Hopp til innhold

Utslitte spillere etter maraton-dag i VM: – Du føler deg 100 år gammel

MOSKVA (NRK): Tolv partier med intens lynsjakk er utmattende for mange av VM-spillerne. Magnus Carlsen innrømmer at det tøffe VM-programmet tærer på.

Magnus Carlsen

SLITEN: Magnus Carlsen i søndagens siste parti, mot russeren Vladislav Artemjev.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Jeg var veldig sliten til å begynne med, sier Magnus Carlsen til NRK.

Han var langt fra den eneste under første dag av VM i lynsjakk. Etter 15 hurtigsjakkpartier over tre dager, gjennomførte samtlige spillere tolv lynsjakkpartier søndag.

– Utmattende, veldig utmattende. Heldigvis er det bare ni partier i morgen, sier Jan-Krzyzstof Duda til NRK.

Polakken tok sølv bak Magnus Carlsen i fjor, og ligger halvannet poeng bak Carlsen før siste dag. Han påpeker at omstillingen fra hurtigsjakk til lynsjakk er svært krevende.

Magnus Carlsen

OPP OG NED: Magnus Carlsen leder VM etter første dag. Han har ti poeng av tolv mulige.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Helt ferdig

Det har vært enormt med tilskuere på arenaen i Moskva i helgen. I tillegg er det varmt i spillehallen, så flere av Carlsens konkurrenter tilbringer deler av pausen på toalettet for å kjøle ned ansiktet mellom slagene. De gjør alt de kan for å holde hode og kropp i sjakk.

– Når du har få sekunder på klokken, begynner hjertet å slå som «rakker'n». Du føler det 100 år gammel etter tolv partier på en dag, du er helt ferdig. Det er vanskelig å spille, forklarer ekspert Peter Lékó.

Etter lynsjakkpartiene har spillerne rundt femten minutters pause før neste start. Det betyr seks timer med intens konsentrasjon uten lengre pauser. I de korte avbrekkene må spillerne omstille hjernen helt – elleve ganger.

– Det er lett å si, men vanskelig å gjøre. Når du har tapt et dramatisk parti, må du forsøke å legge fra deg de vonde følelsene, forteller Lékó.

PEter Leko

EKSPERT: Péter Lékó.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Hjernen er én ting, men kroppen er noe helt annet.

– Jeg aner ikke hvordan de får det til, men når partiet er i gang er spillerne klare igjen. Selv om kroppen var helt ferdig etter forrige parti, sier Lékó.

Han tror ikke at en hviledag ville hjulpet for å legge på presset.

– Når du har hviledag føler du deg helt utslitt. Du kan ikke se for deg hvordan du skal fortsette neste dag. Men neste morgen er du helt fin. Det virker som at kroppens organer forstår at de skal fungere igjen, sier han.

Sjelden dopingtest

Etter den heftige sekstimersdagen, der Magnus Carlsen var utmattet fra start, fikk Magnus Carlsen beskjed om å møte til dopingkontroll. Da rant det over.

SINT: Magnus Carlsen når han må dopingtestes.

Sjakkspillere dopingtestes sjelden, og etter en heftig dag med lynsjakk kom det ekstra ubeleilig på Carlsen.

– Jeg skjønner selvfølgelig at han ble sint. Han har hatt tre tøffe dager, og dette er den fjerde. Jeg håper ikke dette får ham ut av balanse. Men regler er regler, og da må du gjøre det, sier Lékó.

Siste nytt

  • Svensk stjerne hjalp Ull/Kisa til seier i Holmenkollstafetten - Tjalve-seier for kvinnene

    Med strålende sol og over 20 grader var det duket for folkefest i årets utgave av Holmenkollstafetten, som har en løype på 18.425 meter fordelt på 15 etapper.

    Arrangørklubb Tjalve meldte på forhånd om deltakerrekord med over 70.000 til start.

    Tjalve leverte også varene selv i kvinneklassen, hvor de blant annet stilte med sterke løpere som Ingeborg Østgård og Malin Edland. Vidar var også lenge med i seierskampen, men Tjalve fikk en avgjørende luke på den tiende etappen ved Edland og holdt unna til mål. Dermed forsvarte de seieren fra i fjor.

    Det gjorde også Ullensaker/Kisa på herresiden, som tok over ledelsen på den fjerde etappen.

    Der løp Andreas Kramer, 800 meter-spesialisten som representerer Sverige, men som har norsk mor. Kramer tok blant annet sølv på 800 meter i EM i 2018 og sølv på 800 meter i innendørs-VM i år.

    Kramer har også tidligere løpt Holmenkollstafetten for Ullensaker/Kisa og leverte en ny strålende etappe i år.

    Med blant andre Awet Kibrab, Senay Fissehatsion og Fredrik Sandvik på laget på senere etapper, holdt Ullensaker/Kisa på ledelsen og Markus Einan fikk æren av å løpe klubben inn til en ny seier i Holmenkollstafetten.

    Andreas Kramer
    Foto: NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen leverte sitt beste kulestøt på over tre år lørdag.

    I stevnet Stora Turebergskastet i svenske Sollentuna, noterte han seg for et støt på 21,05 meter.

    Det skriver friidrettsbloggen Friidrett1 på X.

    Støtet er over EM-kravet på 20,85 og bare fire centimeter bak Thomsens personlige rekord på 21,09, satt innendørs.

    21,05 er Thomsens lengste kulestøt utendørs og det er kun fjerde konkurranse i karrieren at han har støtet over 21 meter, etter at han gjorde det to ganger i 2020 og én gang i 2021.

    Ifølge Friidrett1 er det også det beste kulestøtet av en norsk utøver utendørs på 38 år.

    Thomsen har fremdeles noen centimeter opp til OL-kravet på 21,50, men kulestøteren ligger foreløpig an til å kvalfisere seg til OL gjennom ranking.

    Marcus Thomsen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Reiten mister enda en lagvenninne i Chelsea: – En utrolig reise

    Guro Reitens Chelsea mister også storscorer Fran Kirby, som har besluttet å gi seg i klubben etter ni år.

    Den annonserte Chelsea i et videointervju med en gråtkvalt Kirby.

    – Det har vært en utrolig reise med alle dere. Takk for at dere har tatt dere av meg siden dag én, gjennom både tunge og fantastiske tider. Jeg kommer aldri til å glemme hvordan det føles å spille foran dere, sier hun i videoen.

    Kirby er tidenes toppscorer for Chelseas kvinnelag med 115 mål på 205 kamper. På sin tid i klubben har hun vunnet 15 trofeer.

    Fredag ble det også klart at Maren Mjelde er ferdig i Chelsea etter sesongen. Det er ikke kjent hva som blir neste stoppested for verken Mjelde eller Kirby. (NTB)

    Guro Reiten
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal