Hopp til innhold

– Jeg vil opprettholde presset til siste slutt

President Donald Trump lover å opprettholde presset på Nord-Korea til siste slutt, til en full atomnedrustning er et faktum, selv om han var oppmuntret av hva som hadde hendt i løpet av dagen.

Donald Trump og Angela Merkel på pressekonferanse i Det hvite hus

Donald Trump sier at selv om han tror på Nord-Koreas løfter, så vil han ikke heve en eneste sanksjon før en avtale er understreket.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Det historiske møtet på grensen mellom Sør-Korea og Nord-Korea, mellom president Moon Jae-in og Kim Jong-un, ble naturlig nok ett av hovedtemaene under møtet mellom den amerikanske presidenten og den tyske forbundskansleren i Det hvite hus.

Trump hevdet at Nord-Korea har spilt på USA som et instrument under de tidligere forsøkene på å få det nordkoreanske regimet til å skrinlegge sine planer om utvikling av atomvåpen.

Den nåværende presidenten gjorde det klart at han kom ikke til å gjenta feilene fra tidligere presidenter.

– Presset på Nord-Korea vil bli opprettholdt til siste slutt, inntil nedrustning er et faktum, sa Donald Trump.

Angela Merkel og Donald Trump

Under forrige møte mellom den tyske forbundskansleren og den amerikanske presidenten ble det et stort fokus på håndtrykket, eller det manglende sådan da Trump så ut til avvise Merkels utstrakte hånd. Nå var det Trump som grep etter Merkels.

Foto: Mandel Ngan / AFP

Tror ikke Nord-Koreas leder spiller skuespill

Presidenten var oppmuntret av signalene som den sørkoreanske og nordkoreanske lederen kom med under dagens møte; en koreahalvøy fri for atomvåpen. Men han gjorde det altså klart at de internasjonale sanksjonene vil bli opprettholdt sammen med det politiske presset inntil en signert enighet ligger på bordet.

På spørsmål om han trodde Kim Jong-un spilte skuespill – gitt Trumps kommentar om at Nord-Korea hadde spilt på tidligere administrasjoner som et instrument – svarte Trump:

– Angela og jeg har snakket mye om Nord-Korea de siste 15 månedene. Det samme har jeg og Emmanuel, sa Trump og henviste til den franske presidenten som knapt hadde rukket å forlate Washington før den tyske lederen kom.

– Men, nei, jeg tror ikke han spiller. Det er stor entusiasme for endring, sa Trump og takket også den kinesiske presidenten for god støtte.

Burde ikke være opp til meg

Presidenten ble spurt om han selv hadde snakket med den nordkoreanske lederen. Spørsmålet ble avvist med «ingen kommentar til det», men Trump gjentok at USA hadde opparbeidet et godt arbeidsforhold til Nord-Korea, og at det nordkoreanske regimet nå behandlet verden med respekt.

Om det planlagte møtet mellom Trump selv og Kim Jong-un sa presidenten at det nå stod mellom to land hvor møtet kan avholdes.

På spørsmål om han personlig føler et ansvar for at fredsbestrebelsene mellom nord og sør lykkes, svarte han etter et par forsøk et klart «ja» på det.

– Men dette burde ikke være opp til meg å ta meg av. Dette burde tidligere amerikanske administrasjoner ha ordnet opp i, og jeg snakker ikke bare om Obama-administrasjonen, sa Trump, som fortalte at Obama hadde sagt til ham at Nord-Korea var vrient.

– Ansvaret for fred mellom Nord- og Sør-Korea vil alltid hvile tungt på den amerikanske presidenten, så ja, jeg håper jeg kan gjøre dette for verden. For dette er ikke bare et koreansk problem, det er et verdensproblem, sa Trump.

Se pressekonferansen mellom Merkel og Trump.

Iran-strid på stedet hvil

Også det som kan defineres som et annet verdensproblem stod på dagsorden, nemlig Iran og atomvåpen.

Fristen for eventuelt å forlenge avtalen nok en gang nærmer seg i USA, der presidenten hvert kvartal må gi sin forsikring overfor Kongressen om at Iran etterlever betingelsene i avtalen.

Hvis USA trekker seg fra avtalen, som det tok 12 år å fremforhandle, truer Iran med å gjøre det samme – og utelukker ikke at de vil gjenoppta sitt atomprogram.

De nekter også å gå med på en reforhandling, slik USA vil, eller forhandle inn et tillegg, slik de europeiske partnerne har åpnet for.

Merkel la seg på den europeiske linjen i møtet med Trump, i likhet med hva den franske presidenten Macron gjorde for et par dager siden, i håp om at dette kan hindre avtalen fra fullstendig kollaps, men fikk ingen lovnader fra den amerikanske siden.

Trump nektet å svare på om han akter å bruke militær makt overfor Iran hvis avtalen ikke eksisterer lenger og landet gjenopptar sitt atomprogram, men han gjorde det klart at «Iran ikke vil utvikle atomvåpen. Du kan føle deg trygg på det!»

Penger i Nato og penger i handel

Og som ikke Iran-uenigheten var nok, stod også den økte amerikanske tollen som etter planen skal innføres 1. mai og finansiering av Nato på samtaleagendaen.

Den amerikanske presidenten gjentok at både handelspartnere og Nato-allierte behandler USA urettferdig, og viste til handelsunderskudd og overfinansiering.

–– Jeg klandrer ikke deg, jeg klandrer mine forgjengere, sa Trump til Merkel.

Den tyske forbundskansleren minnet forsiktig om at tyske selskaper investerer stort i USA og at tyske bilprodusenter også bidrar til å skape mange arbeidsplasser, gjennom sine fabrikker på amerikansk jord.

Men hun åpnet for at EU og USA kan forhandle frem en handelsavtale seg imellom, gitt at Verdens handelsorganisasjon (WTO) de senere årene ikke har maktet å komme frem til en internasjonal avtale.

Trump mente at presset på NATO-allierte hadde virket, og at flere land nå var på vei mot målet om alle medlemsland skal bruke minst 2 prosent av nasjonens bruttonasjonalprodukt på forsvarsfinansiering.

Nato er vidunderlig, men den er mer til nytte for Europa enn oss, sa den amerikanske presidenten.

Tyskland vil i 2019 bruke 1,3 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvar, en økning fra tidligere år, men også en økning som blant mange tyskere er kontroversiell gitt landets krigsfortid.

Angela Merkel og Donald Trump etter pressekonferanse i Det hvite hus

Forholdet og stemningen mellom de to statslederne virket bedre enn på tidligere møter. Donald Trump understreket at han hadde et godt forhold til Angela Merkel, og har hatt det fra starten, selv om ikke alle tror det, ifølge ham selv.

Foto: Mandel Ngan / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt