Hopp til innhold

Dette er det også plast i

Du synes kanskje det er ugreit å kaste en plastpose ut i sjøen, men hva gjør du med en tyggegummi?

US-SEATTLE-WALL-GUM-FOOD-OFFBEAT

TYGGEGUMMI: Dette er tyggegummi som folk i den amerikanske byen Seattle har spyttet ut på en vegg. Det tok 20 år. Plasten hjelper til for bevare den.

Foto: JASON REDMOND / Afp

Ja, det er plast i tyggegummi. Ganske mye plast. Nesten alle produsenter av tyggegummi har byttet ut den naturlige kvaen med noe helt annet.

Hva er det andre?

Det er en syntetisk gummi. En polymer. Et produkt som stammer fra råolje. Det ligner litt på det som er i bildekkene dine.

Det er anslått at ett hundre tusen tonn med plast-søppel blir generert på denne måten i året.

Tea Party

TEA PARTY: Det var mye morsomt å se da den politiske bevegelsen var på høyden i USA. Dersom noen av posene falt av hattene og ut i naturen, så bidro det til plast-forsøpling.

Foto: Mark Humphrey / AP

Teposer

Ikke alle teposer inneholder plast, men mange produsenter bruker fortsatt materialet. Hvorfor gjør de det?

Plasten blir brukt til å forsegle posene slik at teen ikke faller ut.

En stor, meget stor, produsent opplyser til Moral Fibres at posene deres består av 80 prosent naturlige fiber, og 20 prosent termoplast.

Det som skal sies, er at produsentene er klar over utfordringen, og at de aktivt ser etter naturlige erstatninger.

CIGARETTES FRANCE-

350 MILLIONER: Per år, og bare i Frankrike der dette bildet er tatt. Altså sneiper som er kastet på veier. Nesten alle inneholder plast.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Sigarettsneiper

Hvor mange ganger har du kastet sneipen fra deg ut av vinduer, balkonger, ripa eller med et elegant knips, ut i nærområdet under grillfesten?

Da har du vært med på å spre ikke ubetydelige mengder mikroplast i naturen. Plast som ikke forsvinner med det første.

– Mange som røyker er ikke klar over at filteret består av mange tusen små plast-partikler, sier leder i Trash Free Seas Program til The Guardian.

Det kan kanskje høres ille ut, men sannsynligvis ikke så ille som sigarettprodusentene som brukte asbest i filteret.

FILES-TENNIS-FEDERER-RECORD

IKKE BARE GULL: Det glitrer, og det ser fint ut, men det er plast.

Foto: MARK RALSTON / AFP

Glitter

Hva er egentlig glitter? Du har sett det veldig mange ganger. Bursdagsfeiring i en barnehage. På den spesielle konserten. På bordet på festen.

Vel, nesten all glitter er plast. Det meste av det er mikroplast rett ut av boksen. Grensen for mikroplast er fem millimeter.

– Glitter burde bli forbudt. Det slipper ut i miljøet. Det er mikroplast, sier miljøforskeren Trisia Farrelly til National Geographic.

US-74176097

IKKE VOKS: Plasten er i koppen for å beskytte kartongen mot fuktighet. Det gjør at de ikke kan resirkuleres sammen med papiret.

Foto: DARREN MCCOLLESTER / Afp

Alt det andre

Du kjenner sikkert til at mange klesplagg er lagd av plast. Du vet at du slipper ut mikroplast når du vasker dem i maskinen. Kanskje du har sluttet å kaste innholdet i lofilteret i do?

Det med drikkekartongene kjenner du sikkert til. Produsentene har blitt flinke til å benytte det de kaller gjenbrukbar plast, men det er fortsatt plast.

Brus- og ølbokser. Det er aluminium, men på innsiden er det plast. Det gjelder egentlig nesten alt av bokser som inneholder mat eller drikke.

Denne visste du kanskje ikke: Mange av pappkoppene du får kaffen din i. Plast igjen.

SISTE NYTT

Siste nytt