Hopp til innhold

Storlag ransaket dagen før Tour de France-starten: – Repetisjon av kjente hendelser

Politiet i København har torsdag morgen ransaket hotellet og kjøretøyene til Tour de France-laget Bahrain-Victorious. Sykkelrittet starter i den danske hovedstaden fredag.

Denmark Cycling Tour de France Police Raids

RANSAKET: Bahrain-Victorious ble ransaket av dansk politi torsdag

Foto: Bo Amstrup / AP

Politiet ankom hotellet klokken 5.30 torsdag morgen, skriver laget selv på sine nettsider.

Torsdagens ransakelse kom etter at flere av lagets ryttere og ansatte fikk hjemmene sine ransaket mandag. Ransakelsene skjer etter forespørsel fra fransk politi.

– Politiet ransaket lagets kjøretøy og rommene til rytterne og de ansatte. Laget samarbeider fullt og helt etter politibetjentenes ønsker, og ransakingene var gjennomført innen to timer. Ingen gjenstander ble tatt med av politiet.

Laget skriver at de nå vil fokusere på deltakelsen i Tour de France og at de ikke vil gi ytterligere kommentarer i saken.

Denmark Cycling Tour de France

PRESENTERT: Tour de France-lagene ble presentert i København onsdag.

Foto: Daniel Cole / AP

– Må ha materiale

Politiet bekrefter på sine nettsider at de har ransaket laget.

– På bakgrunn av en rettsanmodning fra fransk politi, som en del av en pågående etterforskning i Frankrike, har Københavns Politi gjennomført en ransaking av hotellet i Brøndby. Ettersom dette er en etterforskning som utføres av fransk politi, må vi henvise til dem for ytterligere kommentarer, sier politiinspektør Dannie Rise.

En fransk politibetjent var med som observatør i politiaksjonen.

Inggard Lereim har jobbet med antidoping i en årrekke. Han sier det ikke er uvanlig at fransk politi tar initiativ til å undersøke dopingmistanke.

INGGARD LEREIM

DOPINGJEGER: Inggard Lereim

Foto: Erik Johansen / NTB

– Det kjenner vi fra flere idretter i flere titalls år. I flere land har politiet tatt initiativ. Vi må huske at dette er lovbrudd, også i Norge har det siden 2013 vært forbudt å dope seg selv, ikke bare å dope andre, understreker han.

Han sier at politiet og dopingetterforskerne må ha «ganske sikre indisier» før det gjennomfører slike ransakelser.

– De må ha materiale som kan fungere som bevis i saksgangen ovenfor WADA og til det internasjonale særforbundet. Det må være bevisbare ting, men rykter er ofte utgangspunktet for at man går sterkere inn i en sak, sier han.

Gjentatte ransakelser

Ifølge det amerikanske nettstedet VeloNews ble mandagens ransakelser i rytternes hjem gjennomført i flere land.

Det er ikke første gang sykkellaget har vært gjenstand for ransakelser. Underveis i fjorårets utgave av Tour de France ransaket fransk politi hotellet til laget med mistanke om brudd på dopingreglene. Deretter innledet de en formell etterforskning.

Lereim sier at dersom det gjennomføres gjentatte ransakinger uten at det kommer noen avsløring eller sak ut av det, kan det påvirke hva utøvere og ledere tenker om antidopingarbeidet.

Noen kan bli inspirert til å fortsette å dope seg fordi de regner med å ikke bli oppdaget. Det reduserer respekten for de som skal gjøre ettersøkningen. Man kan spørre om granskingen er god nok.

Lereim er ikke overrasket over at slike ransakinger kommer også før årets Tour de France.

– Det har vært mange saker gjennom 30 år. Ingen overraskelse at dette kommer også denne gang. Det er en repetisjon av kjente hendelser.

Tour de France

2021: Det er ikke første gang sykkellaget har vært gjenstand for ransakelser. Her i Frankrike under Tour de France i 2021.

Foto: Benoit Tessier / Reuters

– Steg tilbake

NRKs sykkelekspert Sondra Sørtveit mener det er uheldig at det på ny rettes dopingmistanker i sykkelfeltet.

– Man har jobbet i mange år med å øke tilliten folk flest har til sporten som helhet. Mitt inntrykk er at man har lyktes i stor grad, folk har mer tillit. Men det er et steg tilbake når det kommer fram at lag har blitt ransaket med mistanke om ulovligheter, sier han.

– Det er to steg fram og et steg tilbake.

Portrettbilde av Sondre Sørtveit

EKSPERT: Sondre Sørtveit.

NRKs sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg tror ransakingen er forstyrrende for rytterne.

– Hvis de ikke finner noe, må utøverne bare børste av seg dette og rydde det ut av topplokket før start. Finner de ingenting, blir det nok baluba, sier han.

– Dette har vi vært med på før i Tour de France. Det er ofte raid – og noen ganger finner man noe, andre ganger ikke.

Tour de France starter med en kort tempoetappe i Københavns gater fredag og fortsetter med ytterligere to etapper i Danmark før reisen går videre til Frankrike.

Siste nytt

  • Luton misset seiershattrick mot Everton

    Luton prøvde å slå Everton for tredje gang denne sesongen, men måtte nøye seg med 1-1 og er fortsatt på nedrykksplass i Premier League.

    I en kamp med mange store sjanser til begge lag tok Everton ledelsen på et VAR-straffespark midt i første omgang, men Elijah Adebayo utlignet da han knuste Ashley Young i en duell ved lengste stolpe, tok ned ballen og knallet den i mål.

    Luton måtte vinne for å klatre forbi Nottingham Forest og ta seg over nedrykksstreken, men er i stedet bak på målforskjell med en kamp mer spilt.

    Everton kom fra seier i tre strake hjemmekamper og har tross sine poengstraffer berget plassen. Likevel ville laget gjerne fortsette seiersstimen.

    UZxSU_N9CXo
    Foto: AP
  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Stian Solberg ga ishockeylandslaget 1-0-seier over Latvia i forlengning

    Stian Solberg vant pucken, gikk fra egen halvdel og ga Norges ishockeylandslag 1-0-seier over Latvia etter 37 sekunder i forlengningen fredag.

    Det skjedde etter tre målløse perioder i Riga.

    Det norske laget gikk rett i strupen på bronsevinneren fra fjorårets VM og dominerte den første perioden. Norge vant skuddstatistikken i de første 20 minuttene 13-2, og supertalentet Michael Brandsegg-Nygård hadde to stolpetreff.

    Solberg er svært ettertraktet og kan i juni bli den første norske spiller som velges i første runde i NHL-draften.

    Lagene møtes igjen lørdag i generalprøven før elite-VM. Mandag offentliggjør landslagssjef Tobias Johansson troppen til mesterskapet i Tsjekkia. Norge spiller sin første kamp mot Sveits fredag 10. mai. (NTB)

    x0J7YQ1S8hE
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal