Hopp til innhold

Fra dødelig skolemassakre til massedemonstrasjon mot våpen i USA

WASHINGTON, D.C. (NRK): – Til lederne, skeptikerne og kynikerne som sa vi skulle sette oss å være stille, bare vent, velkommen til revolusjonen, sa en svært engasjert Cameron Kasky (17) en av lederne for #MarchForOurLives fra talerstolen i Washington.

Cameron Kasky overlevde skoleskytingen i Parkland. Han brukte anledningen til å lese opp navnene til alle som mistet livet, og gratulerte en av sine gamle klassekamerater som skulle blitt 18 år lørdag.

Se video: Cameron Kasky overlevde skoleskytingen i Parkland.

I forrige måned ble de utsatt for en dødelig skolemassakre. Lørdag marsjerte flere hundre tusen i gatene i USA ledet av overlevende elever fra Parkland i Florida, for å kreve at myndighetene innfører strengere våpenlover.

March of our lives demonstrasjon i USA

STORT ENGASJEMENT: Over en halv million mennesker demonstrerte i Washington lørdag.

Foto: Lars Os / NRK

Protestaksjonen som går under navnet «March for Our Lives» samlet flere hundre tusen i gatene i Washington. I tillegg arrangeres det over 800 andre lignende protestaksjoner rundt om i USA.

Lørdagens massedemonstrasjon ble en av de største i USAs historie siden demonstrasjonene mot Vietnamkrigen på 1960- og 70-tallet.

Max Schachter mistet sønnen Alex i skolemassakren i Florida i februar.

Max Schachter fortalte om sønnen Alex (14) som mistet livet i skolemassakren i Florida.

Krever endring

Cameron Kasky (17) en av lederne for #March for our Lives ble møtte av massiv jubel fra de hundretusenvis av unge som sto klart til å marsjere opp gaten fra Pennsylvania Avenue mot Det hvite hus.

Stemmen sviktet da Kasky leste opp navnene til alle som ble drept under den siste skolemassakren i Florida.

– Vi må stå ved siden av de vi mistet og reparere verden som sviktet dem. Marsjen er ikke klimakset til denne bevegelsen men starten til en tryggere fremtid for vår generasjon, sa Cameron Kasky.

Mange av dem som deltar er ungdommer som for første gang skal stemme i høstens mellomvalg til Kongressen.

Ungdommene krever strengere våpenkontroll og vil blant annet at politikerne skal vedta en lov som forbyr automatvåpen som ofte er blitt brukt i masseskytinger på amerikanske skoler. Et annet krav er strengere bakgrunnssjekk av folk som vil kjøpe våpen.

USA-GUNS/
Foto: AARON P. BERNSTEIN / Reuters

25 000 drept siden 1999

Det var en voldsom mobilisering på arrangementet, og det har aldri før vært så mange som har demonstrert for strengere våpenloven i USA før.

Siden 1999 har 25 000 barn og unge mennesker blitt drept av våpen i USA, og det er 200 000 elever som har opplevd å være tilstede på skoleskytinger og såkalte «lockdowns».

Barna forteller hvorfor de demonstrerer i Washington D.C

Se video: Barna forteller hvorfor de demonstrerer i Washington D.C

Det er heller ikke bare i USA det demonstreres - på alle kontinenter i hele verden ble det lørdag demonstrert mot våpenlovene.

Demonstranter

Både store og små demonstrerte lørdag.

Foto: Lars Os / NRK

Vil kjempe

Den amerikanske skuespilleren Cassie Scerbo var tidligere elev ved Stoneman Douglas High School.

– Jeg ville ikke vært noe annet sted i hele verden akkurat nå. Det som skjedde 14. februar knuste hjertet mitt i utallige biter. Men jeg velger å plukke dem opp igjen og bruke dem til noe godt. Vi skal kjempe, protestere og forsikre oss om at forandringer gjøres, sa Scerbo.

Sammen med flere hadde skuespilleren laget en musikkvideo som ble spilt for publikumet.

Til alle dere 17 engler i himmelen: Vi elsker dere, står sammen med dere og vi går for dere, ropte hun.

Parkland-elev CaseySherman ramser opp skytemassakrer i USA. – Nok er nok, var beskjeden.

Skolemassakren ved Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, hvor 17 medelever og lærere mistet livet, føyde seg inn i en lang rekke massakrer ved amerikanske skoler.

Reaksjonene som fulgte i kjølvannet av den, var de sterkeste USA har sett på lenge, og det har gitt mange håp om at det kan være mulig å påvirke politikere både i Kongressen og på delstatsnivå til å faktisk gjøre noe.

USA-GUNS/
Foto: LEAH MILLIS / Reuters

Fredag foreslo Trump-administrasjonen et fullstendig forbud mot såkalte bump stocks, som omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske. Ellers har amerikanske myndigheter kun gjort mindre endringer i våpenlovene, og president Donald Trump har foreslått å bevæpne enkelte lærere med skytevåpen.

Se talen til Emma Gonzales.

SISTE NYTT

Siste nytt