Hopp til innhold

Slik så fingertuppene ut etter en tur over Grønland

En ekspedisjon over Grønland kan koste dyrt. For Egil Nilsen (58) røk nesten fingertuppene.

Finger Egil Nilsen Grønland

FRYST: Egil Nilsens hånd etter turen over Grønland.

Foto: JØRGEN AUKLAND / PRIVAT

– Fingrene så ikke bra ut. Skadene kom allerede på dag to. Han måtte navigere med GPS i 25 minusgrader og vind, sier Jørgen Aukland til NRK.

Turkamerat Egil Nilsens fingertupper var så frosne at de var helt grå etter rundt seks døgn over Grønlandsisen. Han hadde ansvaret for navigasjonen, og måtte ta av seg vottene litt oftere enn de andre. Det kunne fått alvorlige konsekvenser.

– Det der er gult kort. og du vet hva som skjer når du får to gule. Det er vanlig å få problemer med kulden, men dette kunne gått galt, sier Lars Ebbesen, som var ekspedisjonens rådgiver.

– Folk har mistet ledd

Han har blant annet ansvaret for å holde øye med været, og vurdert om det er trygt å gå. Han fikk ikke mange beskjedene underveis, og var ikke klar over nøyaktig hvordan det sto til med kvartetten på Grønlandsisen.

– Fingrene er nok helt bra om seks til åtte uker. Men jeg kjenner til folk som har mistet ledd på vei over Grønland, sier han.

Anders Aukland

KALD: Anders Aukland.

Foto: Jørgne Aukland / Privat

Jørgen Aukland, Anders Aukland, Egil Nilsen og Eirik Bruland siktet på rekord i å krysse Grønland på ski, men ble stoppet av uvær midt på isbreen. De startet formidabelt, men til slutt ble uværet så voldsomt at rekordforsøket måtte avbrytes.

Nilsens fingre er én ting, men også Jørgen Aukland fikk problemer. Han slet tungt med å ta til seg næring underveis.

– Jeg har gått ned åtte kilo. Men mye av det er væske, jeg tror ikke jeg har gått ned så mye. Nå har jeg spist meg opp igjen, sier Aukland.

Værfast på østkysten

– Jeg slet med å ta til meg næring, og var ganske slapp. Jeg har aldri opplevd noe sånt. Vi gikk med så høy intensitet, og jeg hadde ikke nok fettlagre. Da begynte kroppen å bryte ned proteiner i stedet for fett og karbohydrater. Da får vi så mye syre i kroppen, og jeg klarte ikke ta til meg næring. Kroppen ville ikke ha noe som helst, sier Aukland.

Han fikk i seg mat gjennom pulver de hadde med, og kom seg til slutt til østkysten. Kvartetten har blitt sjekket av lege etter ankomsten, og har sjekket at alt er som det skal.

– Men det har kostet. Vi er dyktig slitne, sier Jørgen Aukland.

Eirik Bruland, Egil Nilsen, Jørgen Aukland og Anders Aukland

EKSPEDISJONEN: Eirik Bruland, Egil Nilsen, Jørgen Aukland og Anders Aukland.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Siste nytt

  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP
  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal