Terroristen "Adam"

Målet til Ibrahim var Europa

Terroristen "Adam"

Det endte i kirke-terror

Demonstrasjoner i Tunisia

Ingen land i verden eksporterer flere terrorister enn Tunisia

De tunisiske nobelprisvinnerne i 2015

Hva har skjedd med landet som fikk fredsprisen i 2015?

Terroristen "Adam"

Dette er historien om terroristen Ibrahim

Dette er historien om terroristen Ibrahim

Et forlatt trebord står på fortauet utenfor sentrum av kystbyen Sfax i Sør-Tunisia. Tomme plastflasker ligger slengt ved siden av. Et blått oljefat hviler på en stein.

Metalltaket gir litt skygge fra den sterke novembersola.

Det er ingen mennesker her og slik har det vært i flere uker nå. For mange Tunisiere er dette stedet forbundet med skam.

På denne bensinkiosken jobbet nemlig den 21 år gamle terroristen Ibrahim Aoussaoui.

NRK har snakket med faren og vennen til Ibrahim Aoussaoui i Tunisia. Det er vennen som har tatt bildet av kiosken der Aoussaoui jobbet og det er han og faren som forteller om hans siste dager før han ble skutt og hardt skadd av fransk politi.

Ahmed, kammeraten til Ibram retter på en plastflaske på bordet til kiosken den Ir\bram jobbet.

Ahmed, kameraten til Ibrahim retter på en plastflaske på bordet til kiosken den Ibrahim jobbet.

Foto: Privat

Ahmed, kameraten til Ibrahim retter på en plastflaske på bordet til kiosken den Ibrahim jobbet.

Foto: Privat

Terror

Den 29. oktober blir tre uskyldige mennesker drept med en kniv i Notre-Dame-kirken i byen Nice sør i Frankrike. En 60 år gammel kvinne fikk hodet skåret av mens terroristen ropte «Allah Akbar» – «Gud er stor». Aoussaoui er siktet for å ha gjort det.

Kirkeangrepet er et av flere angrep som har rammet Europa i den siste tiden.

Terror i Nice

En kvinne tenner lys foran kriken der Ibrahim drepte tre mennesker.

Foto: VALERY HACHE / AFP

En kvinne tenner lys foran kriken der Ibrahim drepte tre mennesker.

Foto: VALERY HACHE / AFP

I Tunisia sliter de med å bli kvitt fremveksten av radikale islamister.

For bare noen få år siden ble landet sett på som en modell for fredelige demokratiske endringer.

I 2015 fikk til og med fire tunisiske organisasjoner Nobels fredspris. Da hadde Ibrahim Aoussaoui akkurat sluttet på barneskolen og begynt å jobbe på et motorsykkelverksted, forteller faren.

Et kontinent under angrep

Nice, 29. oktober i år. Det er onsdag kveld, klokken nærmer seg 22.

Aoussaoui har akkurat kommet til kystbyen etter en lang reise fra Italia. Han kjenner ingen her, så han bestemmer seg for å overnatte på kirketrappen denne kjølige oktoberkvelden, får NRK opplyst av faren.

På dette tidspunktet vet ingen at Ibrahim Aoussaoui kommer til å gjennomføre et terrorangrep om kort tid.

Ibrahim Aoussaoui reiste fra Sfax til Lampedusa, så via Bari i Italia til Nice. Der han angrep tre uskyldige med kniv.

Hittil i år har Europa blitt rammet av ti angrep. Seks andre terrorangrep har blitt avverget av sikkerhetspolitiet. Alle har blitt gjennomført av ekstreme islamister.

17. oktober blir en lærer halshugget utenfor Paris etter å ha vist Muhammed-karikaturer til elevene sine. Igjen utløser tegningene av profeten sinne i deler av den muslimske verden.

Nå er terrorberedskapen i Europa på sitt høyeste nivå. I Norge har PST skjerpet sikkerhet etter flere terrorhendelser.

– De siste angrepene i Frankrike og Østerrike viser at det er en trussel vi står i og vi må regne med nye angrep i tiden som kommer. Det ville vært naivt å tro noe annet, sier Petter Nesser, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. Han er en av Europas fremste eksperter på terror.

Ringer fra kirketrappa

Det begynner å bli mørkt i Nice og faren forteller at sønnen ringer sin søster hjemme i Tunisia fra kirketrappen. Hun er en av ni søsken, og kanskje den som står ham aller nærmest

– De to har hatt nær kontakt fordi Ibrahim er den yngste og bodde fortsatt hjemme, forteller faren hans til NRK på telefon fra Sfax i Tunisia.

Familien hadde flyttet til denne industribyen for 20 år siden. De kom fra en liten by midt i landet til den nest størst byen i Tunisia med et håp om et bedre liv. Faren jobbet i byggebransjen og fikk etter hvert ti barn. Ibrahim er yngst.

Mohammed Aoussaoui

Mohammed, faren til Ibrahim Aoussaoui, vil gjerne si unnskyld hvis det stemmer at sønnen hans stod bak terrorangrepet i Nice.

Foto: Privat

Mohammed, faren til Ibrahim Aoussaoui, vil gjerne si unnskyld hvis det stemmer at sønnen hans stod bak terrorangrepet i Nice.

Foto: Privat

De to søsknene snakker sammen slik de alltid gjorde den kvelden. Ibrahim deler bilder og videoer fra den strabasiøse turen over Middelhavet, og forteller at han skal lete etter arbeid i Frankrike dagen etter.

Han sier ingenting om kniven. Ingenting om hva som kommer til å skje når solen står opp.

Ifølge faren visste ingen i familien at sønnen hadde reist til Europa. Han hadde bare forsvunnet, før de fikk en telefon fra Italia.

Ibrahim Aoussaoui fortalte han var på Lampedusa. Øya mange menneskesmuglere har som mål for sine turer.

Her blir mange tusen mennesker internert i flyktningleirer, før de aller fleste blir sendt tilbake til Afrika. Det er en tur som koster mange tusen kroner.

Men Aoussaoui blir ikke sendt til Afrika. Han klarer å komme seg videre nordover, lenger vekk fra et land som sliter med store økonomiske problemer.

Drar til Europa

I Tunisia har arbeidsledigheten skutt i været. Korona-situasjonen har gjort det om mulig enda vanskeligere for mange.

Nå har også høyt utdannede tunisiske ungdommer problemer. De ser ingen fremtid i eget land, derfor prøver mange å komme seg til Europa på ulovlig vis.

Hittil i år har nesten 10.000 tunisiere gjort som Aoussaoui og kommet seg til øya Lampedusa i Italia. En reise som koster mellom 15.000 til 20.000 norske kroner.

Håpet på demokratiske endringer

For ni år siden, i 2011, var situasjonen en helt annen. President Zine El Abidine Ben Ali hadde blitt tvunget til å gå av, i det som skulle bli starten på «Den arabiske våren». Verden så på landet med håp og mange tunisiere trodde på en bedre fremtid, men slik ble det ikke.

Den høye arbeidsledigheten og en region i krig førte til at den store drømmen om demokratiske endringer ble til et mareritt.

Radikale ledere, som lenge var under kontroll da den eneherskende Ben Ali styrte, ble sluppet ut av fengselet i håp om fredelig endringer. I stedet ble disse lederne viktige aktører i rekruttering til nye konflikter. Flere tusen tunisier ble rekruttert av jihadistgrupper til å delta i Syria, Irak og senere Libya.

Ifølge tall fra tunisiske myndighetene vervet 3000 tunisiske menn og kvinner seg til terrorgruppen IS. Men tallet anslås være høyere. FN anslår at rundt 6000 tunisiere har vervet seg til ulike terrororganisasjoner rundt om i hele verden. Få andre land har en så stor andel av innbyggerne involvert i terror. I en rapport fra Washington Institute skal hele 30.000 ha blitt stoppet før de klarte å reise til Irak eller Syria.

– De som rekrutterer er profesjonelle, tålmodige og de klarer å finne svakhetene til dem som blir rekruttert. Hvis noen trenger å gifte seg, hjelper de dem. Hvis noen sliter med penger så hjelper de med det. Fra dette punktet starter radikaliseringsprosessen, forklarer menneskerettsaktivisten Moez Ali, som i flere år har fulgt radikale grupper i Tunisia.

Han har også ved flere anledninger vært i Syria og møtt tunisiske jihadister.

– Folk i Tunisia står nå ved et veiskille. De må bestemme seg. Enten er de muslimer før de er tunisiere eller tunisiere før de er muslimer. Denne identitetskrisen påvirker mange unge mennesker i Tunisia, forteller Ali,

Terrorforsker Petter Nesser har i lang tid fulgt med på jihadistiske grupper. Han forteller at tunisiske jihadister har en lang tradisjon som strekker seg helt tilbake til Afghanistan på 1980-tallet.

Jihadistene har også et godt nettverk i Europa, og han tror våre demokratiske samfunn gir terroristene spillerom.

– I samfunn med et sterkt rettsvern, så vil vi oppleve grenser for hvor harde mottiltak en kan sette inn mot de aller mest ekstreme. Slik vil det alltid være spillerom for ekstremister i Europa, sier Nesser.

Sluttet på skolen

I likhet med mange barn i Tunisia sluttet Aoussaoui på skolen etter sjetteklasse. Faren forteller at han hadde flere forskjellige jobber, blant annet i et verksted. Etter noen år startet han å selge drivstoff som var smuglet fra blant annet nabolandet Libya. En ulovlig virksomhet som har gitt jobb til flere tusen tunisiere.

Det skal ikke ha vært første gangen Ibrahim Aoussaoui prøvde å komme seg til Europa, men han hadde mislyktes. Den 20. september var annerledes. Han klarte å komme til Lampedusa, og fra den lille øya i Middelhavet sender han bilder til sin kompis Ahmed.

Ibram Aoussaoui på Lampedusa

Ibrahim sender flere bilder av seg selv da han har endelig kommet seg til Lampedusa. Kompisen vet ikke da hva han kommer til å gjøre om noen få dager.

Foto: Privat

29-åringen var en nær venn av Aoussaoui og den eneste som visste om hans reiseplaner til Europa.

– Ibrahim fortalt meg fire dager tidligere at han skulle til Italia. Han ønsket å gjøre noe med sin egen fremtid. Det var ikke Frankrike som var målet. Det viktigste var bare å komme seg ut av Tunisia. Han ringte meg og familien dagen før terrorangrepet. Alt virket normalt.

Angrepet

På kirketrappen i Nice begynner det å gry av dag. Aoussaoui sin reise har vært lang og komplisert. Overvåkningsbilder viser ham i det han går inn på togstasjonen like ved kirken. Der bytter han sko og vrenger jakken sin. Så går han tilbake.

Klokken 08.30 åpner kirken. En halv time senere får politiet en melding om et angrep. TV-bilder viser politifolk som rykker inn i kirken der Aoussaoui var. Et annet bildet viser Aoussaoui skutt og med håndjern.

Vi sender bildet til kompisen Ahmed. Han bekrefter at dette er hans venn.

– Jeg fikk sjokk da hørte om angrepet. Jeg trodde ikke på at han hadde gjort det og jeg tror ikke på det nå heller. Ibrahim var på feil sted til en feil tid, sier Ahmed på telefon fra Tunisia.

Faren til Aoussaoui tror heller ikke at hans sønn hadde med terrorangrepet og gjøre.

– Vi visste ikke med en gang hva som hadde skjedd, men to dager senere ble vi kalt inn til avhør av lokalpolitiet. De fortalte oss at vår sønn er siktet for å ha drept tre personer i Frankrike. Det var et sjokk, for min sønn gjør ikke slike ting.

Du tror ikke at din sønn har gjort det?

– Nei, vi tror ikke det. For det finnes ikke bevis som tyder på det, han var en fredelig person.

Hva vil du si franske myndighetene?

– Vi trenger videobevis som knytter vår sønn til terrorangrepet.

Fransk politi er helt klare på at de mener de har pågrepet riktig person, og det finnes videobilder av Aoussaoui der han blir pågrepet med en kniv i hånden utenfor kirken.

Aoussaoui ble selv skutt etter knivangrepet, men politiet har ennå ikke fått avhørt ham. Aoussaoui ligger fortsatt på sykehus med kritiske skader.

Etterforsker terrorforbindelse

Politiet i Frankrike etterforsker en mulig forbindelse mellom terrorangrepet i Nice og lærerdrapet i Paris. De har nemlig funnet et bilde av mannen som stod bak lærerdrapet på telefonen til Aoussaoui.

Ifølge den franske etterforskningen kan det virke som at Aoussaoui har handlet alene. At de ikke ser noen kobling til nettverk eller påvirkning rettet mot ham.

Det er fortsatt mye som er usikkert knyttet til Aoussaoui sin historie, og så lenge han fortsatt ligger i koma vil kanskje ikke politiet få de endelige svarene.

– Vanligvis så kommer etterforskning frem til at de som har gjennomført slike angrep har hatt kontakt med organiserte miljøer og/eller blitt påvirket av disse miljøene, sier Petter Nesser.

Hvis det skulle vise seg at din sønn hadde stått bak, vil du si unnskyld til de etterlatte?

– Hvis han har gjort det, da vil jeg si unnskyld, sier faren til NRK.

Etterforskningen så langt har vist at Aoussaoui har hatt et bilde av mannen som stod bak lærerdrapet i Paris. I tillegg så har fransk politi funnet flere IS-bilder på telefonen Aoussaoui, samt et lydopptak der han kaller Frankrike et land av vantro.