Hopp til innhold

Nord-Korea avvikler fasiliteter på oppskytingsområde

Amerikanske forskere opplyser at Nord-Korea har startet å avvikle deler av anlegget hvor de tester og skyter opp raketter.

Bilder av Sohae-anlegget i Nord-Korea

Dette er bildene av Sohae-anlegget som ekspertene støtter seg på, når de mener å kunne fastslå at det pågår en viss nedbygging der. Bildet er tatt 22. juli og offentliggjort av overvåkings- og analysegruppen 38 North.

Foto: AP

Satellittbilder fra den amerikanske analysegruppen 38 North viser at det som beskrives som viktige deler av anlegget som ligger nordvest i landet er under demontering.

Også en talsperson for den sørkoreanske regjeringen opplyser at de har sett tegn på nedrustningsaktivitet i nabolandet og at det gjelder Sohae-anlegget.

Dette vil i så fall være i tråd med løftene som Nord-Koreas leder Kim Jong-un gav under møtet med USAs president Donald Trump 12. juni i Singapore.

Utskytningsrampe under demontering

Nord-Korea har holdt på at Sohae-anlegget kun er for prøveutskytninger, mens amerikanske etterretningskilder mener den har vært et sted for både utvikling og utskytning av langtrekkende raketter.

En langdistanse rakett skytes opp fra Sohae-anlegget i Nord-Korea

Dette bildet av en nordkoreansk langdistanserakett under oppskytning på Sohae-anlegget ble offentliggjort 7. februar 2016.

Foto: Kyodo / Reuters

Satellittbildene viser at anleggsdelen hvor rakettmotorer er blitt testet, nå er nesten helt demontert.

Denne delen har blitt regnet som svært viktig i utviklingen av raketter som kan bære atomstridshoder til Nord-Koreas naboland og til USA.

I tillegg skal også utskytningsrampen for den største rakettypen være under demontering.

Disse rakettene har blitt brukt til å plassere satellitter rundt jorden.

Sør-Korea omtaler en nedbygging av Sohae-anlegget som positiv, men eksperter understreker at Nord-Koreas militære styrke ikke vil svekkes med mindre hele anlegget avvikles.

Ingen detaljert tidsplan

Under toppmøtet i Singapore undertegnet Kim og Trump en felles erklæring om å jobbe for full atomnedrustning på Koreahalvøya. Kritikere pekte på at erklæringen var blottet for detaljer om hvordan dette skal skje, og en tidsplan for det hele.

Mange har også stilt spørsmål om Nord-Korea virkelig vil oppgi sitt atomprogram, gitt at de foreløpig ikke har fått noe håndfast i bytte.

Da utenriksminister Mike Pompeo var i Pyongyang i starten av juli for samtaler med sin nordkoreanske kollega Kim Yong-chol gav det nordkoreanske regimet uttrykk for at de så langt er skuffet over forhandlingene og mangel på konkrete forslag fra USA.

Men den amerikanske presidenten uttrykte i går at han er fornøyd med hvordan forholdet mellom Nord-Korea og USA utvikler seg, og understreket at det nordkoreanske regimet verken har foretatt nye atomprøvesprengninger eller prøveoppskytinger de siste ni månedene.

Laster Twitter-innhold

I forrige uke sa Trump at det ikke var satt noen tidsfrist for Nord-Koreas nedrustning, men at det heller ikke per nå var noen grunn til å presse på.

Samtidig viste lekkasjer fra amerikanske etterretningskilder bekymring for at Nord-Korea har hemmelige anlegg som de nå ruster opp til å anrike uran i tillegg til at de også ruster opp anlegget hvor det kan lages atomvåpen.

SISTE NYTT

Siste nytt