Hopp til innhold

Ble best i verden: – Liker ikke trening

GLASGOW (NRK): Peter Sagan (28) beskrives som en av de beste syklistene gjennom alle tider. Det er i hvert fall ikke fordi han er glad i leve et normalt toppidrettsliv.

CYCLING-FRANCE/

STOR: Peter Sagan har vunnet den grønne poengtrøya i Tour de France seks ganger siden 2012. Kun i fjor gikk den til noen andre, da Sagan ble kastet ut av rittet.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

– Han er ingen vanlig toppidrettsutøver. Han hviler aldri og vil alltid gjøre noe. Peter er litt hyperaktiv, sier rådgiver Gabriele Uboldi til NRK.

Men akkurat nå sover Peter Sagan, får NRK beskjed om av Uboldi. Han er Sagans nærmeste støttespiller, og er med overalt hvor sykkelstjernen ferdes. Det er han som har sagt at vi kan få et kort intervju i forbindelse med hans første, og siste treningstur med det slovakiske landslaget før landeveisrittet i Glasgow.

Peter Sagan, EM, Glasgow 2018

INGEN LUKSUS: Peter Sagan og det slovakiske landslaget bor på et tostjerners hotell utenfor Glasgow under EM.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Sagan og teamet nærmest ham kom til Glasgow i privatfly fra hjembyen Monaco kvelden i forveien. Det ble en lang natt på et noe slitent tostjerners hotell utenfor byen, og sykkelstjernen er forsinket fordi også han tross alt trenger å hvile litt.

– Jeg har aldri opplevd at han kommer senere enn avtalt, forteller den slovakiske journalisten i TV-kanalen RTVS, Samuel Brecka, som følger Sagan hele året.

– Han er den største sportsstjernen i vår historie. Han er spesiell, slår han fast.

– Aldri sint og arrogant

Sagan begynner å bli et kjent navn også for mange nordmenn. Han har herjet på sykkelen siden han kom fra terrengsykling og virkelig slo igjennom i 2010. I år tok han sin sjette poengtrøye i Tour de France, etter tre etappeseire. Han er rett og slett en av de aller, aller sterkeste syklistene i verden. Den som alle frykter i en spurt.

– Den beste nå, og en av de beste rytterne gjennom alle tider, mener Alexander Kristoff.

– Han virker så avslappet til det han driver med, og er aldri stressa. Han kommer seg jo alltid dit han vil uansett hvor han er i feltet egentlig, og det er imponerende å se på, legger nordmannen til.

TOPSHOT-CYCLING-FRA-TDF2018-LINE

DEN FEMTE: Peter Sagan spurtslo Alexander Kristoff flere ganger under årets Tour de France – som her på den 13. etappen.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Det er også noe litt mystisk over Sagan. For selv om han virker både høflig, morsom og spontan på sosiale medier og i de få lengre intervjuene han gjør, er det mange av dem som følger ham tettest som mener det er vanskelig å komme innpå ham. At han aldri deler mer enn han må.

– Det er noen ganger veldig vanskelig å være journalist rundt Sagan, men det kommer an på hva slags spørsmål man stiller. Er de dumme går det ikke, og da er svarene korte, men svarene er gode når det er perfekte spørsmål. Jeg er ofte litt nervøs før jeg skal snakke med ham, men han blir aldri sint eller arrogant. Han er veldig profesjonell, forklarer Brecka.

– Han er blitt mer moden. Han er flinkere i intervjuer nå, påpeker Uboldi, som dessuten røper at Sagan faktisk er en veldig god taper.

– I sport, ja, men ikke utenfor. For ham er det utvilsomt verre å tape på Playstation eller noe enn et sykkelløp. Det er i hvert fall veldig sjelden, og jeg må faktisk tenke. Sist gang jeg så ham sint var vel under OL i Rio, da han punkterte to ganger i terrengsykkel og mistet gullet.

Peter Sagan, EM Glasgow 2018

STORT TEAM: Peter Sagan reiser ikke alene, og har blant annet med seg rådgiver Gabriele Uboldi (t.h.), en venn og agent Giovanni Lombardi til EM.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Liker ikke trening

Ellers beskriver rådgiveren, ikke overraskende, Sagan som en helt normal mann.

– Jeg kjenner ham veldig godt, og føler han er min beste venn. Han er enkel å forholde seg til og han er blid, og alltid hyggelig. Jeg hører noen ganger folk si at han er rar eller vanskelig, men det stemmer ikke i det hele tatt, sier han.

Bortsett fra når det kommer til hvile da. Og kanskje trening.

– Han liker ikke vanlig trening. Når han føler han er på trening, så funker det ikke for hverken kroppen eller hodet hans. Han må gjøre ting han liker, så vi står på ski, kjører terrengsykkel, eller noe på vannet. Han trener mye, men annerledes enn mange, røper Uboldi.

– Så det er litt vanskelig å være treneren hans?

– Ja, garantert. Men han er best, så det ser ut som det virker.

– Tror du det er nøkkelen for at han er blitt så god?

– Ja. Det tar vekk både presset og stresset før en konkurranse.

Sagan deler ulike sider fra livet sitt på sosiale medier, som denne treningsvideoen:

Har fortsatt vondt

Søndagens landeveisritt er Bora-rytterens første konkurranse siden Tour de France ble avsluttet for to uker siden. Han har tatt det rolig siden, og bokstavelig talt leget sårene. For på den 17. etappen gjorde han noe så uvanlig for Sagans del, som å velte. Han fikk skrapet opp store deler av kroppen, og syklet resten av treukersrittet med store bandasjer.

TOPSHOT-CYCLING-FRA-TDF2018-FALL

FIK HJELP: Peter Sagan veltet i årets Tour de France og syklet tre og en halv etappe med smerter.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Han ser litt stiv ut når han kommer gående mot oss nå også. Sykkel-EMs største stjerne smiler og hilser.

– Det går greit. Jeg har slått mange muskler, og det tar lang tid før det er greit å sitte på sykkel i vanlig posisjon, sier han, og drar litt i det rufsete håret. Han ser litt trøtt ut.

TV-kameraene plukket ikke opp velten, men selv husker han det fortsatt smertelig godt.

– Jeg skulle bare fullføre de siste etappene uten risiko. Jeg fikk noen drikkeflasker, og plutselig kom det en skarp sving til høyre. Jeg forsøkte å bremse, men på grunn av grus på veien gikk det ikke. Det eneste som stod i hodet mitt etterpå var at jeg ville fullføre Tour de France, minnes Sagan.

Han klarte det, til tross for at hele kroppen gjorde vondt. Men da Alexander Kristoff vant spurten på Champs-Élysées, var Sagan for en gangs skyld ikke i nærheten.

Peter Sagan, EM Glasgow 2018

SYNLIG: Skadene Peter Sagan pådro seg på den 17. etappen av Tour de France er fortsatt synlige.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Jeg ønsket å spurte på siste etappe, men det ble vanskelig. Når man sykler sakte går det helt fint, men i en sånn spurt må man ta det helt ut, og da er det vondt.

Han flirer litt nå. Men skrubbsårene er fortsatt godt synlige. Han deler egentlig ikke så mye nå heller, men svarer grundig på spørsmålene vi rekker før det er tid for en sykkeltur med innlagt kaffepause.

– Ryggen er det verste, forteller han og viser med hendene utenpå verdensmestertrøya.

– Du som så sjelden er involvert i uhell, vil du være mer forsiktig eller redd nå?

– Noen ville kanskje det, men det er jo helt normalt å krasje innimellom. Hvis du ser en motorsyklist, så krasjer de og brekker alt, men de er tilbake og hopper på sykkel et par måneder senere. Ha-ha.

– Lotteri

Derfor jager Sagan også et nytt gull på søndag, selv om smertene fremdeles er der.

– Man vet aldri med Sagan, påpeker regjerende europamester Kristoff, som skal forsøke å forsvare trøya mot flere av verdens beste spurtere på det som ligger an til å bli både våte, kuperte og svingete veier i Glasgow sentrum.

– Løypa passer både meg og Sagan. Han blir nok sterk, tror nordmannen.

– For min del er det lotteri. Jeg skal prøve, så får vi se. Vi hadde bestemt at jeg skulle hit for lenge siden, og det er bedre å konkurrere enn bare å trene hjemme. Været er uansett det samme for alle, sier slovaken.

Teamet som er med ham hevder de tviler på at Sagan er klar for noen spurtduell nå. Det til tross for at han er Peter Sagan. Og Peter Sagan er en vinner.

– Han er Peter Sagan, ja. Men også han er menneskelig. Ikke glem det, sier Uboldi og smiler.

  • Landeveisrittet i EM ser du på NRK1 fra klokken 11.30 søndag.
Peter Sagan

TID TIL MØTE: Peter Sagan tok seg tid til et kort møte med NRK og én slovakisk TV-kanal før landeveisrittet i EM.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal