Hopp til innhold

Kina har begynt å rangere borgere: Straffes med reiseforbud og skolenekt

Kina har startet et pilotprogram der innbyggere rangeres etter hvor gode borgere de er. Dårlig «sosial kreditt» kan straffes med reiseforbud, tregt nett og utestengelse fra skoler og hoteller.

Togstasjonen i Hangzhou

Sniking, røyking og uønsket oppførsel kan føre til at man ikke får kjøpt togbillett. Her fra togstasjonen i Hangzhou.

Foto: AP

Det nye systemet ble varslet i 2014, og skal være innført innen 2020. Da vil det være en enorm, nasjonal database der alle kinesere er rangert etter troverdighet.

Når systemet er rullet ut for fullt skal departementene kunne utveksle informasjon om påliteligheten til sin borgere, og dele ut straff i henhold til borgernes sosiale rang.

I likhet med en kredittscore skal man kunne bevege seg opp og ned på poengskalaen i takt med egen oppførsel.

Myndighetene holder metodene og algoritmene hemmelig, men har offentliggjort eksempler på overtredelser. Blant dem er brudd på trafikkloven, røyking der det er forbudt, å kjøpe for mange dataspill og å poste falske nyheter på nett.

Innføringen skal skje gradvis, og nå er det innført som en obligatorisk prøveordning for flere millioner kinesere. Samtidig har flere av straffetiltakene blitt kjent, skriver Business Insider:

  • Reiseforbud på fly og tog: Ni millioner mennesker skal allerede være rammet. I tillegg skal tre millioner være bannlyst fra reiser på første klasse. Blant overtredelsene er sniking og røyking.
  • Treg nettilgang: Ifølge Foreign Policy og Wired kan myndighetene strupe båndbredden til brukere som ikke betaler regningene sine i tide, bruker for mye tid på dataspill og sosiale medier, kaster bort penger på «fjollete kjøp» eller sprer falske nyheter, spesielt om terrorangrep og sikkerhet på flyplasser.
  • Utestengelse fra skoler: Militærnektere er bannlyst fra å ta høyere utdanning, og borgere med dårlig sosial kreditt skal ikke få lov til å sende barna sine på dyre privatskoler, skriver Wired.
  • Dårligere jobbmuligheter: Rangeringen kan påvirke mulighetene til å få sjefsstillinger i statlige selskaper og banker.
  • Utestengelse fra gode hoteller: Enkelte skal ha blitt bannlyst fra reiser og hoteller, mens en god rangering kan gi raskere behandling av søknader for reiser til andre kontinenter.
  • Svarteliste: Dårlige borgere kan havne på en svarteliste som firmaer oppfordres til å sjekke før de ansetter noen.
Internettkafé i Taiyuan

Uønsket oppførsel eller overdreven nettbruk kan straffes med tregere nett. Bildet er fra en internettkafé i Taiyuan.

Foto: Stringer Shanghai / Reuters

God oppførsel kan gi fordeler

I mars kunngjorde myndighetene at systemet skulle tas i bruk for fly- og togpassasjerer, der dårlig oppførsel kan straffes med utestengelse i opptil et år.

Passasjerer som ble straffet hadde spredd falsk informasjon om terrorisme, laget trøbbel på fly, brukt gamle billetter eller røyket på tog, het det i en uttalelse fra myndighetene.

For borgere med god kreditt skal det være flere fordeler å hente. Ifølge BBC kan man blant annet få flere treff på datingnettsider, rabatter på strømregninger og bedre rente i banken.

Ifølge Reuters ønsker president Xi Jinping å lage et system som er basert på ordtaket «Å beholde tillit er ærefullt, og å bryte tillit er skammelig.»

I Rongcheng øst i Kina er systemet allerede innført.

– Folks oppførsel har blitt bedre og bedre. Når vi kjører, stopper vi alltid ved fotgjengerfelt. Hvis du ikke gjør det, mister du poeng. I begynnelsen var vi bekymret for å miste poeng, men nå er vi vant til det, sier en mann ved navn Cheng til Foreign Policy.

Trafikkpoliti i Shanghai

Uvørne sjåfører kan vente seg poengstraff i rangeringssystemet. Bildet er fra Shanghai.

Foto: Carlos Barria / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt