Hopp til innhold

Korrupsjonsskandale felte Rajoy

Mariano Rajoy erkjenner at han er ferdig som spansk statsminister. Lederen for Sosialistpartiet Pedro Sánchez tar over etter at Rajoy fikk nasjonalforsamlingens flertall mot seg på grunn av en omfattende korrupsjonsskandale.

Pedro Sanchez og Mariano Rajoy

Lederen for Sosialistpartiet – og påtroppende statsminister – Pedro Sanchez og lederen for Det konservative folkepartiet – og avtroppende statsminister – Mariano Rajoy tok hverandre i hånden etter avstemningen i den spanske nasjonalforsamlingen.

Foto: AP

Mariano Rajoy (63) har vært Spanias statsminister i over seks år. I formiddag var det slutt på grunn av korrupsjonsskandalen som har rammet Det konservative folkepartiet (PP).

– Mistillitsforslaget vil sannsynligvis få flertall, det betyr at Pedro Sánchez (46) blir ny statsminister. Det har vært en ære å tjene dette landet, sa Rajoy i en pause like før avstemningen i nasjonalforsamlingen skulle starte.

Hans partifeller svarte med stående applaus. Vel 30 minutter senere var statsministerkarrieren over for den erfarne politikeren.

Det er første gang siden demokratiet ble gjeninnført i 1975 at en statsminister må gå på grunn av mistillit.

29 partimedlemmer dømt

Det spanske Sosialistpartiet (PSOE) stilte mistillitsforslag mot Rajoy på bakgrunn av at 29 medlemmer av PP nylig ble dømt til dels lange fengselsstraffer for ulovlig mottak og bruk av penger, blant annet i forbindelse med valgkamp. Også partiet ble ilagt en stor bot, på 240.000 euro.

Partimedlemmer og PP har blant annet vært anklaget for å ha mottatt ulovlig provisjon i bytte mot anbudskontrakter.

Politiet mente partiet hadde operert som en kriminell organisasjon og at det fantes beviser mot nesten alle toppene i partiet.

Til tross for at Rajoy har vært med i ledelsen av PP i mange år, nekter han ansvar for og kjennskap til hva som har skjedd.

Mariano Rajoy

Mariano Rajoy avbildet idet han kom til nasjonalforsamlingen fredag morgen.

Foto: Pierre-philippe Marcou / AFP

Separatister sikret flertall

Opposisjonsleder Pedro Sánchez krevde først at det ble utløst nyvalg i kjølvannet av avgjørelsene i rettsvesenet. Da Rajoy nektet dette, gjorde Sánchez det klart at partiet ville få nasjonalforsamlingen til å stemme over om den hadde tillit til statsministeren.

Sosialistpartiet har kun 84 av de 350 plassene i nasjonalforsamlingen, og måtte få støtte fra flere andre partier.

I går ble det klart at også Det baskiske nasjonalistpartiet (PNV) stilte seg bak mistillitsforslaget. Dermed hadde Sosialistpartiet og Sánchez sikret seg de 176 stemmene som trengtes for å felle Rajoy.

Sánchez er avhengig av støtte fra både katalanske og baskiske separatistpartier for å danne en styringsdyktig regjering.

– Herr Sánchez. Vi har ikke mye tillit, sier Carles Campuzano fra det katalanske separatistpartiet PDeCAT til den spanske nasjonalforsamlingen. Partiet stemte for mistillitsforslaget.

– Du sier at PSOE er ikke det samme som PP. Store deler av Catalonia er skeptiske til det. Det er mye smerte og forargelse i Catalonia, og mange katalanere vil ha problemer med å forstå vår stemme. Det er opp til deg. Vi vil følge med på hva du sier, understreker partitalsmannen.

Sánchez og PSOE støttet beslutningen fra Rajoys regjering om å ta i bruk artikkel 155 overfor Catalonia, etter katalanernes folkeavstemning om selvstendighet.

Paragraf 155 i den spanske grunnloven gir regjeringen fullmakt til å overprøve regionale myndigheter.

Ytterligere fire representanter sluttet seg til under avstemningen i dag slik at til sammen 180 representanter stemte for mistillit mens 169 representanter stemte mot. Én representant avholdt seg fra å stemme.

Tok hverandre i hånden

Den avtroppende og den påtroppende statsministeren tok hverandre i hånden i etterkant av avstemningen.

Sánchez vil overta som landets nye leder så snart kong Felip har tatt ham i ed. For å forhindre et maktvakuum sier spansk lov at mistillitsforslagets forfatter tar over som ny statsminister hvis den sittende blir felt.

Pedro Sanchez og Jose Luis Abalos fra Sosialistpartiet

Pedro Sanchez sammen med partifelle Jose Luis Abalos før avstemningen.

Foto: Pierre-philippe Marcou / AFP

Den tidligere professoren i økonomi har sagt at en regjering fra Sosialistpartiet vil følge statsbudsjett som den konservative regjeringen laget. Dette for å unngå å skape turbulens rundt den spanske økonomien og av hensyn til verdensøkonomien.

Usikkerheten rundt hvem som skal styre Italia, førte til børsuro over hele verden. Men til forskjell fra populistene som overtar i Italia, er Sánchez en sterk tilhenger av både EU og euroen.

Den økonomiske veksten i Spania var i fjor på 3,1 prosent, etter mange år med stagnasjon og gjeldsproblematikk. Arbeidsledigheten på 16,7 prosent er fortsatt en av de høyeste i Europa.

Professoren som kom tilbake

Utfallet av avstemningen i dag kan regnes som en personlig seier og en takk for sist for Pedro Sánchez.

Sánchez måtte i oktober 2016 trekke seg som leder av Sosialistpartiet. Den daværende opposisjons- og partilederen hadde da lenge nektet å godkjenne en ny konservativ regjering, under ledelse av nettopp Mariano Rajoy.

For å løse opp i den fastlåste situasjonen som hadde vart nær ett år og gjennom to valg, ønsket flere at Sosialistpartiet skulle bidra til å godkjenne en permanent regjering ledet av Rajoy, som hadde styrt et forretningsministerium siden desember 2015.

Sánchez nektet å være med på en slik løsning, og etter 10 timers debatt fikk han partiflertallet mot seg og gikk av som partileder, mens Rajoy med noen av Sosialistpartiets stemmer sikret seg nok støtte og kunne danne regjering.

I oktober 2017 var Sánchez tilbake som PSOE-leder og i dag tvang han altså Rajoy ut av statsministerstolen.

SISTE NYTT

Siste nytt