Hopp til innhold
Urix forklarer

Historisk møte avlyst: Derfor kommer Nord-Koreas atomvåpen til å bestå

Det nordkoreanske regimet føler de ensidig fikk ansvaret for å gjøre det planlagte toppmøtet mellom USA og Nord-Korea til en suksess. Likevel var det Donald Trump som avlyste møtet, kanskje i frykt for ikke å få full pott.

De siste dagene har det blitt raslet med sablene, i forkant av det planlagte og mye omtalte møtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Møtet skulle finne sted i Singapore 12. juni, men torsdag valgte Trump å avlyse møtet.

Det har vært posisjonering på begge sider, men temperaturen steg for alvor da Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton hevdet at Nord-Korea kunne komme til lide samme skjebne som Libya.

Siden har både president Trump og visepresident Mike Pence gjentatt det samme.

Vil ikke trygle

Den nordkoreanske viseutenriksministeren Choe Son-hu sa tidligere i dag at Nord-Korea ikke kom til å trygle om diplomatiske samtaler.

– Om USA vil møte oss i et møterom eller i et oppgjør mellom to atommakter, avhenger fullstendig av hvordan USA oppfører seg fremover, sa Choe Son-hu.

En sørkoreaner ser mot nord

LENGTER: Koreanere på begge sider av grensen håper toppmøtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump faktisk skjer, fordi det er et viktig steg på vegen til fred og forsoning

Foto: KIM HONG-JI / Reuters

Ensidige krav

Nord-Korea har mislikt det de kaller for «ensidige krav» fra USA. Det kreves at landet ruster ned sine atomvåpen, men hva får det til gjengjeld?

Pyongyang mener at landet viser vilje til å melde seg inn i verden. De har tatt del i De olympiske lekene med sport og avvæpnende smil, og på toppmøtet med Sør-Korea lovet Kim Jong-un en ny vår.

Landet har ikke utført atomprøvesprenginger siden i fjor høst. I dag er også journalister fra USA, Russland og Sør-Korea kommet til Nord-Korea får å overvære stengningen av testområdet landet har brukt til sine seks atomvåpensprenginger.

Landet mener derfor at det har tatt store steg i retning fred og forsoning.

North Korea Nuclear Site

ATOMVÅPEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un ønsker et toppmøte med USA, men er trolig ikke villig til å vrake sine atomvåpen

Foto: 朝鮮通信社 / AP

Redde for å bli lurt

Samtidig er Nord-Korea opprørt over militærøvelsene MAX Thunder mellom Sør-Korea og USA, og mener det tyder på at Washington ikke viser vilje til å ta sin del av ansvaret for at et toppmøte skal kunne skje.

Nord-Korea har i samtaler med USAs utenriksminister Mike Pompeo sagt at landet i bytte mot atomnedrustning vil ha økonomisk hjelp fra USA, handel med utenlandsk teknologi, og forsikringer om at landet ikke vil bli angrepet

Det siste er et avgjørende element for det nordkoreanske regimet.

Nord-Korea frykter at atomnedrustning skal gjøre landet sårbart for en amerikansk invasjon. Atomprogrammet oppleves som å være landets beste forsikring mot slike angrep.

Selv om USA hadde gitt garantier, frykter Pyongyang likevel å bli lurt, at Washington aldri blir fornøyd. Dessuten vet landet at en ny amerikansk president raskt kan føre til en omveltning av USAs Nord-Korea politikk.

Sørkoreanske flagg henger på et gjerde ved Den demilitariserte sonen

FLAGG: Sørkoreanske flagg på grensen til Nord-Korea

Foto: KIM HONG-JI / Reuters

Ny kurs

Nord-Korea har satt en ny kurs. Kim Jong-un har nå forpliktet seg til fullt og helt å satse på økonomisk utvikling.

Stengingen av testområdet betyr likevel ikke at landet vil skrinlegge sitt atomvåpenprogram.

Tidligere har eksperter ment at testområdet for atomvåpen er blitt ubrukelig.

Nord-Korea har hevdet at to tuneller var intakte frem til sprengingen i dag, men at alle nå er ødelagt. Ettersom det ikke var noen våpeneksperter til stede ved sprengingene, er det likevel ingen som kan bekrefte om dette stemmer.

Uansett opplever Nord-Korea at atomvåpenprogrammet er deres nøkkel til suksess. At det var derfor USA var villig til å møte landets leder. At det er det som gjør at regimet får respekt i verden, og kan overleve.

Derfor kommer Nord-Koreas atomvåpen til å bestå.

Derfor kan USA – møte eller ikke møte – neppe forvente mer: Det nordkoreanske regimet strekker seg ikke lengre enn å fryse sitt atomvåpenprogram.

Kanskje er det nettopp derfor Trump avlyser toppmøtet. Han har innsett at det ikke blir full pott, og det er jo det han har krevd.

SISTE NYTT

Siste nytt