Hopp til innhold

Norge kritiske til Tokyo-løypa – Kristoff dropper trolig OL

GLASGOW (NRK): Landeveisløypa i Tokyo-OL beskrives som den tøffeste noen gang. Det passer de norske rytterne ekstremt dårlig.

Tour de France 2018

IKKE TIL TOKYO? Alexander Kristoff ser ikke noe poeng i å skulle delta i en klatreløype i OL.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er skuffende, sier Alexander Kristoff når NRK viser ham løypeprofilen til Tokyo-OL om to år.

Det er nemlig en klatreløype, som går over flere fjell i det kjente Mount Fuji-området utenfor den japanske hovedstaden. Rytterne skal totalt over rundt 5000 høydemeter.

– Det er den tøffeste OL-løypa jeg har sett, mener den norske sykkelsjefen, Hans Falk.

– Det er altfor tøft til å være et OL. Det er for få syklister den løypa passer for. Det blir forutsigbart hvem som kan gjøre opp om det. Jeg tror du kan regne på en hånd hvem som kan vinne, legger han til.

OL 2020 løypeprofil

HØYE FJELL: Løypeprofilen til OL i Tokyo viser at rytterne må over nærmere 5000 høydemeter. Høyeste fjell er over 1400 meter o.h.

Foto: Skjermdump, UCI

– Ikke noe poeng

Og de norske er ikke blant dem. Derfor ser ikke Kristoff for seg at det blir noen ny OL-deltakelse.

– Hvis vi skal kjøre bakker som er 10 kilometer lange, med 1000 høydemeter, så er det ikke noe poeng for meg. Det blir i tøffeste laget, bekrefter Kristoff, som heller ikke deltar i årets VM fordi det er for kupert.

Sommer OL i London 2012

SISTE OL? Alexander Kristoff tok bronse i London-OL i 2012. Det kan ha vært hans siste OL.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kristoff stilte ikke i den knallharde løypa i OL i Rio for to år siden. For Boasson Hagen, og flere andre ryttere, endte det med dramatikk og fiasko.

Flere mener denne løypa er enda mer utfordrende.

– Det er en superhard løype, og kanskje litt for tøff for meg. Men jeg håper jeg får plass på laget, også får jeg håpe det går som i Rio, sier regjerende olympisk mester, belgiske Greg Van Avermaet, til NRK.

Vil vurdere å «klage»

Løypeprofilene ble sluppet for få dager siden. Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) er derimot veldig fornøyd.

– De utfordrende og spektakulære løypene i Tokyo 2020 vil gi de beste syklistene i verden en ekte utfordring. Å se ikoniske turistattraksjoner som Fuji nasjonalpark garanterer et spennende show for fans langs løypa, og TV-seere verden over får se bilder som kan ta pusten fra en, sier UCI-president David Lappartient i pressemeldingen.

Norge utelukker ikke at de likevel vil gjøre et forsøk i å få forandret profilen.

– Vi kan gjøre et forsøk, men jeg har ingen større forhåpninger om at vi kan endre dette. Vi får se hva de andre nasjonene sier, for det er nok ganske mange andre som reagerer negativt, sier Falk.

– Det blir nok vanskelig, men OL er jo bare hvert fjerde år, og nå blir det to klatreløyper på rad. Da er det lenge mellom mulighetene. Vi får vel bare håpe det blir en flat en etter det, ha-ha, sier Kristoff som i 2024 vil være 37 år.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal