Hopp til innhold

5000 barn drept i Jemen på tre år

20 millioner mennesker i nød, minst fem tusen drepte barn og få tegn til fred etter 15.000 luftangrep. Det er resultatet tre år etter at den USA-støttede koalisjonen, ledet av Saudi-Arabia, gikk til krig i Jemen.

Jemen

26. mars 2015 startet krigen mot Houthi-bevegelsen i Jemen. Her viser en soldat fredstegnet i 2015, men det er fremdeles få tegn til fred tre år etter at krigen startet.

Foto: Angus McDowall / Reuters

Det er i dag tre år siden den Saudi-ledede koalisjonen, støttet av USA, gikk til krig mot Houthi-bevegelsen i Jemen.

Siden 26. mars 2015 er over 10.000 mennesker blitt drept, minst fem tusen av dem var barn.

Houthi-bevegelsen støttes av Iran, og Jemen er i dag en krigssone der maktkampen i regionen mellom Saudi-Arabia og Iran utspiller seg.

Krigen har drevet flere millioner mennesker på flukt og over 20 millioner personer er avhengige av nødhjelp.

Jemen

Houthi-opprørere grep makten i hovedstaden Sanaa i september 2014. Her demonstrerer de i juni 2015 mot Saudi-koalisjonens krigføring i landet.

Foto: KHALED ABDULLAH / Reuters

Mange barn kan bli drept

Redd Barna påpeker at konflikten i stor grad har rammet barn.

– I løpet av de siste tre årene har Jemens barn blitt bombet og utsultet. Tusenvis har dødd i sine hjem eller på sykehus, mens de forgjeves ventet på medisiner, sier Tamer Kirolos, Redd Barnas landdirektør i Jemen, i en uttalelse.

Organisasjonen oppgir at over 5.000 barn er blitt drept i konflikten. Andre er blitt rekruttert som soldater, blant annet på Houthi-militsens side.

– Titusener flere kan dø bare i år om ikke noen tar grep for å avslutte konflikten, advarer Kirolos.

Jemen

Et lite barn får hjelp på sykehuset i Sanaa, men fremtidsutsiktene er dystre for Jemens barn.

Foto: KHALED ABDULLAH / Reuters

Mislykkede fredssamtaler

Partene i krigen har tre ganger forsøkt å komme til enighet om en fredelig løsning.

Lørdag reiste Martin Griffiths, FNs nyutnevnte utsending til Jemen, til den Houthi-kontrollerte hovedstaden Sana for få til en fjerde forhandlingsrunde.

Forsøket kommer etter en periode der Saudi-Arabias koalisjon har intensivert sin bombing av såkalte fiendtlige mål.

Koalisjonen, som blant annet består av land som har handlet militært utstyr fra Norge, er blitt anklaget for krigsforbrytelser. Selv omtaler den sin egen krig som rettferdig.

– De kritiserer oss for en krig som vi ikke ville ha, som ble tvunget på oss, sa Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir til BBC tidligere i mars om den iranskstøttede Houthi-bevegelsen, som drev den jemenittiske regjeringen ut av Sana i september 2014.

Jemen

På sykehuset i Sanaa får en jente hjelp etter å ha blitt skadet i et luftangrep.

Foto: KHALED ABDULLAH / Reuters

Jemens tidligere president drept

Landets tidligere president Ali Abdullah Saleh ble tvunget til å gå av etter omfattende opptøyer under «den arabiske våren» i 2011, men allierte seg senere med Houthi-opprørerne som grep makten i hovedstaden Sanaa i september 2014.

Deretter kjempet han sammen med opprørerne mot den internasjonalt anerkjente regjeringen og den saudi-ledede militærkoalisjonen.

Da Saleh brøt med opprørerne i desember og sa seg villig til å forhandle med Saudi-Arabia, stormet opprørerne Salehs hus i Haddah-bydelen vest i Sanaa.

Kort tid etter ble bilder av liket av Jemens tidligere president spredd på sosiale medier, og partiet hans bekreftet at han var drept.

Ali Abdullah Saleh

Landets tidligere president Ali Abdullah Saleh ble drept i desember 2017.

Foto: KHALED ABDULLAH / Reuters

Frykter kolerautbrudd

Dersom FN-representanten Griffiths ikke lykkes i å få til en våpenhvile, kan et omfattende kolerautbrudd bidra til å forverre situasjonen i Jemen.

UNICEF beskriver en situasjon der sykdommen har rammet 1 million mennesker siden årsskiftet, og ber lokale myndigheter om å slippe frem nødhjelp til alle deler av landet.

– La oss ikke lure oss selv. Koleraen kommer tilbake. Regnsesongen begynner om få uker, så hvis det ikke iverksettes omfattende tiltak, blir det jemenittiske folk og deres barn igjen rammet av kolera, sa Geert Cappelaere, UNICEFs regiondirektør for Midtøsten og Nord-Afrika, på en pressekonferanse søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt