Hopp til innhold

Slik ble Vilde (193 cm) landslagsspiller: – Må dyrke den type spillere

Vilde Rønningen er en av seks juniorlandslagsspillere over 180 centimeter som tok VM-sølv for Norge i helgen. Dét er ingen tilfeldighet.

Vilde Rønningen

Vilde Rønningen, med sine 193 centimeter, er tøff å møte.

Foto: HUNGARYHANDBALL2018

– Med en gang en slik spiller kommer inn får motstander problemer. Hun kan stå med armen i været og da får hun alltid tak i ballen, sier Håndballforbundets Tom Morten Svendsen, og sikter til det nye stjerneskuddet Vilde Rønningen.

Molde-spilleren ruver 193 cm over bakken, noe motstanderne fikk kjenne på da Norges juniorlandslag spilte VM i Ungarn forrige uke. Det endte med sølv.

Tonje Larsen

Det var tungt å møte Tonje Larsen. Landslaget jakter flere slike spillertyper.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Svendsen har de siste årene jobbet målrettet for å finne det norsk håndball har savnet: høye jenter. Mangelen på bakspillerne som kunne skyte fra distanse har vært stor, såpass stor at landslagstrener Thorir Hergeirsson på et tidspunkt sa at man rett og slett måtte komme seg ut og lete etter høye, unge spillere.

18 år gamle Rønningen er en av åtte jenter som er med på prosjektet dette resulterte i, et prosjekt kalt «Høye jenter». Det er i regi av Håndballforbundet.

– For meg har det hjulpet veldig med fysikken, og det at jeg nå vet selv hva jeg trenger å bli bedre på, sier Rønningen til NRK.

Den gode miksen

Juniorlandslagstrener Geir Oustorp er godt fornøyd med VM-sølvet. Han gir mye av æren til den gode miksen av spillere - blant annet i høyde. På juniorlandslaget har de nå det a-landslaget har savnet, nemlig flere jenter på over eller rundt 180 cm.

Sølvjentene

Sølvjentene fra årets juniorverdensmesterskap i Ungarn er både høye og lave.

Foto: HUNGARYHANDBALL2018

– Har du både store og lave spillere har du et større potensial å spille på, og du kan kombinere det og spille en annen type håndball. Høye spillere ruver jo i terrenget, sier Oustorp.

Rønningen ble plukket opp av landslaget som følge av høye jenter-prosjektet.

– Nå har vi jobbet med henne i nesten et år med tanke på at hun skal være med i akkurat dette mesterskapet. Hun er et prosjekt, og det er viktig å passe på. Hun har ikke det internasjonale nivået i dag, men dette er en del av de erfaringene hun trenger for å ville fortsette, sier Svendsen.

Fremtiden ser lys ut

I mangel av høye spillere som Tonje Larsen, Gro Hammerseng-Edin og Anette Hovind Johansen, har landslaget satset å spille svært hurtig i stedet. Det takket være spillere som Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk.

– Nå kommer det en ny generasjon som nettopp har tatt sølv. Da kan det hende det kommer opp noen nye talenter derfra, og så er det sikkert noen vi ikke har sett så mye til enda som kan fortsette den gode utviklingen og ta nye steg, sier Oustorp.

Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk

Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk har skjemt oss bort de siste årene.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Prosjektet «Høye jenter» er ikke over. Det som i 2014 startet med 150 søknader er nå filtrert ned til åtte spillere som skal satses på.

– De fleste vi har med nå er tilknyttet lag på høyt nivå, og det er en fordel for spillerutviklingen. De trenger å være i et miljø hvor de får utfordringer hele veien, sier Svendsen.

Geir Oustorp sier det ser lyst ut for fremtiden, og når Rønningen får spørsmål om hun er den nye Tonje Larsen svarer hun, og ler:

– Det er planen i hvert fall.

Siste nytt

  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal