Hopp til innhold

Norske FN-soldater manglet vann: – Forsvaret sendte øl fra Norge

Den norske FN-bataljonen slet med tilgangen på drikkevann den første tiden i Sør-Libanon. Da sendte Forsvaret øl fra Norge, forteller Libanon-veteraner.

Norske FN-soldater

Den norske FN-styrken manglet drikkevann den første tiden i Libanon. Veteraner forteller at Forsvaret sendte øl fra Norge.

Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix

– En av de tingene jeg husker veldig godt fra starten, var at vi sleit med å få drikke. Da ble det sendt ølkasser fra Norge. Flylass med øl, og det ble distribuert ut. Det var kanskje ikke alkohol vi skulle hatt mest av, vi skulle heller hatt cola sier Petter Kjendlie.

Løytnant Petter Kjendlie

Løytnant Petter Kjendlie i FN-tjeneste i Libanon

Foto: Privat

Han var løytnant og troppssjef i den første norske UNIFIL-kontingenten som ble sendt til Sør-Libanon av norske myndigheter. Bataljonen ble stilt til rådighet for FN i løpet av 11 hektiske dager i mars 1978, og etablerte seg i Sør-Libanon med svært skjøre forsyningslinjer. Den første tiden bodde soldatene i telt. Det var varmt og dårlig tilgang på vann. Alkohol var derimot ikke noen mangelvare, forteller flere veteraner i NRK-dokumentaren "Fanget av ild".

– Vi ble anbefalt å drikke tre til fire liter vann hver dag, men det var dårlig med drikkevann. Mange tok seg da en boks øl i ny og ne, men dette ble jo også misbrukt. Gutta tok med seg en kasse øl på vakt, og så ble de fulle, forteller Bjørn E. Søberg.

Havnet i blodig krig

Denne våren er det 40 år siden de første norske soldatene dro til Libanon, og 20 år siden de siste kom hjem. Få av soldatene som ble sendt til FN-tjeneste i Sør-Libanon i 1978 var forberedt på den situasjonen de skulle møte. De havnet midt i en blodig krig, og sto med stridende parter på alle kanter. Den spente situasjonen var krevende, og mange soldater brukte alkohol for å avreagere.

FN-soldater bærer øl-kasser

Norske FN-soldater bærer kasser med øl i Sør-Libanon i 1978

Foto: Arkivfoto / NRK

– Det ble mye alkohol. Det var en måte å få ut aggresjonen på, en metode for å avreagere. For min del taklet jeg det veldig bra, men det var mange som ikke taklet det så bra dessverre. Det var lett tilgang, og alkoholen var veldig billig. Så fort du hadde fri, så var det fylla, sier Jan Erik Brodahl som tjenestegjorde i Sør-Libanon i 1979.

Les også: Utlevert til fienden av norske FN-soldater

– En annen kultur

Ifølge Forsvaret var reglene for alkoholbruk i Libanon annerledes enn det er i dagens internasjonale operasjoner.

– I Libanon hadde mannskapene tilgang på alkohol når de hadde fri fra tjenesten. Det var også helt andre kulturelle rammer den gang, sier Stine Barclay Gaasland som er kommunikasjonssjef i Forsvarets Veterantjeneste.

Soldat-fest i Sør-Libanon

Norske soldater på fest i Sør-Libanon

Foto: Privat

Forsvaret bekrefter at det i rapporter fra den første kontingenten står at de hadde med seg «et mindre parti varer fra Norge». Dette skal ha vært øl, mineralvann, tobakk og forbruksartikler.

– I ettertid ser vi at soldatene hadde for lett tilgang til alkohol, sammenlignet med dagens situasjon. I dagens operasjoner er det strenge regler for bruk av alkohol, og for de fleste operasjoner er det ingen tilgang – også kjent som «No Can Rule», sier Stine Barclay Gaasland i Forsvarets Veterantjeneste.

Da de norske FN-styrkene i Libanon manglet drikkevann, sendte Forsvaret øl fra Norge forteller Petter Kjendlie.