Hopp til innhold

– Dette er ikke akseptabelt, sa Stoltenberg om giftangrepet i London

– Bruk av nervegift er uakseptabelt i en sivilisert verden, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg om giftangrepet på dobbeltagenten Sergej Skripal i London. Stoltenberg gjør det klart at Nato stiller seg bak Storbritannia.

Jens Stoltenberg legger frem Natos årsrapport

Jens Stoltenberg under fremleggelsen av Natos årsrapport. Der rettet han sterk kritikk mot Russland.

Foto: Emmanuel Dunand / AFP

Stoltenberg var usedvanlig klar i talen da han kommenterte forgiftningsforsøket av den tidligere russiske spionen Sergej Skripal og hans datter Julia da han i dag la frem Natos årsrapport.

– Giften som er brukt, er en av de aller giftigste som noen gang er utviklet. Det er første gang siden Natos dannelse at nervegift er brukt mot et av alliansens medlemsland, og første gang på europeisk jord siden 2. verdenskrig.

Dette er uakseptabelt, det hører ikke hjemme i en sivilisert verden, sa Jens Stoltenberg.

Klart brudd på internasjonale regler

Generalsekretæren gjorde det klart at alle Natos medlemsland stiller seg bak Storbritannia og anser giftangrepet som en svært provoserende handling.

– Samtlige allierte er enige om at angrepet er et klart brudd på internasjonale normer og avtaler, sa Nato-sjefen og mener bruk av nervegift truer den internasjonale sikkerheten.

Militæralliansens medlemsland er enige om at Russland må svare på spørsmålene som den britiske statsministeren har forlangt svar på.

– Vi har ingen grunn til å betvile de vurderingene og opplysningene som Storbritannia har, eller konklusjonene som er trukket, sa Stoltenberg på et spørsmål fra internasjonal presse.

– Britene har vært entydige i sine konklusjoner, la Stoltenberg til da han møtte norsk presse i etterkant av den internasjonale pressedelen.

Theresa May på befaring på åstedet for giftforsøket i Salisbury

Den britiske statsministeren Theresa May mottok orientering fra britisk politi om forgiftningsforsøket på Sergej Skripal og fikk se stedene hvor dobbeltspionen hadde oppholdt seg før han ble funnet bevisstløs. Her utenfor puben The Mill.

Foto: Toby Melville / AFP

Skal møte utenriksministeren og sikkerhetsrådgiveren

Storbritannia er Natos neste største våpenmakt, og Jens Stoltenberg har drøftet forgiftningssaken med Storbritannias statsminister Theresa May.

Senere i dag skal han møte landets nasjonale sikkerhetsrådgiver for å få en oppdatering på hvor etterforskningen og saken står, og på mandag kommer britenes utenriksminister Boris Johnson til Natos hovedkvarter for å diskutere saken.

Nato har tilbudt Storbritannia praktisk hjelp og stiller alliansens ekspertise til rådighet hvis britene skulle trenge det.

Trakk frem ulike hendelser

Generalsekretæren levnet ingen tvil om at Nato, i likhet med Storbritannia, mener angrepet er knyttet til Russland i en eller annen form, og at landet derfor må svare for hvordan en sovjetisk utviklet gift har vært brukt mot en person på britisk jord.

Stoltenberg trakk linjene mellom giftangrepet og andre hendelser og anklaget russerne for å forsøke å destabilisere andre europeiske land.

– Angrepet i Salisbury skjer med et bakteppe av hendelser gjennom flere år, sa Stoltenberg.

Nato-sjefen beskrev disse hendelsene som både alvorlige og hensynsløse og listet opp eksempler som innblanding i demokratiske prosesser i Natos-medlemsland, herunder forsøk på angrep på demokratiske institusjoner og gjennomføring av valg, cyberangrep og tilstedeværelse i naboland mot landenes egen vilje.

– Dette siste angrepet føyer seg inn i dette mønsteret, og som gjør at vi tar det så alvorlig, sa Stoltenberg til NRK.

Utløser ikke bruk av artikkel 5

Generalsekretæren gjorde det klart at selv om Nato tar saken alvorlig, har det ikke vært snakk om å bruke artikkel 5, artikkelen som sier at et angrep på et Nato-land, er et angrep på alle militæralliansens medlemsland.

Artikkelen har kun vært brukt i forbindelse med terrorangrepene på USA 11. september.

– Storbritannia har heller ikke bedt om en slik bruk. Vi vil svare på giftangrepet, men på en tilpasset og hensiktsmessig måte, sa Stoltenberg på den internasjonale pressekonferansen.

Spenningen bekymrer

Ikke uventet får Russland mye omtale i Natos årsrapport. Og spenningene mellom Russland og flere sentrale Nato-land bekymrer generalsekretæren.

På spørsmål fra NRK om det er mulig å føre en dialog med Russland, gitt forholdene som Stoltenberg nettopp hadde beskrevet, svarte generalsekretæren:

– Forholdet har ikke akkurat bedret seg. Det er årsaken til at vi kombinerer forsvar av medlemslandenes interesser og territorier, samtidig som vi forsøker å føre en politisk dialog. Dialog er ikke enkelt, men den er ekstra viktig når spenningen er høy, og det er økt fare for misforståelser, feilkalkuleringer og ulykker, sa Stoltenberg.

– Vi ønsker ikke en ny kald krig, vi ønsker ikke å bli dratt inn et opprustningskappløp. Det er ikke i vår interesse. Det er dyrt, det er farlig og det er ingen vinner i et slikt kappløp. Men ingen skal være i tvil, Nato vil og kan forsvare alle sine medlemsland, sier generalsekretæren.

Han mener et vendepunkt mellom Nato og Russland kom da Russland valgte å bruke makt mot sine naboland, Georgia og Ukraina.

– Det er Russlands valg at de har valgt konfrontasjon i stedet for samarbeid. Vi skal være forutsigbare, men sterke. Det er opp til Russland å endre måten de oppfører seg på, mente Stoltenberg.

SISTE NYTT

Siste nytt