Hopp til innhold

Myanmar: – Første rohingya-familie har vendt tilbake

De flyktet fra seksualisert vold og nedbrente landsbyer. Nå har de første rohingya-flyktningene reist hjem igjen, hevder myndighetene i Myanmar.

Pressebilde fra myndighetene av rohingyaer som skal ha vendt tilbake til Myanmar

SKAL VISE HJEMVENDT FAMILIE: Her skal familien få identifikasjonsdokumenter, ifølge bildene til myanmarske myndigheter.

Foto: MYANMAR NEWS AGENCY / AFP

– En familie på fem kom tilbake til repatrieringsleiren i Taungpyoletwei by i dag tidlig, skriver myanmarske myndigheter i en uttalelse.

Dette er ifølge myndighetene den første rohingya-familien som vender tilbake etter masseflukten fra landet, melder nyhetsbyrået AFP.

Myndighetene har også lagt ved bilder av det skal være den hjemvendte familien, som får utlevert nye identitetsdokumenter.

Men dokumentene gir ikke rett til statsborgerskap: Rohingyane er ikke en anerkjent folkegruppe i Myanmar, og de fleste rohingyaene har vært nektet dette siden 1982.

Det blir ikke opplyst om hvor mange andre flyktninger som skal repatrieres og bosette seg på nytt i Rakhine-delstaten, der rohingyaene flyktet fra.

Les også: HRW: Myanmar utsletter rohingya-landsbyer 

Les også: – Før hadde vi et godt liv. Nå har vi ikke mat eller klær

«Ingenmannsland» mellom Myanmar og Bangladesh

SKAL HA BODD HER: Rohingya-familien som skal ha vendt tilbake til Myanmar, skal ha bodd i en flyktningleir i et lite grenseområde mellom Myanmar og Bangladesh - også kalt «ingemannsland».

Foto: Bernat Armangue / AP

Vil holde flyktningavtale

Rundt 700.000 mennesker fra den muslimske minoriteten har flyktet fra Rakhine-delstaten i Myanmar siden august 2017 til nabolandet Bangladesh.

Myanmar og Bangladesh har avtalt en tidsplan for hvor raskt flyktninger skal inngått en avtale om at Myanmar skal ta imot flyktningene som

Men planene har blitt utsatt flere ganger, og har fått massiv kritikk.

Myanmar har forpliktet seg til å ta imot 1500 flyktninger hver uke, skriver BBC.

Flyktet da landsbyer ble tent på

Myanmar skal ha startet prosessen med å ta imot hjemvendte flyktninger, til tross for at FN advarer mot å la rohingyaene vende tilbake.

FN mener det fortsatt ikke er trygt for rohingyaene å vende tilbake, og har kalt volden mot minoriteten «etning rensing».

Overlevende sier militæret i Myanmar sto bak systematiske overgrep, seksualisert vold og nedbrenning av landsbyer.

Militæret i Myanmar avviser anklagene, og hevder aksjonene var rettet mot militante islamister.

Pictures of the Year: Persecuted Rohingya Muslims flee violence in Myanmar

FLYKTET FRA NEDBRENTE LANDSBYER: Rohingya-minoriteten i Myanmar.

Foto: Cathal Mcnaughton / Reuters

Menneskerettsgrupper kritiske

Andrea Giorgetta, som jobber i Den internasjonale føderasjonen for menneskerettigheter (FIDH), er svært kritisk til repatrieringen.

– Dette er et PR-stunt og et forsøk på å avlede oppmerksomhet fra ansvaret for de kriminelle handlingene som har skjedd i Rakhine-staten, sier Giorgetta til AFP.

– Før Myanmar fortsetter å ta imot flyktninger, må den myanmarske regjeringen anerkjenne og garantere for rohingyaenes grunnleggende menneskerettigheter, sier Giorgetta.

Bakgrunn: Se mer om uroen i Myanmar i NRKs Urix-sending her:

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Går i dybden med ulike perspektiver på aktuelle saker fra hele verden. NRKs utenrikskorrespondenter bidrar med analyser og historier. Programledere er Hege Moe Eriksen og Gry Blekastad Almås.

Urix-sending om Myanmar 20.september 2017

SISTE NYTT

Siste nytt