Hopp til innhold

Krisa i Venezuela: Lager bildeler av plastsøppel

To unge ingeniører har funnet en løsning for å bøte på varemangelen som følge av den ekstreme økonomiske krisa i Venezuela. På søppeldynga finner de gamle PC-er og skrivere som de resirkulerer til blant annet bildeler.

VENEZUELA-PLASTIC/

PLASTSØPPEL: På søppeldynga finner de gamle PC-er og skrivere som de omskaper til blant annet bildeler.

Foto: MARCO BELLO / Reuters

I Venezuela er det mangel på nesten alt: Mat, medisiner, tannkrem, såpe og de fleste varer folk brukes i hverdagen. Folk må finne kreative løsninger for å overleve.

De to ingeniørene Albermar Dominguez og John Naizzir startet en bedrift hvor de henter råvarene gratis fra den elektroniske søppeldynga. De smelter plast fra gamle PC-er og skrivere som de så putter inn i en 3D-printer som så omformer plasten til nye varer som bildeler.

– Folk tror ikke at ny teknologi kan utvikles i dette landet, sier 26 år gamle Dominguez til nyhetsbyrået Reuters.

Sult Caracas

BARN SULTER: Tusener av barn lider av livstruende underernæring på grunn av den økonomiske krisa, ifølge hjelpeorganisasjonen Caritas.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Fikk ideen i USA

Mange av klassekameratene på universitetet Simon Bolivar i hovedstaden Caracas, har allerede flyktet fra landet. Over en million mennesker har reist som følge av matmangelen og den økonomiske krisa.

Knapt noe land har hatt en verre økonomisk og sosial utvikling det siste året. Den årlige inflasjonen er på nærmere 50.000 prosent. Det betyr at pengene nesten ikke er verdt noe som helst.

Venezuela Prptest

PROTESTER: Det har vært store demonstrasjoner mot president Nicolás Maduros politikk.

Foto: Fernando Llano / AP

Tusener av barn lider av livstruende underernæring på grunn av den økonomiske krisa, ifølge hjelpeorganisasjonen Caritas.

I tillegg får landet kraftig kritikk både nasjonalt og internasjonalt for politisk undertrykkelse. I mai ble landets svært kontroversielle president Nicolás Maduro er gjenvalgt for en periode på seks år.

Men Dominguez og Naizzir ville bli i Venezuela. De dro derfor til USA for å lære mer om 3D-printer-teknologien som brukes til blant annet produktutvikling og industridesign.

Deretter dro de hjem og begynte å lete etter elektronisk avfall på universitets søppeldynge.

VENEZUELA-PLASTIC/

PLAST: Resirkulerte plastkuler fra gamle PC-er og annet elektronisk avfall skal bli til blant annet nye bildeler.

Foto: MARCO BELLO / Reuters

En kilo om dagen

Firmaet til Dominguez og Naizzir produserer foreløpig bare rundt en kilo resirkulert plast hver dag.

Men varene deres har blitt et viktig bidrag til industrien i landet som er i ferd med å forsvinne på grunn av den skakkjørte økonomien som også gjør det ekstremt dyrt å importere varer.

Firmaet deres, Nedraki, leverer nå bildeler og andre resirkulerte varer til 13 selskaper i Venezuela.

Dominguez sier at varene bidrar til å redusere kostnadene for selskapene med opp til 40 prosent, fordi de slipper å importere produktdelene.

De to gründerne prøver å oppmuntre andre selskaper i landet til å ta i bruk 3D-printer-teknologien.

– På tross av den vanskelige situasjonen i landet, får vi mye støtte. Folk sier at vårt prosjekt gir håp, sier Dominguez.

SISTE NYTT

Siste nytt