Hopp til innhold

Får Syria-krigen i hendene på første dag som ny nasjonal sikkerhetsrådgiver

Han er en av de største haukene i amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk, kjent for sin røffe stil og store bart. På sin første arbeidsdag må John Bolton i dag gi Donald Trump råd om hvordan USA skal reagere på et antatt kjemisk angrep i Syria.

John Bolton

NY SIKKERHETSRÅDGIVER: John Bolton har vært med i de innerste republikanske utenrikspolitiske sirklene i mange år. Han har hatt stillinger både under Ronald Reagan, George H.W. Bush og George W. Bush.

Foto: Joshua Roberts / Reuters

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver kastes ut på dypt vann på sin første arbeidsdag når Donald Trump ber om råd til å besvare et antatt kjemisk angrep i Syria.

Når John Bolton tar fatt på sin første arbeidsdag som ny nasjonal sikkerhetsrådgiver i USA mandag, er det ventet at han vil være blant dem som Trump vil konsultere i arbeidet med å utarbeide et svar på angrepet.

John Bolton har tidligere uttrykt at USA er den eneste virkelige makten i verden og fnyser av FN og EU. Nå venter mange spent på hvordan han vil vurdere situasjonen i Syria.

Trumps nye sikkerhetsrådgiver

Nyheten om at John Bolton blir USAs nye, nasjonale sikkerhetsrådgiver overrasket mange i Washington i mars.

At H.R. McMaster måtte gå var ikke så overraskende, det har de siste ukene versert rykter om at den tidligere generalen var på vei ut, selv om Det hvite hus offisielt tidligere benektet dette.

Trump skal ha syntes at McMaster er for stiv, og at orienteringene hans som sikkerhetsrådgiver har vært for lange og «ikke relevante», ifølge CNN.

Slik passer Bolton bra med sin nye sjef, Donald Trump.

Neokonservativ koloss på steroider

Da McMaster overtok som nasjonal sikkerhetsrådgiver etter Michael Flynn i februar i fjor, var selv noen av Donald Trumps argeste kritikere lettet.

McMaster ble beskrevet som en erfaren soldat med mer enn 30 års tjeneste bak seg, en god strateg, men samtidig en intellektuell med doktorgrad i militær historie. Men han var også kjent for å kunne snakke både sivile og militære autoriteter midt imot.

Nå byttes han altså ut med en som er kjent med å tale verden midt imot og som i likhet med Trump setter USAs interesser først. Av en konservativ TV-vert ble han for noen år siden omtalt som «en neokonservativ koloss på steroider».

Omstridt

OMSTRIDT: Under president George W. Bush var han FN-ambassadør i 17 måneder, og nyhetsbyrået Ap omtaler ham som den mest splittende FN-ambassadøren USA noensinne har hatt.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Sentral under krigen mot Irak

John Bolton har vært med i de innerste republikanske utenrikspolitiske sirklene i mange år. Han har hatt stillinger både under Ronald Reagan, George H.W. Bush og George W. Bush.

Hans navn er sterkt knyttet til den sistnevnte presidenten og ikke minst Irak-krigen.

Bolton skal ha vært en av dem som overbeviste Bush d.y. om at det var riktig å gå til krig mot Irak og landets daværende leder Saddam Hussein.

Bolton, som da var statssekretær i utenriksdepartementet med ansvar for internasjonal våpenkontroll, var sentral i utarbeidelsene av etterretningsmaterialet som skulle vise at Irak laget masseødeleggelsesvåpen.

Ifølge BBC skal Bolton ha forsøkt å kvitte seg med to etterretningsanalytikere som var uenig med ham og han skal også ha forsøkt å undergrave sin sjef, daværende utenriksminister Colin Powell.

John Bolton

John Bolton da han var statssekretær i utenriksdepartementet, ved siden av en ansatt i den japanske kystvakten i Sagami-bukta på kysten av Yokohama i Japan, oktober 2004. Besøket var i forbindelse med en Nord-Korea-øvelse.

Foto: Toshiyuki Aizawa / Reuters

Provoserte Colin Powell

Powell, som var tidligere general, var skeptisk til Irak-prosjektet, men vant ikke frem. Han endte med å fremlegge det USA mente var bevis på Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen for FNs sikkerhetsråd, bevis som viste seg ikke å stemme.

Colin Powell har kalt talen han holdt i FN 5. februar 2003 som «en skamplett på sitt rulleblad».

En annen som var involvert i Irak-krigen, er mannen som Bolton nå avløser.

H.R. McMaster tjenestegjorde under den første krigen med Irak, «Operation Enduring Freedom», og i den andre, store konflikten «Operation Iraqi Freedom.»

Deres felles sjef, president George W. Bush, har også de senere årene trukket i tvil om det var riktig å gå til krig.

Bolton derimot står fast på at en amerikansk invasjon var det eneste riktige.

Måtte forlate FN-posten

Bolton og FN har vist seg å være en vanskelig kombinasjon. I 2005 utnevnte Bush den kontroversielle politikeren til USAs utsending i FN. Den midlertidige utnevnelsen kom mens Senatet hadde sommerferie og skapte storm både nasjonalt og internasjonalt.

En statssekretær-kollega i utenriksdepartementet beskrev ham som en «ufølsom bølle», uegnet til fremtredende verv».

John Bolton og Condoleezza Rice

2005: Utenriksminister Condoleezza Rice klappet i hendene etter å ha introdusert president George W. Bush kandidat til å være USAs FN-ambassadør i mars 2005.

Foto: Charles Dharapak / AP

Mange, også republikanere, mente det var uklokt å ha ham i det viktige vervet, gitt hans åpne og harde kritikk av FN-systemet.

– FN-bygningen i New York har 38 etasjer. Dersom ti av dem ble borte ville det ikke gjøre noen som helst forskjell, var Bolton-sitater som ble trukket frem fra arkivene.

Hans åpenlyse forakt for en del internasjonale traktater styrket heller ikke hans mulighet til å bli godkjent for jobben.

Det til tross for at Bolton som statssekretær hadde fått ros for arbeidet med noe som heter Proliferation Security Initiative, som tar sikte på å stoppe salg og levering av masseødeleggelsesvåpen fra stater til ikke-statlige aktører.

Men til slutt måtte Bolton og Bush gi tapt. Etter at 100 senatorer hadde sendt frarådelsesbrev og Demokratene hadde sikret seg flertall i Kongressen, var Bolton sjanseløs på å bli godkjent som permanent FN-ambassadør.

Ønsket angrep på Iran og Nord-Korea

Boltons filosofi er at «hvis man ønsker fred, må man forberede seg på krig».

Han har gjentatte ganger tatt til orde for angrep på både Iran og Nord-Korea.

Han mener den internasjonale avtalen om Irans atomprogram aldri skulle vært inngått. I fjor høst sa den tidligere FN-ambassadøren til NRK at Iran-avtalen at den er den «dårligste avtalen vi noen gang har inngått».

I Nord-Korea-spørsmålet har hans forgjenger McMaster snakket gjentatte ganger om militære alternativer for å få landet til å avslutte atomvåpenprogrammet. Men den siste tiden, har Trump avtalt et møte med den nordkoreanske lederen Kim Jong-un, og McMaster deltatt i samtaler med representanter fra landet, blant annet i Finland i forrige uke.

Bolton

SANKSJONER: FN-ambassadør Bolton under en pressekonferanse i 2006, etter at FNs sikkerhetsråd vedtok sanksjoner mot Nord-Korea etter en atomprøvesprengning i oktober 2006.

Foto: Chip East / Reuters

Bolton på sin side, kjørte en hard linje overfor diktaturet da han var statssekretær i utenriksdepartementet under George W. Bush-administrasjonen på 2000-tallet. Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå kalte Bolton gjentatte ganger for ting som «avskum og blodsuger» og skrev at han led av «psykopatisk tilstand».

– Jeg er spesielt bekymret dersom møtet mellom Trump og Kim feiler, at Bolton vil bruke det som et bevis på at vi må gå inn i Nord-Korea, sa Robert Kelly, en ekspert på internasjonal politikk ved universitetet i Pusan i Sør-Korea da utnevnelsen ble kjent til Washington Post.

Misliker Boltons bart

John Bolton var også med i spekulasjonene da Donald Trump skulle velge utenriksminister.

Trump falt da ned på Rex Tillerson, daværende sjef for verdens største oljeselskap Exxon. En av årsakene var ifølge onde tunger at Trump mislikte Boltons store mustasje, som har vært Boltons varemerke i mange år.

Nå er Tillerson, i likhet med McMaster, på vei ut og Bolton med barten på vei inn.

USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron ble søndag enige om en «kraftig, felles reaksjon» på meldingene om et antatt kjemisk angrep i Douma i Syria. Opp mot 100 personer kan ha blitt drept.

Nå venter man spent på den nye sikkerhetsrådgiverens råd til Donald Trump i saken.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt