Hopp til innhold

Avfall fra fotballbaner skjult i snøhaugene

80 lastebillass med snø og ørsmå gummikuler har blitt kjørt bort fra fotballbanene til Odds ballklubb. – Ikke til å unngå, sier direktør Einar Håndlykken.

Granulater fra fotballbane

GRØNT AVFALL: Granulater kaller noe de små gummikulene fra kunstgressbanene. Brøytebilene har tatt dem med seg sammen med tonnevis med snø.

Foto: Tipser

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Tonnevis med snø har blitt brøytet bort fra fotballbaner de siste månedene. Nå avslører våren hva som også ligger i snøhaugene på Stevneplassen i Skien. Noen få hundre meter unna ligger Odd ballklubbs kunstgressbaner. Det er der snøen kommer fra.

– Slike hauger finner du i nærheten av alle baner i Skien, ja, over hele Norge, sier Håndlykken til NRK. Han er direktør for fotballklubben i Skien. Tidligere har han vært daglig leder for miljøorganisasjonen Zero.

Einar Håndlykken

Direktør Einar Håndlykken mener var nødvendig å kjøre bort snøen selv om brøytebilene også fikk med seg mye gummikuler.

Foto: Roald Marker / NRK

Håndlykken har jobbet for å gi fotballklubben et miljøstempel. Målet er å ha Norges mest miljøvennlige klubb med solcellestrøm og «hengende hager» knyttet til arenaen på Falkum.

Han betegner snøryddinga som en del av miljøsatsinga til klubben. Tidligere var det ikke uvanlig å dumpe snøen i elva eller sjøen uten å tenke på hva den kunne inneholde.

– Vi jobber nå med å fjerne granulatene. Når snøen smelter, så kjører vi granulatene tilbake til banene og fordeler dem der. Til slutt kommer vi til å suge opp restene fra bakken, lover Håndlykken.

Han ser ikke noen annen måte å gjøre dette på så lenge det finnes kunstgressbaner.

Skagerak arena

Snørydding har det blitt nok av på Skagerak Arena i vinter. Her fra februar.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Ikke alle like flinke

Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet er ikke begeistra for kunstgressbaner. Hun er glad for nye retningslinjer klubbene skal forholde seg til for å sikre at granulatene blir samla opp.

– Det er bra at Odd har en plan, men det er nok ikke alle som har det, sier Lundberg.

Leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg

Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet håper fotballklubbene tar avfallsproblemet på alvor.

Foto: Naturvernforbundet

Hun tror det varierer veldig hvor bevisst fotballklubbene er på problemet med gummigranulatene. En rapport fra Miljødirektoratet viser at ikke alle klubbene er like flinke.

– Det verste som kan skje, er at granulatene forsvinner ut i elver og videre ut i havet. Der er det nok plastavfall fra før, sier hun. Det er ingen som vet konsekvensene av hvordan mikroplast kan påvirke dyr, mennesker og maten vi spiser.

Lundberg mener Norges Fotballforbund må følge med og kartlegge hvilke klubber som rydder opp etter seg. Rundt 1.500 tonn mikroplast kommer fra fotballbaner hvert år. Ønsket er at mest mulig blir ført tilbake til kunstgressbanene.

– Vi trenger en miljøbevisst fotballiga.