Hopp til innhold

Narkosiktede advokater kan miste bevillingene sine

De to Tromsø-advokatene som er siktet i saken som omhandler Norges største beslag av amfetamin i fjor kan miste advokatbevillingen sine. To andre advokater ivaretar nå virksomheten deres.

Rekordbeslag amfetamin

Politiet beslagla i oktober i fjor 66 kilo amfetamin på et hotellrom i Tromsø. Juni i år ble to Tromsø-advokater siktet i forbindelse med dette beslaget.

Foto: Politiet

– Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har oppnevnt to advokater til å ivareta de siktedes oppgaver i den perioden de selv ikke kan gjøre det på forsvarlig vis, bekrefter direktør Hege Bjølseth.

Det var i juni at to Tromsø-advokater ble siktet i forbindelse med det største amfetaminbeslaget som ble gjort i Norge i fjor. Politiet beslagla da 66 kilo amfetamin på et hotellrom i Tromsø, og begge risikerer 15 års fengsel hvis de blir dømt.

Fem menn er siktet i saken så langt, og politiet utelukker ikke flere pågripelser. Etterforskningen innebærer samarbeid med Kripos og Europol, og politiet i flere land, deriblant tysk politi.

Hege Bjølseth

Hege Bjølseth er direktør i Tilsynsrådet for advokatvirksomhet. Hun sier at de har oppnevnt to advokater for å ivareta de siktedes oppgaver.

Foto: Svein Olsson / NRK

– Vi kan ikke si noe mer konkret om denne saken enn at den er til behandling hos oss, sier Bjølseth til NRK.

Hun legger opp til at det skal foreligge en avgjørelse i disse sakene i løpet av tidlig høst. Det er Advokatbevillingsnemnden som tar den endelige avgjørelsen om advokatenes videre skjebne.

– Blir en advokat siktet for en forbrytelse som kan medføre tap av advokatbevilling, kan Advokatbevillingsnemnden bestemme at bevillingen skal suspenderes, sier Bjølseth.

– Belastende sak

NRK har vært i kontakt med forsvarerne til begge de siktede. Advokat Jan Christian Kvanvik sier han er innforstått med at en advokat er satt inn for å ivareta hans klient sine interesser.

Av hensyn til hvor saken står og politiets etterforskning vil han ikke utdype hva hans klient har sagt om den alvorlige siktelsen.

– Jeg kan ikke si mere utover at det selvfølgelig er en belastende sak å sitte i. Nå vil jo politiet etterforske saken, og så får vi ha tillit til at fremdriften i etterforskningen er adekvat.

Forsvarer til den andre siktede, Bjørn Arild Langenes sier i en sms at han ikke ønsker å kommentere at en annen advokat nå ivaretar hans klients oppgaver.

Hvordan har din klient det, og hvordan stiller han seg til siktelsen?

Saken er meget belastende for min klient og hans familie. Han nekter straffskyld i henhold til siktelsen.

– En svært alvorlig sak

Troms-politiet etterforsker med full styrke denne saken, som har link til flere land.

Påtaleleder Einar Sparboe Lysnes har tidligere bekreftet overfor NRK at siktelsen mot de to advokatene viser til straffelovens § 232 annet ledd, som gjelder «en meget betydelig mengde narkotika». Denne delen av paragrafen omhandler storhandel med narkotika, og strafferammen er 15 år.

Thomas Rye Holmboe

Politiadvokat Thomas Rye-Holmboe i Troms politidistrikt.

Foto: LIsa Rypeng / NRK

Advokatene ble 6. juli varetektsfengslet for fire uker, og politiadvokat Thomas Rye-Holmboe mener det er bra at andre advokater nå vikarierer for de to siktede.

– Det er jo fint at en uskyldig tredjepart i denne saken blir ivaretatt, sier Rye-Holmboe.

Han har tidligere sagt til NRK at dette er en voldsom stor sak, som involverer mange mennesker.

Advokatforeningen, Troms krets har diskutert saken.

Leder i foreningen sentralt, Jens Johan Hjort sier dette fortsatt er en svært alvorlig sak, og at hvis det viser seg at advokatene er involvert i saken så er ikke det forenelig med å drive advokatvirksomhet.

– Men de er også uskyldig inntil det motsatte er bevist. Og all den tid vi ikke har fått vite mere om siktelsen har foreningen valgt å avvente behandling av saken, sier Hjort.

Jens Johan Hjorth

Leder i Advokatforeningen, Jens Johan Hjort, synes dette er en svært alvorlig sak.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark