Hopp til innhold

Rasende miljøaktivist i Brasil: – Hydro står for miljørasisme

BARCARENA (NRK):– Norsk Hydro står for miljømessig og sosial rasisme i Amazonas, sier miljøaktivisten Paolo Neri til NRK i Brasil. Hydro er anklaget for å ha forsøplet drikkevannet i Barcarena, der selskapet har sin største fabrikk.

Hydro ALunorte

Produksjonen ved Hydros aluminafabrikk i Barcarena er halvert etter påstander om forurensing av drikkevann. Selskapet taper enorme summer.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

NRK er i Vila dos Cabanos, et liten landsby noen kilometer fra Norsk Hydros fabrikk, Alunorte i Barcarena.

Her bor familien Brandão, som er etterkommere etter rømte slaver, såkalte Quilombos, på 1800-tallet.

Familien Brandão lever av jordbruk og fruktdyrking, noe som så vidt gir dem et livsgrunnlag, i et område der det hver dag skapes enorme verdier.

Hydro Alunorte i Barcarena er nemlig verdens største fabrikk for fremstilling av alumina, som er basismaterialet for produksjon av aluminium.

Alumina er grunnmaterialet for aluminium

Hydro Alunorte er verdens største fabrikk for fremstilling av alumina, grunnmaterialet for aluminiumsproduksjonen.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Bedriften har nylig fått en bot på 50 millioner kroner og er blitt tvunget til å halvere produksjonen, etter anklager om at utslipp herfra har ødelagt drikkevannet til befolkningen.

Hydro mener forurensingen av drikkevannet kommer fra andre kilder, men blir møtt med mistro, særlig fra miljøaktivister som jobber i området.

Stor industrisatsing

Barcarena skulle ha vært et brasiliansk industrieventyr. På 1980-tallet opprettet brasilianske myndigheter en slags industripark her, og en rekke store selskaper etablerte seg i området.

Clarivaldo Brandão er like fattig

Clarivaldo Brandão og hans familie har sett lite til rikdommene som er skapt i Barcarena etter at det ble anlagt storindustri her fra 1980-tallet.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Men drøyt 30 år senere har innbyggerne i Barcarena sett lite til fordelene og mye til ulempene ved den store industrisatsingen.

Området betegnes som en økologisk katastrofe, og på en ranking fra den brasilianske sanitær- og miljøforeningen ABES, kommer stedet ut som det dårligste av 231 brasilianske kommuner med over 100.000 innbyggere.

Ødelagt elv

NRK blir med familien Brandão ned til elven Murucupí, som betyr «buktende armer» på urfolkets språk.

– Elven og området rundt var en gang en idyll, forteller den 53 år gamle Clarivaldo Brandão.

Men i dag er Murucupi er trist syn – en døende elv preget av omfattende industriutslipp.

Vi har flere ganger krevd at bedriftene her tar ansvar og renser elven vår. Men vi får ikke noe svar, verken fra næringslivet eller myndighetene, sier 53-åringen opprørt.

Elven Murucupí er døende

Elven Murucupí er døende, etter omfattende miljøutslipp i området de siste tiårene.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Ingen dialog

Sønnen Arivaldo er leder for beboerforeningen, Burajuba, og har stått i spissen for en langvarig kamp mot miljøødeleggelsene i området. Han har utallige ganger bedt om dialog med bedriftene i området, uten å få svar:

– Det er en slik dialog vi ønsker med Hydros direktør. Vi ber ikke om penger, men om hjelp til sosiale prosjekter, sier han.

Det vi mangler her i lokalsamfunnet er en grunnskole og en helsestasjon. Og vi trenger en yrkesutdanning slik at våre unge kan få seg en jobb.

– Fremtiden selges

Pablo Neri er leder for «Folkebevegelsen mot gruvedrift og storindustri» i Barcarena. Han mener hele ideen med å anlegge storindustri i dette området er et enormt feilgrep.

– Gruvedrift og industri ødelegger miljøet, og skadevirkningene er langvarige. Det er de kommende generasjoner som må betale, sier han.

Dette er Amazonas, og det som skjer er at fremtiden vår selges for kortsiktig gevinst.

– Miljømessig og sosial rasisme

Paolo Neri sier at Hydro bare er én av mange miljøsyndere i Barcarena-området, men han er skuffet over bedriftens opptreden de siste årene:

Miljøaktivist kritiserer Hydro

Pablo Neri i "Folkebevegelsen mot gruvedrift og storindustri" er svært kritisk til Hydros virksomhet i Barcarena.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Hydro har skyld, fordi de har neglisjert og benektet problemene, og fordi de står for en miljømessig og sosial rasisme i Amazonas.

– Fordi dette er et isolert sted, som verden ikke ser, kan de begå miljømessige og sosiale forbrytelser her.

Vil styrke dialogen

NRK har forelagt påstandene i denne saken for Hydro, og informasjonsdirektør Halvor Molland skriver følgende i en kommentar:

Tiltakene og prosjektene iverksatt i lokalsamfunnene som er berørt av virksomheten har ikke vært tilstrekkelige, og arbeidet har gått for sakte.

– Vi vil derfor styrke dialogen med lokalbefolkningen, slik at vi kan levere på våre forpliktelser og bidra til en bærekraftig utvikling i Barcarena, skriver Hydro.

SISTE NYTT

Siste nytt