Hopp til innhold
Urix forklarer

Fordel Sverigedemokraterna

For første gang blir innvandring et avgjørende tema ved et svensk riksdagsvalg. De to største partiene kappes om å presentere stadig strammere politikk, men én mann «eier» debatten.

SVERIGEDEMOKRATERNAS LANDSDAGAR 2017

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson har fått akkurat den starten på valgkampen han ønsket.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT / NTB scanpix

Det er det man på sportsspråket ville kalt et drømmescenario.

Jimmie Åkesson har fått akkurat den starten på valgkampen han ønsket. Sverigedemokraternas desidert viktigste sak dominerer fullstendig. Innvandringsspørsmålet gjennomsyrer nærmest enhver politisk debatt, og partileder Jimmie Åkesson taler med troverdighet mener svenskene.

– Det vi må gjøre nå er å stramme til ytterligere. Sverige behøver ikke flere asylsøkere, sa Jimmie Åkesson og satte tonen i vårens første partilederdebatt på SVT.

Les også: Tegner et bekmørkt bilde av Sverige

Tillit blant velgerne

Det svenske analyseselskapet Novus måler jevnlig hvilke saker som er viktigst for velgerne og hvilket parti de mener har den beste politikken på hvert området. For første gang i en svensk valgkamp ligger nå innvandring og integrasjon høyt på listene. De litt over 4000 spurte i april-undersøkelsen er heller ikke i tvil; Sverigedemokraterna har den beste politikken på området, skriver SVT.

Faktisk drar Sverigedemokraterna ytterligere fra de andre partiene. 27 prosent av de spurte mener partiet har den beste innvandringspolitikken. Det er en økning på seks prosentpoeng fra forrige riksdagsvalg. Regjeringspartiet Socialdemokraterna ligger stabilt på 14 prosent i undersøkelsen.

En strammere linje

Så hva har egentlig skjedd siden forrige valg i Sverige?

Svaret ligger i flyktningkrisen som berørte Europa sterkt, særlig i 2015. Sverige hadde en sjenerøs flyktningpolitikk, og i løpet av en toårs periode mottok landet over 200.000 asylsøkere. I september 2015 talte statsminister Stefan Löfven på Medborgarplatsen i Stockholm og sa at «mitt Europa bygger ikke murer». Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna var eneste parti som ville stramme kraftig til.

Stefan Löfven

Statsminister Stefan Löfven ble tvunget til å stramme den svenske innvandringspolitikken kraftig inn i 2015.

Foto: Olivier Matthys / AP

Et par måneder senere var den svenske regjeringen tvunget til å legge seg på et europeisk minimumsnivå i asyl- og flyktningpolitikken.

Den sjenerøse linjen var over. Det var ikke debatten

Les også: Det konservative Sveriges nye håp

En annerledes valgkamp

Årets valgkamp startet med en erkjennelse fra Moderaternas leder, Ulf Kristersson.

– Vi har gjennom lang tid hatt store problemer med å diskutere asyl- og innvandring på en seriøs måte. Her har Sverigedemokraterna sikret seg et politisk forsprang, sa Kristersson i en debatt i SVT.

Ulf Kristersson

Moderaternas partileder Ulf Kristersson erkjenner at Sverigedemokraterna har et politisk forsprang.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / AFP

Siden har Kristersson og statsminister Stefan Löfven nærmest kappest om å presentere stadig strengere politiske forslag i innvandrings- og integrasjonspolitikken. Regjeringspartiet Socialdemokraterna går nå til valg på en restriktiv asylpolitikk som ikke skal endres før det finnes en felles løsning på flyktningsituasjonen i EU.

I fjor søkte 26.000 asyl i Sverige. Migrasjonsminister Helena Fritzon mener tallene burde ligget på mellom 14.000 og 15.000.

Trolig går det mot en bredt forlik om innvandringspolitikken i riksdagen etter valget. Der kan Jimmie Åkesson få langt større innflytelse enn mange hadde trodd for bare noen måneder siden.

Vind i seilene

Med knappe fire måneder igjen til riksdagsvalget ser Sverigedemokraternas politiske forsprang i innvandringsdebatten ut til å gi utslag også i opinionen. To ferske meningsmålinger gjort for Dagens Nyheter og Svenska Dagbladet gir partiet en oppslutning på henholdsvis 20 og 18,7 prosent. Avstanden opp til Socialdemokraterna er nå bare fire prosentpoeng. Så liten har den aldri vært på Ipsos målinger for Dagens Nyheter.

Tallene er fryktelige for Socialdemokraterna, som ikke har ligget så lavt siden krisetidene i partiet i 2011. Litt bedre er målingene for Moderaterna, som ligger stabilt på drøyt 22 prosent i begge målingene.

For Jimmie Åkesson er målet å lede Sveriges største parti etter det svenske riksdagsvalget 9. september. Med maimålingene i ryggen, er dét målet ikke helt utenfor rekkevidde.

Les også: Innvandringskritisk parti seiler i medvind i valgkampinnspurt

Jimmie Åkesson på partiets landsmøte i Norrköping

Jimmie Åkessons mål er å lede Sveriges største parti etter riksdagsvalget 9. september

Foto: Vilhelm Stokstad/TT / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt