Hopp til innhold

Russland sier de har funnet opprørskontrollert gasslaboratorium

En russisk militær ekspert sier at det er funnet klor og stoffer til å lage sennepsgass på et laboratorium som skal ha tilhørt en opprørsgruppe i den syriske byen Douma. Flere av legene som behandlet pasienter etter det kjemiske angrepet, blir truet til taushet.

En russisk soldat patruljerer gatene i Douma i Syria.

En russisk soldat patruljerer gatene i Douma. Bildet er tatt mandag denne uken.

Foto: Louai Beshara / AFP

Den internasjonale tautrekkingen om hva som hendte i Douma 7. april, fortsetter med full styrke.

Russiske soldater inntok den opprørskontrollerte byen sammen med syriske regjeringsstyrker i begynnelsen av april, samtidig som at rapportene om et kjemisk angrep kom.

Assad-regimet og deres allierte Russland har siden nektet for at et angrep med kjemiske våpen har funnet sted. Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov fremholdt senest i går at deres eksperter ikke har funnet noen indikasjoner på dette.

I stedet har Russland anklaget den syriske sivile hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene for å ha fabrikkert anklager om gassangrep og Storbritannia for å bistå med iscenesette dette.

Nå sier den russiske eksperten på kjemiske våpen, Alexander Rodionov, at det i tilknytning til laboratoriet er funnet metallsylindre med klorgass som er identisk med en metallsylinder på bilder som syriske aktivister og hjelpeorganisasjoner har tatt og formidlet fra Douma. Det skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Kampen om sannheten

USA, Frankrike og Storbritannia – som holder det syriske regimet ansvarlig for det som skjedde i byen – viser til vitnebeskrivelser av helikoptre som fløy over Douma samme dag som angrepet fant sted, og at helikoptrene slapp ned tønner som inneholdt et foreløpig ukjent stridsmiddel.

Den britiske statsministeren Theresa May sa i går at det kun er regimet, og ikke opprørsgrupper, som har tilgang til helikoptre.

USA hevdet i dag å ha informasjon som tilsier at både klor og nervegiften sarin ble brukt under angrepet.

Barn får medisinsk hjelp etter angrep i Douma 7. april 2018

To barn får medisinsk hjelp etter angrepet i Douma 7. april i år. Dette er ett av bildene den sivile hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene formidlet til internasjonal presse.

Foto: AP

Vil ikke ha OPCW inn

I ettermiddag meldte det statlige syriske nyhetsbyrået SANA at de internasjonale ekspertene fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) endelig har kommet til Douma.

Storbritannia, Frankrike og USA mener Russland og Syria trenerer tilgangen for OPCW- inspektørene, selv om det ble lovet at inspektørene skulle få uhindret tilgang.

Inspektørene kom til Syria fredag og lørdag, og skulle ha startet arbeidet i Douma i løpet av helgen, med vitneavhør og prøvetaking.

Det har ikke kommet andre bekreftelser enn meldingen fra det syriske nyhetsbyrået om at inspektørene virkelig er på plass i byen. Tirsdag kveld sa en talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet at de tviler på at dette er riktig, ut fra opplysningene de har.

En bil tilhørende FN og med OPCW-inspektører i undersøkes i Damaskus.

En FN-merket bil med OPCWs våpeninspektører undersøkes med detektor idet den kom til bestemmelsesstedet i hovedstaden Damaskus lørdag 14. april. Siden har våpeninspektørene ventet på å komme seg videre.

Foto: Ali Hashisho / Reuters

USAs representant i OPCW uttalte på et møte om Syria i går at russerne bevisst haler ut tiden, slik at «de kan tukle med bevis inne i Douma». Dette har blitt benektet på det sterkeste av den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov.

Hans franske kollega gjentok likevel de vestlige beskyldningene mot Russland i dag.

– Det er høyst sannsynlig at beviser og viktige elementer har forsvunnet fra åstedet, som er under full kontroll av russiske og syriske styrker, sa Jean-Yves Le Drian.

Syrias FN-ambassadør sier at hvis ekspertene fra OPCW får grønt lys av FN, kan granskingen av angrepet starte onsdag.

– Hvis FNs sikkerhetsteam avgjør at situasjonen er forsvarlig i Douma, vil arbeidet starte onsdag, sa Bashar Jafaari til Sikkerhetsrådet.

Pressen slapp inn

Mens OPCWs inspektører har måttet vente, fikk internasjonale medier slippe til i Douma mandag.

Både AP og svensk TV4 har intervjuet personer som forteller om kaoset som oppstod da angrepet 7. april startet, og lukten som bredte seg.

Svensk TV4 har vært i Douma og snakket med en som overlevde gassangrepet som fant sted 7 april

Se svensk TV4s intervju med Nasser Amer Hanen, som store deler av sin familie i angrepet 7. april.

– Vi løp opp fra kjelleren hvor vi hadde gjemt oss, da huset ble truffet. Kvinnene og barna gikk inn i huset, og der kom gassen. De visste ikke at huset var truffet ovenfra og fylt av gass. De som gikk inn døde umiddelbart. Jeg løp ut, forteller Nasser Amer Hanen til TV4s reporter.

Den unge mannen forteller at han følte seg svimmel, men at han etter hvert fikk tilkalt noen som kunne hjelpe ham. Inne i huset fant de hans kone, mor og brødre døde.

AP har intervjuet andre som forteller om det samme.

«Det er klor, det er klor» forteller innbyggere at det ble ropt da beholdere med det foreløpig uidentifiserte stridsmiddelet eksploderte.

De utenlandske journalistene melder om at en sterk lukt fortsatt henger over byen og at de tidvis kan kjenne svie i halsen.

– Flere leger blir truet

Den syriske legen Ahmed Abed al-Nafaa bekrefter vitneskildringene overfor AP, og forteller at han selv kjente en sterk klorlukt da han kom for å hjelpe personer som hadde gått i skjul for å verne seg mot bombene, men som likevel ble rammet av gassen.

Al-Nafaa, som måtte hjelpes vekk av kolleger, forteller om helikoptre som fløy over området like før bombene kom.

Det formidles også bilder og fortellinger om personer som ble funnet døde med fråde rundt munnen, noe som kan være et tegn på sarin eller sarinlignende stoffer. Samtidig forteller andre leger til syrisk tv at de mottok pasienter som snakket om gassangrep, men at de ikke fant spor etter noe slikt.

Mange av legene som behandlet pasienter etter det kjemiske angrepet, blir truet til taushet, skriver The Guardian, som har vært i kontakt med flere den siste uken.

Lege Ghanem Tayara, leder av Union of Medical Care and Relief Organisations (UOSSM), sier at legene har fått beskjed om at de og familiene deres vil være i fare hvis de forteller hva som skjedde i Douma.

– Familiene har blitt truet med at de må betale en pris, og legene selv har blitt fortalt at de vil bli arrestert og mye mer hvis de gir noen detaljer eller intervjuer om hva som skjedde i Douma, sier Tayara til avisen.

Kan finne spor etter lang tid

Jørn Siljeholm er tidligere våpeninspektør for OPCW. Han sier at det fortsatt kan være bevis å finne i Douma, selv om det har gått 10 dager siden angrepet.

– Rent teknisk kan inspektørene finne bevis fordi stoffene kan spores tilbake, ved å ta utgangspunkt i kjemiske prøver. Hvis det er en lukket bunker, en lukket kjeller eller lignende steder med begrenset gjennomstrømning av luft og trekk, så kan man finne spor i møbler og tapeter. Men jo lengre tiden går, jo verre er det, sier Siljeholm til NRK.

– Hvis det dreier seg om klor, bør det kunne finnes spor. Dreier det seg om sarin, vil man ha større problemer fordi mengdene vil være såpass små at det kan bli problemer med klare bevis, forklarer den tidligere våpeninspektøren.

Han mener anleggene som ble bombet i helgen, som Storbritannia, Frankrike og USA mente var produksjonsanlegg for kjemiske våpen, er en verre en utfordring bevismessig.

– Vanligvis vil slike anlegg være en del av analyseapparatet og hva man er på jakt etter: hva fantes av kjemiske våpen i Syria? Hvis det var lagre av sarin eller klor i disse anleggene, er det sannsynlig at man vil finne «next to nothing» på grunn av sprengkraften som ble brukt under angrepene mot dem, sier Siljeholm.

Tidligere våpeninspektør Jørn Siljeholm tror det kan bli vanskelig å finne ut om det ble brukt kjemiske våpen i Syria

Se intervjuet med tidligere våpeninspektør Jørn Siljeholm i Dagsrevyen.

FNs sikkerhetsråd har gitt OPCWs inspektører mandat til å undersøke hvorvidt det ble brukt kjemiske våpen i angrepet i Douma 7. april, samt hva slags kjemikalier som i så fall ble brukt. Hvem som eventuelt utførte angrepet, er ikke innenfor OPCWs mandat å finne ut.

SISTE NYTT

Siste nytt