Hopp til innhold

Lavrov inviterer Kim til Moskva

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov er på besøk i Nord-Korea og har invitert Kim Jong-un til Moskva, i enda et forsøk på å få det nordkoreanske regimet fra atomsporet.

Sergej Lavrov and Kim Jong-un

Sergej Lavrov og Kim Jong-un møttes i dag i Pyongyang. Det skal være første gang de to møtes ansikt til ansikt.

Foto: Valery Sharifulin / AP

– Vi vil gjerne ta deg imot i Russland, sa Lavrov.

Sergej Lavrov og Kim Jong-un

Det offisielle hilsebildet som er sendt ut i forbindelse med Kim Jong-uns mottakelse av Sergej Lavrov.

Foto: Valery Sharifulin / AFP

Det skal være første gangen den nåværende nordkoreanske lederen møter en så høytstående russisk representant ansikt til ansikt, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS, som siterer en diplomat i den russiske delegasjonen.

Lavrov hadde med seg en hilsen fra president Vladimir Putin.

Den russiske presidenten ønsket Kim Jong-un lykke til med initiativene som er tatt på Koreahalvøya, ikke minst det felles uttrykte ønsket fra både Sør-Korea og Nord-Korea om nedrustning i området hvor arven fra Den kalde krigen fortsatt har rådet.

Forholdet som kjølnet

Under Sovjetunionens tid fikk det nordkoreanske regimet betydelig økonomisk og politisk støtte fra sine kommunistiske venner i Moskva, men har de siste årene hatt et mer avmålt forhold.

Russland, som har en kort felles grense med Nord-Korea på rundt 17 kilometer, har vært kritisk til at landet forsøker å skaffe seg atomvåpen.

Men de frykter i likhet med Kina at et for hardt press og regimekollaps kan føre til at sultne og utviklingshungrige nordkoreanere strømmer over grensene til nabolandene. De har derfor vært opptatt av ikke å drive det nordkoreanske regimet opp i et hjørne.

De la i fjor frem en russisk-kinesisk fredsplan, som USA tvert avviste.

Hvem er alliert med hvem?

SE VIDEO: Hvem er alliert med hvem?

Klare til å hjelpe

Under møtet med Kim sa Lavrov at Russland er klar til å hjelpe til med å bedre forholdet mellom Nord-Korea og Sør-Korea, slik at situasjonen på Koreahalvøya kan bli mer stabil.

Russland har vært satt sidelinjen i forhold til den direkte dialogen som har gått mellom Sør-Korea, Nord-Korea og USA, men forsøker nå å koble seg på prosesen.

Lavrov skal ha snakket med den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo på telefonen før sin avreise til Pyongyang.

Forrige måned hadde også Lavrov møte den nordkoreanske utenriksministeren Ri Yong-ho i Moskva, hvor invitasjonen til dagens møte med Kim kom. Lavrov sa da at en normalisering av situasjonen på Koreahalvøya er nødvendig.

Lavrovs besøk i Pyongyang kommer samtidig med at mannen som beskrives som Kim Jong-uns høyre hånd, Kim Yong-chol, er i New York, hvor han i natt møtte Mike Pompeo for å planlegge et mulig toppmøte mellom Kim og Donald Trump i Singapore 12. juni.

Sergej Lavrov på minnesmerket for Kim Jong-il og Kim Il-Sung

Besøket i Pyongyang er det første til den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov siden 2009. Da styrte Kim Jong-uns far.

Foto: Kcna / Reuters

Tvilen råder fortsatt

Det skal fortsatt være betydelig tvil blant amerikanerne om Nord-Koreas vilje til å gi opp sitt atomvåpenprogram, i bytte mot at de økonomiske sanksjonene heves og landet kommer seg ut av den internasjonale isolasjonen.

Nordkoreanerne på sin side er usikre på om de virkelig kan stole på USA og Trump, hvis de gis en sikkerhetsgaranti i bytte mot atomprogrammet. De frykter å bli svært sårbare så lenge USA opprettholder sin militære tilstedeværelse i Sør-Korea. Nord-Korea ønsker en garanti om at USA ikke vil presse frem et regimeskifte.

I Pyongyang sa den russiske utenriksministeren at han håper alle parter inntar en fornuftig tilnærming til de forestående samtalene, og at prosessen ikke må forhastes.

Det siste kan tolkes som et stikk til Donald Trump, som liker raske resultater og ikke alltid har vist den store forståelsen for hva nitidige diplomatisk arbeid krever av tid.

Ifølge den russiske utenriksministeren vil en formell avtale om fred og nedrustning på Koreahalvøya ha betydning for freden og stabiliteten i hele den nordøstlige delen av Asia.

SISTE NYTT

Siste nytt