Hopp til innhold

– Det var som dommedag, forteller offer for saringass i Syria

Abdulhamid al-Yosef overlevde et angrep med nervegassen sarin i Khan Sheikhoun i Syria 4. april i fjor. Han forteller det var som å oppleve dommedag måten folk døde på rundt ham.

Abdulhamid al-Yosef

Bildet av den unge mannen Abdulhamid al-Yosef, hvor han holder sine 9 måneder gamle døde tvillinger, gikk verden rundt etter angrepet mot Khan Sheikhoun. Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) slo senere fast at nervegiften sarin ble brukt.

Foto: Str / AP

– Det var stille den morgenen, 4. april i fjor. Så kom det et fly fra styresmaktene fra flyplassen Shahiran. Det angrep Khan Sheikhoun i fire raid. I ett av disse raidene ble det brukt giftig gass, sier Abdulhamid al-Yosef på telefon fra Syria til NRK.

– Vi lå og sov da luftangrepet kom. Ett av angrepene var rettet mot mitt hus, så jeg bar barna mine ut. Vi løp ut av ruinene og kom ca. 100 meter vekk fra huset. Så ble jeg møtt av kjemisk gass.

– Folk falt rundt meg, akkurat som løv fra trærne.

Det var som dommedag

– Kona mi, barna mine, broren og søsteren min og naboens barn ble kvalt. Det var som om jeg mistet alt jeg hadde i verden.

– Alt var så skremmende. Det var ufattelig. Det kom skum ut av munnen deres, øynene ble glassaktige.

Abdulhamid al Yosef intervjuet av Urix

Abdulhamid al-Yosef forteller til NRK at livet fortsatt er smertefullt.

Foto: NRK

– Da jeg kom til huset til foreldrene mine, så jeg at alle slektningene mine var døde. Noen var kvalt, noen hadde skum ut av munnen, øynene rullet.

Det var som dommedag. Det var grufullt.

– Jeg prøvde å redde dem. Det siste barnet jeg holdt, var min niese Shaima. Jeg prøvde å redde henne, men jeg klarte det ikke, sier Abdulhamid al-Yosef, fortsatt sterkt preget av hendelsene i fjor.

29 år gammel ble han enkemann. Den nærmeste familie ble utslettet.

Hjelpearbeider forsøker redde et barn etter angrep med kjemiske våpen i Khan Sheikhoun 4. april 2017

En hjelpearbeider fra De hvite hjelmene forsøker å hjelpe et barn etter angrepet i Khan Sheikhoun, mens en annen bistår med å spyle vann. Det er viktig å få vekk kjemiske substanser så raskt som mulig. Reuters redaktører har vurdert innholdet i bilde som ekte.

Foto: Reuters Tv / Reuters

Sikker på at Assad står bak

Den unge syriske mannen er ikke i tvil om hvem som står bak angrepene med kjemiske stridsmidler, verken i Khan Sheikhoun eller nå i Douma.

– Det er president Bashar al-Assad som bruker kjemiske våpen. Det er ikke noe annet menneske som bruker det, hevder Abdulhamid al-Yosef.

Han har lite til overs for et regime som oppfører seg slik mot sine egne. Han er også skuffet over det internasjonale samfunnet.

Etter angrepet i Khan Sheikhoun, hvor inspektører fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, slo fast at nervegiften sarin var brukt, ble det beordret et amerikansk rakettangrep mot en syrisk flybase. Det ble med det, samt sterk internasjonal fordømmelse.

– Vi hadde håpet på en sterkere reaksjon. Hver dag dør det 100 mennesker i Syria. Ikke bare av gassangrep, men også av bomber, sier Abdulhamid al-Yosef.

For ham føles fortsatt livet opp ned, og vondt.

– Jeg savner barna mine, jeg savner kona mi. Jeg går ofte til gravene. Jeg gråter og jeg husker de fine dagene. Livet mitt er smertefullt, sier den unge enkemannen.

A crater is seen at the site of an airstrike, after what rescue workers described as a suspected gas attack in the town of Khan Sheikhoun in rebel-held Idlib

Det ble ifølge innbyggerne i Khan Sheikhoun droppet flere bomber som inneholdt kjemiske stridsmiddel over byen. En fotograf tilknyttet nyhetsbyrået Reuters dokumenterte fler krater og steder hvor bombene traff.

Foto: Ammar Abdullah / Reuters

Mange angrep med kjemiske våpen dokumentert

Ole Solvang, som selv har vært i farefulle områder i Syria for menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW), er ikke i tvil:

– Kjemiske våpen er i bruk i stor skala i Syria. 85 angrep med kjemiske våpen er dokumentert av HRW, Amnesty og FN, forteller han.

Ole Solvang om kjemiske angrep

Ole Solvang mener det er langt flere angrep med kjemiske våpen i Syria enn hva det internasjonale samfunnet har klart å dokumentere.

Foto: NRK

– Alle bevis peker mot Assad og syriske myndigheter, sier han.

– Om det har funnet sted et kjemisk angrep, er vanskelig å bevise, og det er en krevende oppgave for oss som dokumenterer, sier Solvang.

– Derfor er det grunn til å anta at antall ganger kjemiske våpen er brukt, er langt høyere enn de 85 som er dokumentert, sier Solvang.

Ifølge OPCW er det klorgass som er mest brukt i tilfellene som er dokumentert. I tillegg er også sennepsgass og sarin brukt under krigføringen i Syria ifølge organisasjonen som skal overvåke at verden respekterer forbudet det har satt mot kjemiske våpen.

SISTE NYTT

Siste nytt