Hopp til innhold

Rodtsjenkov: – Hele antidopingsystemet er veldig sårbart for manipulering

Den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov kommer med følgende oppfordring til verdens dopingjegere: Internasjonale særforbund må fjernes fra antidopingarbeidet.

Rodtsjenkov

PESSIMISTISK: Den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov sier han aldri tror idrett vil bli ren. Da NRK møtte han på et hemmelig sted i USA måtte han bruke finlandshette og solbriller for å ikke bli gjenkjent av russiske myndigheter som han mener jakter på ham.

Foto: Lars Thomas Nordby

– De har jobbet med biologiske blodpass i årevis, men ingen blir tatt. Det kan ikke være mulig, sier Grigorij Rodtsjenkov til NRK om arbeidet internasjonale særforbund gjør med biologiske blodpass.

NRK møtte den mye omtalte russiske dopingvarsleren på et hemmelige sted i USA omtrent samtidig som verdenscupen i skiskyting ble avsluttet i Tjumen i mars. Arrangementet var kontroversiell fordi Russland ikke har et godkjent antidopingbyrå.

USA, Canada og Tsjekkia boikottet.

Men arrangementet ble støttet av IBU-president Anders Besseberg som nå har fratrådt stillingen mens han etterforskes for korrupsjon.

besseberg hjemme

PRESSET: Anders Besseberg etterforskes for korrupsjon av østerriksk politi. Han har trukket seg fra sin stilling som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) mens etterforskningen pågår.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

IBU kontrollerer prøvetaking

Under verdenscupen i Russland viste Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) at de selv har kontroll på dopingtestingen. Prøvene ble sendt til og analysert på et uavhengig og Wada-akkreditert laboratirum i Tyskland, og det er IBU som bestiller de Wada-godkjente kontrollørene som tar blodprøvene. Akkurat slik de gjør til hvert verdenscuprenn.

Men det er nettopp dette som er problemet, mener han som har lurt systemet.

– Det alvorligste når det kommer til IBU, og som bør etterforskes, er prosedyren de har for evalueringen av blodprøver eller kanskje prøvene de tar av egne utøvere for å beskytte dem, sier Rodtsjenkov og legger til:

– Generelt er hele antidopingsystemet veldig sårbart for manipulering.

Vil gjøre blodpass utilgjengelig for særforbund

Den 59 år gamle russeren flyktet til USA i forbindelse med den Oscar-vinnende dokumentaren Ikaros hvor Rodtsjenkov fortalte at han var mesterhjernen bak statsstyrt russisk doping i Sotsji-OL.

Tidligere denne uka fortalte NRK at Rodtsjenkov hevder IBU har manipulert blodprøver. Dette benekter Anders Besseberg som har vært IBU-president i 25 år.

Søndag viser NRK mer av Rodtsjenkov-intervjuet i Sportsrevyen og der kommer russeren med følgende oppfordringen til verdens dopingjegere:

– Kontrollen over biologiske blodpass må tas ut av hendene på internasjonale særforbund som ISU (skøyter), IBU (skiskyting) og FIS (ski). Det er det viktigste.

Anders Solheim

ANTIDOPINGSJEF: Anders Solheim er leder for Antidoping Norge og mener idrettsledere ikke bør få styre antidopingarbeidet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Antidoping Norge støtter Rodtsjenkov

Her hjemme har Antidoping Norge (ADN) hørt hva Rodtsjenkov sier - og de støtter hans systemkritikk.

Sånn prinsipalt deler vi Rodtsjenkovs oppfatning av det, sier ADN-leder Anders Solheim til NRK og utdyper:

– Jeg mener at det burde vært fristilte organisasjoner som driver dette arbeidet slik at man unngår spekulasjoner om at det er bukken som passer havresekken.

I dag driver internasjonale særforbund, i tillegg til nasjonale antidopingbyråer, både med kontroll, tilsyn og påtale av dopingsaker i egne idretter.

Besseberg: – Bukken passer ikke havresekken

Hjemme på gården i Vestfossen har det vært en dramatisk uke for Besseberg. Etter det NRK erfarer anklages han for å ha skjult så mye som 65 dopingsaker siden 2011.

Besseberg nekter for anklagene, og selv om IBU etterforskes for å ha skjult dopingprøver, mener 72-åringen at både IBU og andre særforbund fortsatt må få styre antidopingarbeidet. Stikk i strid med det Rodtsjenkov og Solheim mener.

– Den jobben vi har gjort viser i hvert fall at den har vær helt nødvendig og at det ikke er snakk om at det er bukken som passer havresekken.

– For i den siste perioden har verken et nasjonalt antidopingbyrå eller Wada tatt en eneste skiskytter på internasjonalt nivå. Alle har vi (IBU) tatt.

– Ødelegger fore rene utøvere

Bessberg har også sittet i styret til Verdens antidopingbyrå (Wada) siden oppstarten i 1999. Han har vært har vært representant for Association of International Olympic Winter Sports Federations (AIOWF).

På fredag ble det kjent at han også midlertidig fratrer fra dette vervet, men lederen i Antidoping Norge mener det er en uting at idrettsledere styrer antidopingarbeidet.

Jeg opplever at det er et behov fra internasjonale ledere om å ha kontroll på hva som foregår og det preger dette feltet i betydelig grad og det ødelegger for de rene utøverne, sier Solheim.

– Idretten vil aldri bli ren

Fra det hemmelige møtestedet i USA kommer Grigorij Rodtsjenkov med dystre fremtidsspådommer for idrett generelt.

– Vil idretten noen gang bli ren, tror du?

– Nei. Akkurat på samme måte som den aldri har vært det. I Russland er det ingen annen vei å komme seg opp og frem enn gjennom idrett og militæret. De (utøverne, journ.anm.) har ikke noe valg. Hvis du ikke tar det du blir bedt om å ta er du bare bortkastet tid og penger og noen andre får plassen din i laget.

Advokaten: – Det kommer mer fra Rodtsjenkov

Ifølge Rodtsjenkovs advokat, Jim Walden, har den russiske varsleren bidratt til den pågående etterforskningen av IBU.

Rodtsjenkov må bruke finlandshette og solbriller under intervjuet med NRK for å ikke bli gjenkjent. 59-åringen mener russiske myndigheter jakter på han etter alle opplysningene han har gitt om doping i Russland.

Men russeren er ikke ferdig med å avsløre juks av den grunn.

– Det vil bli kjent mer etterforskning og mer informasjon vil bli offentliggjort, sier advokaten hans til NRK.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal