Hopp til innhold

Tidligere U-landslagstrener: – De ble oppfattet som egoistiske

Tidligere U-landslagstrener Jan-Roar Saltvik er ikke overrasket over at det er nettopp Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen som i kveld spiller finale i mesterligaen.

Fra treningen tirsdag under EM fotball kvinner.

VENNER: Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg har nærmest vokst opp sammen på aldersbestemte landslag. I dag står de på hver sin banehalvdel i mesterligafinalen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg vet de ble oppfattet som egoistiske, men det som egentlig lå til grunn var at de bare ønsket å prioritere for å bli bedre og bedre.

Jan-Roar Saltvik mimrer tilbake til 2009. U-15 landslaget i fotball skal spille to kamper mot Sverige. I troppen har han to jenter som er ett år yngre enn de andre i troppen, Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen.

– De var underårige de første årene, men ferdighetsmessig var de absolutt blant de beste, sier Saltvik.

Null respekt

De begge fikk sin landslagsdebut i 0–2-tapet for Sverige 2. oktober. Graham Hansen startet kampen, og Hegerberg ble byttet inn. Saltvik beskriver to jenter som var meget misfornøyd om de ikke fikk starte.

Caroline Graham Hansen

ÅRETS SPILLER: Tre år etter landslagsdebuten som 14-åring på U15-landslaget ble Caroline Graham Hansen kåret til «Årets spiller» i Toppserien.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– De var ikke med bare for å spille og ha det gøy, men de var der for å bli gode. De var for eksempel ikke veldig fornøyde når de ikke fikk starte.

To dager senere startet de begge i returoppgjøret. Hegerberg scoret 2–0-målet i det som ble en 3–1-seier. Kaptein for det norske landslaget var toppscorer i Toppserien Guro Reiten.

– De har alltid gått ut på banen med null respekt. Det er det som har gjort at de har blitt de spillerne de er i dag. De skal alltid være best uansett hvor det er, sier Reiten.

Skapt for store anledninger

I kveld står de to tidligere lagvenninnene på hver sin banehalvdel. Ada Hegerberg for sitt Lyon, og Caroline Graham Hansen for sitt Wolfsburg.

 Ada Hegerberg, årets komet

ÅRETS KOMET: Samme år som Graham Hansen ble «Årets spiller» ble Ada Hegerberg kåret til «Årets komet» i Toppserien.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– De er laget for slike anledninger som i kveld. Er det noen som går frem og tar den straffen så blir det en av dem, sier Reitan.

Skulle Ada Hegerberg score i finalen vil hun være den mestscorende spilleren i en mesterligasesong i historien.

Allerede i den første kvartfinalen mot Barcelona tangerte Hegerberg rekorden på 14 mål. Siden har Lyon slått Manchester City i semifinalen, uten Hegerberg-mål.

Tror på en jevn batalje.

For Graham Hansen har det blitt to nettkjenninger på veien mot finalen. I semifinalen slo Wolfsburg overbevisende de engelske mesterne Chelsea 5–1 sammenlagt.

Dermed blir det en reprise fra mesterligafinalen for to år siden. Da vant Lyon på straffespark, et scenario Guro Reiten tror kan bli en realitet også i kveldens kamp.

– Lyon har vunnet de to siste årene og har sikkert lyst på en tredje. Wolfsburg er revansjesugen, så kanskje de kunne klart det i år. Jeg tror det blir en jevn kamp, sier Lillestrøm-spilleren.

FBL-GER-CUP-WOMEN-BAYERN MUNICH-WOLFSBURG

AVGJORDE: Caroline Graham Hansen satte den avgjørende straffen da Wolfsburg lørdag vant den tyske cupen på straffesparkkonkurranse mot Bayern München.

Foto: ROLF VENNENBERND / AFP

Krever mye

Uansett hvordan finalen ender så har begge lagene en nordmann hver som vil kreve det beste av sine lagvenninner.

– De fleste på aldersbestemt nivå er ikke så tydelig på hva fotball skal være som de to var. Jeg tror nok noen av lagvenninnene deres synes de var tøffe, for å si det sånn, sier Saltvik om tiden fra U15-landslaget.

Spesielt én opplevelse i det som ble Hegerberg og Graham Hansens siste U15-kamp mot mektige Tyskland gjorde inntrykk.

– Vi lå under 0–2 til pause, og i garderoben var begge to lynforbanna fordi vi presterte dårlig. De andre var sånn: «Ja, men det er jo Tyskland. Verdens beste liksom». For de to var ikke det en god nok forklaring.

Ada Hegerberg

GODE MINNER: Ada Hegerberg feirer etter at hun har scoret 1–0-målet mot Wolfsburg i mesterligafinalen i 2016. Hegerberg bommet senere på sin straffe i straffesparkkonkurransen.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Siste nytt

  • City-duo mister Arsenal-kampen

    Manchester Citys forsvarsspillere Kyle Walker og John Stones mister begge søndagens storkamp mot Arsenal. For Arsenal kjemper en nøkkeltrio mot klokken.

    Både Walker og Stones pådro seg skader i løpet av landslagssamlingen, og City-manager Pep Guardiola sa på fredagens pressekonferanse at duoen ikke blir klare til møte mot Arsenal.

    Samtidig fortalte Guardiola at Kevin De Bruyne og Ederson trolig er tilgjengelig til kampen etter litt skaderusk.

    På Arsenal-manager Mikel Arteta sin pressekonferanse, fortalte spanjolen at trioen Bukayo Saka, Gabriel Martinelli og Gabriel Magalhães er usikker til kampen.

    – De har ikke trent ennå, men vi har en treningsøkt i morgen, så det er en sjanse for at de kan være med, sier Arteta.

    Kun ett poeng skiller fra Arsenal og Liverpool ned Manchester City når ti serierunder gjenstår av Premier League-sesongen.

    Liverpool tar imot Brighton klokken 15:00 søndag, før Manchester City får besøk av Arsenal kl. 17:30.

    John Stones og Kyle Walker
    Foto: Jason Cairnduff / Reuters
  • Leicester-smell - tetter seg til i opprykkskampen

    Leicesters svake form fortsetter på nivå to i England. Fredag ble det 0-1-tap borte mot Bristol, og i løpet av kvelden kan de miste den direkte opprykksplassen for første gang siden september.

    Etter forrige sesongs nedrykk fra Premier League, har Leicester stort sett toppet tabellen i Mesterskapsserien hele denne sesongen.

    Én seier på de siste seks seriekampene har imidlertid ført til at tabelltoppen er mistet til Leeds med åtte serierunder igjen.

    I tillegg er det bare ett poeng ned til Ipswich på tredjeplass, før de møter Blackburn borte klokken 18:30 fredag.

    Om Ipswich vinner den kampen vil de sende Leicester utenfor de to øverste plassene for første gang siden 5. serierunde som ble spilt i september. Ipswich vil riktignok ha én kamp mer spilt enn Leicester etter fredagens kamper.

    De to øverste lagene etter 46 serierunder rykker direkte opp til Premier League, mens lag tre til seks spiller opprykkskvalifisering om den siste opprykksplassen.

    FA Cup - Quarter Final - Chelsea v Leicester City
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Xabi Alonso blir værende i Leverkusen

    Xabi Alonso skal ha vært ønsket av flere storklubber etter en briljant sesong med Leverkusen. Spanjolen har likevel valgt å fortsette som hovedtrener i klubben.

    Alonso opplyste selv om avgjørelsen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

    – Det har vært en sesong med mange spekulasjoner angående framtiden min. Det har vært travelt, og jeg ønsket å bruke landslagspausen til å reflektere, sier Alonso og fortsetter:

    – Sist uke hadde jeg en veldig god samtale med Leverkusen, og jeg informerte dem om at jeg blir værende.

    42-åringen har gjort underverker med serieleder Leverkusen i løpet av halvannet år som hovedtrener. Laget er fortsatt ubeseiret i Bundesliga denne sesongen etter 26 kamper, og med kun åtte serierunder igjen er avstanden ned til Bayern München hele ti poeng.

    – Jeg føler ikke at jobben min her er ferdig, og jeg ønsker å hjelpe de unge spillerne med å fortsette å utvikle seg. Akkurat nå er jeg overbevist om at dette er riktig for meg, sier Alonso.

    I løpet av januar og februar ble det gjort kjent at både Jürgen Klopp (Liverpool) og Thomas Tuchel (Bayern) er ferdig som hovedtrenere i sine respektive klubber til sommeren. Alonso har i lang tid vært nevnt som mulig erstatter i begge klubber. (NTB)

    Xabi Alonso
    Foto: Tom Weller / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal