var syv år i Twente som hovedtrener, assistenttrener og andrelagstrener.

51-åringen har også vært hovedtrener for Adelaide United i Australia, og for landslaget til Aruba. Før han kom til Rosenborg sluttet han i stillingen som akademisjef for PEC Zwolle for å bli assisten for profilerte Al Shabab i Dubai.

I norsk fotball er han derimot inntil videre et uskrevet blad. Flere har spurt seg hvem det egentlig er som tar over Norges mestvinnende klubb.

– Han er også ukjent for meg. Jeg fikk vite navnet hans i dag og det er vel det eneste jeg vet om han, sier NRK-ekspert Morten Morisbakk Skjønsberg.

Trenger energi og selvtillit

Selv om han sier han ikke har jobbet tett nok på spillerne til å forklare hva som ikke har fungert er han tydelig på at det ikke er resultatene som er problemet.

– Det er mange som ikke har vært fornøyd med spillestilen, hvordan det har sett ut på banen. Men det er selvfølgelig mange grunner, som blant annet skader, til at det har vært slik.

– Oppgaven nå blir å bringe energi og selvtillit inn i laget igjen. Jeg ønsker spillere som ikke er redd for å gjøre feil, sier Coolen til NRK.

Vanskelig avgjørelse

Han forteller at det var en vanskelig avgjørelse, som han til slutt tok med klubbens beste i bakhodet.

– Jeg er ikke fornøyd med selve situasjonen, det er ikke akkurat et perfekt øyeblikk å ta over som ny trener Det var en tøff beslutning med tanke på at Kåre må gå, og det gode samarbeidet jeg har hatt med han. Kåre er en gentleman som har bevist at han er en trener på veldig høyt nivå, som jeg er glad for å ha fått jobbe med. Jeg har selv vært i samme situasjon som hovedtrener, og det er ikke lett.

Champions League-kvalifisering 2018: Rosenborg - Valur (3-1).

GODT LIKT: – Kåre var en gentleman, sier etterfølgeren i Rosenborg.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Men jeg er ansatt for å gjøre det beste for klubben, og derfor er jeg også glad for at jeg kan ta på meg ansvaret og gjøre det på denne måten. Det er en vanskelig oppgave, men en mulighet jeg ikke kunne si nei til som jeg ser frem til å begynne på, sier Coolen.

Samme filosofi

Styreleder Ivar Koteng sa i forbindelse med sparkingen av Kåre Ingebrigtsen at Rosenborg ikke har vurdert andre trenerløsninger enn den interne, som også innebærer at Trond Henriksen blir assistenttrener.

Kåre Ingebrigtsen har fått sparken som Rosenborgtrener.

Styreleder Ivar Koteng fikk mye å svare for etter den overraskende nyheten om at Kåre Ingebrigtsen har fått sparken som RBK-trener.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Jeg vil ikke si noe om noen erstatter nå. Vi må huske på at Kåre også var en midlertidig løsning i sin tid, og det må vi si var en bra suksess lenge.

Koteng sier filosofien i trønderklubben ikke skal rokkes på.

– Vi skal spille underholdende fotball, fortrinnsvis i 4-3-3, sier han.

Coolen tar fatt på oppgaven med et mål om å skaffe resultater med å følge nettopp denne filosofien.

– Å vinne er alltid det viktigste, og denne klubben har masse gode resultater. Forhåpentligvis kan vi fortsette å gjøre det, gjennom å spille god fotball, sier han.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    – Det er en av de beste kampene vi har spilt her. Prestasjonsmessig er vi ganske nære, og så er det et par situasjoner hvor vi kommuniserer ganske dårlig, sier Nedregotten til NRK.

    – I etterpåklokskapens navn var det dumt av meg å trene dem i fjor, men slik ble det, sier Nedregotten med et smil.

    I forkant av VM i fjor hjalp han det estiske paret med både teknikk og taktikk.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal