Hopp til innhold

Dødsstyrten kan ta flere uker å etterforske ferdig

På bildet ser du hvor gyrokopteret med Morten Ruud og en annen mann styrtet. Finsk politi tror dødsulykken kommer til å ta lang tid å få oversikt over.

Ulykkesstedet

ØDE: Den røde ringen markerer ulykkesstedet, der gyrokopteret styrtet.

Foto: Finsk politi

– Det er mye data og informasjon som skal samles inn. Når det i tillegg er et samarbeid mellom flere instanser i både Norge og Finland, er det mange som skal informeres og involveres, sier Kirsi Huhtamäki i politiet i Lappland til NRK.

I en pressemelding sier politiet at etterforskningen av ulykken, som kostet Morten Ruud (57) livet, kan ta flere uker.

Morten Ruud, distriktsredaktør NRK Finnmark

OMKOM: Mediemannen Morten Ruud ble 57 år. Han omkom i gyrokopter-ulykken i Kilpisjärvi.

Foto: KSENIA NOVIKOVA / NRK

Styrtet

Lørdag skulle Ruud og en mann i 50-årene fly fra Lakselv i Finnmark til Steigen i Nordland med et såkalt gyrokopter.

I nærheten av Kilpisjärvi i Finland fikk mikroflyet problemer. Huhtamäki i politiet sier at det var klart og stabilt vær i området.

Likevel styrtet gyrokopteret. Morten Ruud omkom, mens passasjeren ble lettere skadd.

– Vi har foreløpig ikke oversikt over årsaken til ulykken, eller hvorfor den ene omkom og den andre kom fra ulykken med mindre skader, sier Huhtamäki.

Morten Ruud var medlem i Lakselv Mikroflyklubb, der Ola Mikalsen er leder. Klubben har mellom 20 og 30 aktive medlemmer. Søndag kveld møtes de for å snakke sammen om det som har skjedd.

– Det er sagt og skrevet veldig mye fint om Morten Ruud i dag, og jeg kan si meg enig i alt. Han var en flott og seriøs mann. Når det gjelder selve ulykken vet vi veldig lite, og ønsker derfor ikke å kommentere den, sier han.

Samarbeider

Norsk og finsk havarikommisjon, Norsk luftsportsforbund og finsk politi samarbeider nå om å finne årsaken til ulykken.

– Vi er i en planleggingsfase der vi innhenter informasjon. Mandag vil vi bestemme oss for hva vi skal gjøre. Gyrokopteret må hentes ut av området, men hvordan og når det skal skje, er ikke avgjort, sier havariinspektør Torbjørg Gåsland i Statens havarikommisjon for transport.

Ifølge norsk regelverk er ikke ulykker med mikrofly av denne typen undersøkelsespliktig av havarikommisjonen.

– Men dette er en dødsulykke, derfor har vi inngått samarbeidet med de andre aktørene, forklarer hun.

Ifølge Gåsland veier et gyrokopter maks 560 kilo. Det har ingen ferdsskriver.

– Men det finnes annet utstyr om bord som kanskje kan gi svar på hva som skjedde. I tillegg vil samtaler med han som var passasjer bli viktig, sier hun.

Fraktet bort

Også redningsarbeidet var et samarbeid mellom norske og finske instanser. Et helikopter fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) var rask på plass på ulykkesstedet, og fraktet den skadde passasjeren til UNN i Tromsø før finsk politi ankom stedet. Derfor har de ikke fått avhørt vedkommende ennå.

Kirsi Huhtamäki berømmer samarbeidet mellom de norsk og de finske instansene.

Politiet har gjort sine åstedsundersøkelser, og jobber med å samle inn all informasjon fra datautstyret om bord i luftfartøyet.

Kollegaer i sorg

Morten Ruud var distriktsredaktør i NRK Finnmark. Robin Mortensen trer inn i rollen som konstituert distriktsredaktør. Det er sorg blandt de ansatte i NRK. Det blir holdt minnestunder i NRKs lokaler i Tromsø og i Alta.

Minnebord for Morten Ruud i NRKs lokaler i Alta

Minnebord for Morten Ruud i NRKs lokaler i Alta.

Foto: Jan Harald Tomassen
Mikroflyulykke