Hopp til innhold

Hevder kjemisk angrep ikke fant sted

Russland presenterte i dag syriske øyenvitner som de mener kan bevise at det ikke var noe angrep med kjemiske våpen i Douma og som viser at anklagene er fabrikkerte.

Bilder fra Russlands pressekonferanse i Haag om Douma-angrep

På den russiske pressekonferansen i Haag var ett av barna som skal være avbildet under hendelsene i Douma 7. april, hentet til Nederland sammen med sin far. Gutten vitnet også på OPCW-møtet, som ble boikottet av en rekke land.

Foto: Bart Maat / AFP

De 17 syrerne som Russland omtaler som «sannhetsvitnene fra Douma», ble først presentert på et lukket møte i Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) og deretter på en pressekonferanse i den russiske ambassaden i Haag, hvor OPCW holder til.

Viste det de mente er plantede bevis

Det syriske regimet har med sterk støtte fra Russland hevdet at det ikke ble brukt kjemiske stridsmidler under angrepet på byen 7. april. Douma ligger i Øst-Ghouta, som inntil nylig var kontrollert av opprørere.

På pressekonferansen i dag gikk den russiske ambassadøren Aleksander Sjulgin gjennom bilder han mente var bevis for at anklagene er falske.

Blant annet mener russiske eksperter at beholdere med kjemikalier var plantet i bombede hus og ikke kan ha vært sluppet fra luften, slik personer tilknyttet den sivile hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene og andre innbyggere i Douma har fortalt internasjonale medier.

Russerne gjennomgikk også opplysningene om et laboratorium og lager som de mener tilhørte en opprørsgruppe, som de har oppfordret OPCWs eksperter å undersøke.

På laboratoriet skal det ha blitt funnet kjemikalier som er produsert i Tyskland og Storbritannia, deriblant Salisbury, noe som ble kraftig understreket.

Russlands pressekonferanse i Haag om angrepet i Douma

Den russiske ambassadøren til Nederland og OPCW Aleksander Sjulgin (i midten) ledet pressekonferansen. Ved hans venstre siden en russisk militær ekspert på kjemiske våpen og til høyre Syrias viserepresentant til OPCW, Ghassan Obeid. De øvrige er noen av syrerne som var brakt til Haag.

Foto: BART MAAT / Epa

Sier ukjent mann skapte panikk

Blant personene som deltok på pressekonferansen var flere medarbeidere på sykehuset i Douma.

De hevder at selv om personer som oppsøkte sykehuset 7. april hadde pusteproblemer, var dette forårsaket av den kraftige bombingen av byen. Bygninger kollapset og folk trakk inn støv og røyk, som igjen skapte problemer for lungene.

De medisinske fagkyndige mente at ingen av pasientene de behandlet hadde symptomer som stemmer overens med eksponering for kjemiske stridsmidler. De sa også at de ikke kjente noen lukt av kjemikalier, noe som ville vært naturlig.

De fortalte sin versjon om hvordan panikken på sykehuset oppstod. Mange i Douma søkte til sykehuset som tilfluktssted under kraftige bombetokter.

Plutselig kom en mann løpende inn på området, bærende på barn, og ropte at det var brukt «kjemiske våpen». Dermed oppstod frykt og panikk, ifølge sykehusarbeiderne.

En av de to legene fortalte at mange av deres sykehuskolleger hadde valgt å forlate byen, da det ble åpnet for evakuering av de beleirede områdene i Øst-Ghouta, og at de måtte støtte seg på frivillige. Dette var frivillige de ikke visste hvem var og som de mente var med og forsterket panikken, blant annet ved at de startet å spyle personer i akuttmottaket.

En av de sykehusansatte mente han så tre menn som gikk rundt og filmet i akuttmottaket, og hevdet at dette måtte være representanter for De hvite hjelmene.

SE: Dette er deler av den omstridte videoen som ble sendt ut fra Douma i etterkant av hendelsene 7. april. Hvis personer har vært eksponert for kjemiske stridsmidler, er det viktig å få vekk kjemiske substanser fra hud, hår og klær så raskt som mulig.

Hevder barn ble gitt medisiner

En 11 år gammel gutt som er med på bildene fra sykehuset, var brakt fra Syria sammen med sin familie og tatt med til OPCW-møtet og deretter til pressekonferansen.

– Vi var i kjelleren og så hørte vi rop om at vi måtte komme oss til sykehuset. Vi ble redde og gikk dit gjennom en tunnel. De startet å helle vann over meg på sykehuset. Jeg vet ikke hvorfor. Så tok de meg til et nytt sted.

Takk, sa 11-åringen, før han pilte ned av podiet hvor han satt sammen med sin far og ned til moren på første rad.

Legene fortalte om andre barn med lignende opplevelser, som kom nedkjølte og med pusteproblemer til sykehuset, men hvor de ikke fant noen spor etter kjemiske stridsmidler.

Derimot ble det fremsatt påstander om at personer som oppsøkte sykehuset, også barn, var gitt medikamenter slik at det skulle se ut som de hadde vært eksponert for farlige stoffer.

Den russiske ambassadøren Aleksander Sjulgin avviste alle spørsmål om etikk ved å dra et barn inn i det han selv beskrev som en informasjonskrig, og hevdet at det er fra barn får man høre sannheten.

– Alle skildringene dere har hørt her i dag, beviser at videoen er produsert av De hvite hjelmene. De som har vitnet her i dag, forteller at det var De hvite hjelmene som spylte folk, som skapte kaos, sa Aleksander Sjulgin som svar på et kritisk spørsmål fra internasjonal presse.

Innbyggere og medisinsk personell internasjonale medier har snakket med i og utenfor Douma, har andre forklaringer om hva som skjedde 7. april og som er til dels motstridende til hva som ble fortalt i dag.

Merkelapper tilhørende OPCW på bakken i Douma

Merkelapper fra OPCWs prøvetaking i Douma. De internasjonale våpeninspektørene har vært på to ulike åsteder.

Foto: Ali Hashisho / Reuters

Falske bilder fra Khan Sheikhoun

Både den russiske og syriske representanten rettet sterke anklager mot De hvite hjelmene, som er en sivilforsvarsorganisasjon bestående av frivillige sivile syrere som bistår i etterkant av krigshandlinger, gjerne i opprørskontrollerte områder. I russisk-syriske øyne er den en terrororganisasjon.

Den russisk-syriske diplomatduoen hevdet at det var De hvite hjelmene som stod bak anklagene om bruk av kjemiske våpen mot landsbyen Khan Sheikhoun i fjor, og på samme måte som i Douma produserte falske bilder og videoer som gjorde at USA gikk til gjengjeldelsesangrep.

OPCW slo gjennom sine undersøkelser fast at nervegassen sarin var benyttet under angrepet og en FN-gransking kom til at angrepet var gjennomført av det syriske regimet.

Hjelpearbeider forsøker redde et barn etter angrep med kjemiske våpen i Khan Sheikhoun 4. april 2017

En hjelpearbeider fra De hvite hjelmene forsøker å hjelpe et barn etter angrepet i Khan Sheikhoun, mens en annen bistår med å spyle vann. Det er viktig å få vekk kjemiske substanser så raskt som mulig. Reuters redaktører har vurdert innholdet i bilde som ekte.

Foto: Reuters Tv / Reuters

Vil ikke høre

Den russiske OPCW-ambassadøren beklaget at Storbritannia, USA og Frankrike som gikk til angrep på syriske installasjoner som gjengjeldelse for angrepet i Douma, ikke ville høre vitnene fortelle på dagens OPCW-møte.

Møtet ble boikottet av Frankrike, Storbritannia og USA og en rekke allierte, som kalte vitneførselen et teatralsk stunt og en maskerade og mente oppgaven med å avhøre vitner tilhører OPCWs eksperter.

Sjulgin mente boikotten skyldtes at de ikke ville høre sannheten.

– Vi har vist frem provokasjonene i Douma, vi har fortalt hva som hendte, og vi har prøvd å vise det samme til våre partnere, men jeg vet ikke om de vil høre eller om de har noe samvittighet igjen, sa den russiske diplomaten og forsikret at de fortsatt har tillit til OPCWs inspektører på bakken i Syria.

Russlands ambassade i Nederland vise fram det russiske myndigheter hevder er personer som ble brukt til å iscenesette angrepet i Douma.

Se hele pressekonferansen i opptak.

SISTE NYTT

Siste nytt