Hopp til innhold

Kim: – Hvorfor skal vi leve et vanskelig liv?

Kim Jong-un lover åpenhet og fred, men avviser at Nord-Koreas atomanlegg er ute av drift.

Moon Jae-in og Kim Jong-un

Moon Jae-in og Kim Jong-un på spasertur i fredsbyen Panmunjom på grensen mellom Nord- og Sør-Korea.

Foto: Korea Summit Press Pool / AFP

Etter møtet mellom Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in ser det lysere ut enn på lenge på Korea-halvøya.

De to ble enige om at det er på tide å avslutte krigen som formelt sett har pågått i 68 år, og Nord-Korea lover å stenge anlegget som er brukt til flere atomprøvesprengninger de siste årene.

– Hvis USA holder en dialog med Nord-Korea, vil de innse at han ikke er en person som vil fyre av et atomvåpen mot Sør-Korea, over Stillehavet eller mot USA. Hvis USA møter oss ofte, bygger tillit med oss og lover en slutt på krig og aggresjon, hvorfor skal vi leve et vanskelig liv? sier Kim gjennom sin pressesekretær.

Han avviser imidlertid at atomanlegget Punggye-ri allerede er ødelagt, og at det er den egentlige grunnen til at Kim vil stenge det, slik flere eksperter har antydet.

– Det er to andre, større tunneler som fungerer i beste velgående, sier han.

Ifølge Reuters vil eksperter og journalister fra både USA og Sør-Korea bli invitert til å overvære nedrustningen av atomanlegget.

Punggye-ri

Den siste atomprøvesprengningen skal ha ført til at hovedtunnelen på anlegget Punggye-ri kollapset. Nord-Korea hevder de har to andre tunneler som fortsatt er i god stand.

Foto: Handout / AFP

Stiller klokka tilbake

Kim opplyser også at han vil stille klokka 30 minutter frem, slik at Nord- og Sør-Korea opererer i samme tidssone.

De to landene har ligget en halvtime fra hverandre siden 2015, da Nord-Korea plutselig stilte klokka og la seg 30 minutter bak naboen. Forklaringen var at de ville tilbake til tidssonen de brukte før Japan koloniserte halvøya i 1910, og anledningen var 70-årsjubileet for frigjøringen.

– Siden det var vi som gjorde endringen fra normaltiden, vil vi gå tilbake til den. Du kan kunngjøre det offentlig, sa Kim til sin talsmann Yoon Young-chan.

Yoon beskriver det som en symbolsk handling som skal sikre et bedre forhold mellom landene.

Ifølge Yoon sa Kim at det var «hjerteskjærende» å se de to klokkene på veggen i fredsbyen Panmunjom, der de to statslederne møttes.

Herr og fru statsleder fra begge land stiller opp for fotografene.
Klokka 09.30 lokal tid 27. april møtte Sør-Koreas president Moon Jae-in Nord-Koreas leder Kim Jong-un på grenselinjen mellom Sør og Nord.

Møter Trump

Neste punkt på agendaen er et møte mellom Kim Jong-un og USAs president Donald Trump i mai.

Mongolia og Singapore er utpekt som mulige møtesteder.

Trump sier han har snakket med Sør-Koreas president, og at han ga USA all ære for det historiske møtet.

– Jeg vil bare få jobben gjort. Det som skjer, det skjer, sier Trump.

«Trump ser frem til samtalene med Kim, og håper resultatet vil bli veldig bra,» heter det i en uttalelse fra presidentboligen i Sør-Korea.

Det hvite hus opplyser at Trump og Moon ble enige om at en fullstendig og varig atomnedrustning er avgjørende for fredsforhandlingene.

Våpenhvilen som ble inngått i 1953 ble signert av Nord-Korea, Kina og den USA-ledede FN-kommandoen. Sør-Korea nektet å signere, men rettet seg etter avtalen.

En endelig fredsavtale vil trolig være avhengig av alle fire, samt en formalisering i FN.

SISTE NYTT

Siste nytt