Hopp til innhold
Urix forklarer

Frankrikes president besøker Trump: To uvanlige politikere som liker hverandre

WASHINGTON DC (NRK): De har samme aldersforskjell til konene sine: 24 år. Donald Trump er 24 år eldre enn Melania, Emmanuel Macron er 24 år yngre enn sin Brigitte. Også på andre områder har Trump og Macron mye til felles – men ofte på helt motsatt måte.

US-France-diplomacy-politics

Presidentparene fra Frankrike og USA ankommer Mount Vernon. Det var hjemmet til den første amerikanske presidenten George Washington. Her hadde de en privat middag i går kveld – som første punkt på programmet under statsbesøket.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Trump liker hamburgere og kabel-tv, Macron siterer filosofer i sine taler.

Likevel kommer de godt ut av det med hverandre, noe som også viste seg da Frankrikes president Macron i går startet sitt tre dager lange statsbesøk i USA. Dette er det første statsbesøket i Trumps presidentperiode.

Tøffe karer:

Begge ser på seg selv som sterke ledere, og viser det gjennom lange håndtrykk hvor ingen vil gi seg.

Trump har fått mye oppmerksomhet for sine håndtrykk, men i møtet med Macron var det sistnevnte som stakk av med overskriftene.

– Han er en flott fyr. Smart. Sterk. En tøff type. Han elsker å håndhilse på meg, sa Trump til The New York Times etter at han hadde vært på besøk hos Macron i Paris.

Storslåtte parader:

Under dette besøket oppdaget de hverandres felles begeistring for pomp og prakt og storslåtte militærparader. Macron hadde invitert Trump til å overvære feiringen av Frankrikes nasjonaldag, Bastille-dagen, 14. juli i fjor. Da Trump kom hjem beordret han sitt eget forsvarsdepartement å planlegge en tilsvarende militær oppvisning gjennom Washingtons gater på USAs nasjonaldag 4. juli.

FILES-FRANCE-US-POLITICS-MILITARY-TRUMP

Militærparade: Trump ble imponert over den franske militærparaden i Paris under nasjonaldagen 14. juli i fjor. Nå vil han ha sin egen parade i Washington

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

Uvanlige politikere:

– Trump og jeg har et veldig spesielt forhold, sa Frankrikes president Emmanuel Macron sist søndag. Han ble intervjuet av Fox News foran statsbesøket i USAs hovedstad Washington DC.

US-PRESIDENT-MACRON-OF-FRANCE-ARRIVES-IN-U.S.-FOR-STATE-VISIT-WI

Rød løper: Macron blir mottatt med mye stas og prakt når han kommer på det første statsbesøk til USA i Trumps presidentperiode.

Foto: WIN MCNAMEE / AFP

– Vi er begge uvanlige politikere, ikke som resten av det klassiske politiske systemet. Ingen trodde vi kunne bli valgt. Og vi har veldig mange av de samme verdiene, sa Macron.

Men også her er de like på en veldig forskjellig måte: Macron er sentrumspolitiker, tilhenger av flernasjonale løsninger og ivrig forsvarer av EU. Trump er en høyreorientert nasjonalist som vil ha enkeltvise handelsavtaler med andre land.

Nær kontakt:

Trump snakker mer med Macron enn med noen annen leder. Ofte flere ganger i uken. Så er da også Macron kjent for sin taktiske anvendelse av smiger. Da er det ikke vanskelig å nå fram til det mange mener er Trumps narsissistiske hjerte.

Trump US France

Stor klem: Trump ønsker Macron velkommen til Det hvite hus.

Foto: Evan Vucci / AP

Som en kontrast: For noen uker siden snakket Trump og Tysklands kansler Angela Merkel endelig sammen igjen, om Syria. Da hadde de ikke hatt personlig kontakt på over fem måneder. Fredag kommer hun på et kort arbeidsbesøk til Trump i Washington. Men Merkel får på ingen måte samme storslagne oppvartning som den franske presidenten.

Merkel og Trump

Skeptisk: Angela Merkel og Donald Trump under en pressekonferanse i Det hvite hus i fjor. Merkel kommer tilbake på fredag, til et kort arbeidsmøte uten pomp og prakt.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Tre vanskelige spørsmål:

Macron legger vekt på at han snakker rett ut til Trump, og ikke legger skjul på det de er uenige om. Her er de tre viktigste, og vanskeligste temaene ved dette besøket:

1. Iran-avtalen

Som de andre EU-landene, Russland og Kina, vil Frankrike beholde atomavtalen med Iran. Trump har lenge truet med å trekke seg fra avtalen og gjeninnføre sanksjoner mot Iran. Hvert halvår skal avtalen opp til vurdering i USA, og Trump må bestemme seg før 12. mai. Både hans nye nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og kommende utenriksminister Mike Pompeo er kritiske til avtalen.

Forske

Forsker: -Macron vil forsøke å dempe skadevirkningene dersom Trump sier opp Iran-avtalen, sier forsker Célia Belin ved Brookings Institution til NRK.

– Macron vil forsøke å dempe skadevirkningene av Trumps Iran-politikk, sier forsker Célia Belin til NRK. Hun er forsker ved Brookings Institution i Washington DC og ekspert på forholdet mellom USA og Europa.

– Han kan be Trump om en utsettelse på seks måneder. Eller i det minste unngå nye sanksjoner mot europeiske bedrifter som ønsker å fortsette sine investeringer i Iran. Men Trump har lovet sine velgere å trekke seg fra avtalen, og det vil bli svært vanskelig for Macron å få ham til å endre syn, sier Belin.

US-IRAN-DIPLOMACY

Ingen reforhandling: Hvis USA forlater atomavtalen er den død, sier Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif. Her under et foredrag i New York i går.

Foto: DON EMMERT / AFP

Hun har heller ingen tro på at Iran vil godta å reforhandle avtalen, slik Trump har tatt til orde for. Det ble også avvist av Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif da han søndag var intervjuet i programmet Face The Nation på tv-kanalen CBS.

Laster Twitter-innhold

2. Handel og tollmurer

EU har fått midlertidig unntak fra USAs nye tollavgifter på stål og aluminium. Unntakene opphører 1. mai, og både Macron og Merkel vil forsøke å få til et varig unntak eller i det minste en forlengelse:

– Man går ikke til handelskrig med sine allierte, påpekte Macron under søndagens intervju med Fox News.

– Det blir for vanskelig. Handelskrig med Kina, handelskrig med Europa, krig I Syria, krig mot Iran. Kom igjen – det går ikke. Man trenger allierte, sa Macron.

FILES-ECONOMY-US-TRADE-TARIFF-ALUMINIUM-STEEL-FRANCE

Fransk aluminium: Nå forsøker Macron å få til et varig unntak fra Trumps tollsatser på stål og aluminium.

Foto: PATRICK HERTZOG / AFP

Torsdag i forrige uke var han i Berlin for å koordinere med Tysklands kansler Angela Merkel. Så spørs det om de ved felles innsats klarer å overtale Trump.

3. Parisavtalen om klima

Macron gikk hardt ut mot Trump etter at han trakk USA ut av Parisavtalen om klima i fjor sommer:

«Make our planet great again», tvitret Macron med syrlig henvisning til Trump-kampanjens slagord «Make America great again».

Laster Twitter-innhold

– Jeg tror ikke dette blir noen viktig sak under statsbesøket, sier Célia Belin til NRK.

– Her er tidshorisonten mye lenger, og Macron vet at det amerikanske samfunnet er positive til klimatiltak. Han kan vente, dette har ingen hast.

– Men hva hvis Macron returnerer hjem uten resultater på noen av disse tre vanskelig temaene?

– Franskmenn er ganske pragmatiske. De forstår at man må ha kontakt med den som sitter i Det ovale kontor, uansett hvem det er. De forstår at Macron ikke kan forandre Trumps personlighet. Og trolig får han pluss i boken for at han i det hele tatt forsøkte å få Trump til å endre syn, sier Belin.

SISTE NYTT

Siste nytt