Hopp til innhold

Norske forskere: Gener fra neandertalerne kan gi deg alvorlig covid-19

En liten bit arvemateriale mange av oss bærer på kan være farlig dersom du blir smittet. Biten har vi arvet fra neandertalerne som levde sammen med oss for inntil 40.000 år siden.

US-SCIENCE-NEANDERTHAL-RED

FÅTT MYE: Deler arvestoffet i det moderne mennesket har vi arvet fra neandertalerne. En liten bit av dette kan viser seg å være uheldig å ha i møtet med det nye viruset.

Foto: Ho / AFP

Omtrent åtte prosent av befolkningen i Europa har noe i genene som kan gi dem problemer. At de ble funnet, overrasket ikke forskerne.

– Vi hadde forventet å finne noe i genene som gjør at noen blir mye sykere enn andre, sier forsker og lege Trine Folseraas ved Oslo universitetssykehus.

Hun er med i den norskledede gruppen som har fått resultatene publisert i New England Journal of Medicine.

Det de har funnet er varianter av gener. Altså at de åtte prosentene har noen endringer i gener som ellers er felles for alle.

Covid-19 pasient på sykehus

UNGE PASIENTER: En kvinne i 20-årene med covid-19 har fått en dobbel lungetransplantasjon. Når unge ellers friske mennesker blir rammet hardt, så mener forskerne at det grunn til å se nærmere på genene deres.

Foto: Laura Brown / AFP

En annen som heller ikke er overrasket, er professor Anne Spurkland fra Universitetet i Oslo. Hun forsker på kroppens eget forsvar.

– Når en ung person får alvorlig covid-19, så er det god grunn til å se på genene, mener Spurkland.

Særdeles fort

Forskningen ble gjennomført på rekordtid. Den krevde utstrakt internasjonalt samarbeid.

– Mye av æren for dette tilhører folkene som samlet inn prøver fra pasienter i Italia og Spania under vanskelige forhold og stort tidspress, forteller Folseraas.

Bilde av forsker og lege Trine Folseraas ved Oslo universitetssykehus.

FORSKNING I EKSPRESSFART: Trine Folseraas ved Oslo universitetssykehus tror ikke noen lignende studie noensinne har blitt gjennomført og publisert så raskt som den hun nå er medforfatter i.

Foto: Kristin Ellefsen / UiO

Samtidig jobbet forskere i Norge og Tyskland på spreng med å analysere og koordinere arbeidet.

Hun mener pandemien krever at forskningen utføres og formidles raskt.

– Det er ekstremt viktig. Nå kan andre forskere gripe tak i funnene. De kan bidra til å finne ut hva dette betyr. Det kan sette oss på sporet av behandlingsmåter eller medisiner som virker, sier Folseraas.

– Funnene kan kanskje brukes til å forutsi hvem som er ekstra utsatt for å bli alvorlige syke, legger hun til.

Kromosomene fra en mann med kromoson 3 uthevet i rødt

I KROMOSOM 3: Området av arvestoffet som kan gi noen av oss et alvorlig forløp av covid-19 ligger i det tredje kromosomet. Det forskerne har funnet er en rekke varianter av gener.

Foto: Wikimedia

Flere forskere

Studien om genene har blitt plukket opp av flere andre forskningsmiljøer. Påstanden om at de kan gi alvorlig sykdom, er allerede bekreftet i en annen studie.

Neandertalerne dukket opp i bildet da to forskere som har spesialisert seg på deres arvemateriale hoppet på lasset. Hugo Zeberg og Svante Pääbo gjorde søk i databaser, og fant treff.

– Her viser vi at dette er et sett med gen-variasjoner som er arvet fra neandertalerne, skriver de to i en studie som ennå ikke er publisert.

professor og immunolog Anne Spurkland

IKKE OVERRASKET: Professor og immunolog Anne Spurkland ventet på at noen skulle finne gener som kunne være med på å forklare hvorfor noen blir så veldig syke av covid-19.

Foto: Heidi Klokk / NRK

Aktive gener

Flere av neandertal-genene er koblet til hvordan immunforsvaret virker.

– Tre av disse genene gir signaler til celler i immunforsvaret. Signaler om hvordan de skal bevege seg i kroppen, forklarer Spurkland.

Forskerne tror at farlig covid-19 blant annet kommer av at overaktive celler fra immunforsvaret hoper seg opp i lungene.

– Vi må få mer forskning på hvert enkelt av disse genene. Hva de faktisk gjør, sier Spurkland.

Neandertaler i dress.

DØDE UT: Dersom neandertalerne ikke hadde dødd ut, så ville du kanskje ha møtt denne fyren her. Mye tyder på at neandertalerne levde sammen med det moderne mennesket i over hundre tusen år, og at de fikk barn med hverandre.

Foto: Martin Meissner / AP

Nyttige gener

Utviklingslæren forteller at gener som gir oss en fordel vil bli ført videre.

– Vi ville ikke hatt disse genene fortsatt dersom de ikke var nyttige, sier Spurkland.

Dersom det viser seg at genene hjelper oss til å sette opp et kraftig forsvar mot virus og annet, så er de i de fleste situasjoner bra.

– Det er når genene gir feil type reaksjon fra immunforsvaret de kan være problematiske, sier Spurkland.

Forskerne studerer nå hvordan SARS-CoV-2 viruset lurer immunforsvaret. Det kan se ut til at forsvars-cellene reagerer på feil tidspunkt, og at det kan gi alvorlig covid-19.

– Så gener som har gitt oss mye hjelp under tidligere epidemier, kan være dumme å ha i møtet med akkurat dette viruset, tenker Spurkland.

SISTE NYTT

Siste nytt