Hopp til innhold

UD om norsk syriafarer: – Har ikke rettslig krav på bistand

Utenriksdepartementet har begrensede muligheter for å hjelpe Aisha Shezadi (26) tilbake til Norge. – Norske borgere som trosser UDs reiseråd og reiser inn i Syria, påtar seg et stort personlig ansvar.

Flyktningleiren Al-hol ligger 14 kilometer fra grensen til Irak.

Flyktningleiren Al-hol, hvor den norske syriafareren Aisha Shezadi hevder hun befinner seg, ligger 14 kilometer fra grensen til Irak.

Foto: Delil Souleiman / AFP

Kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i UD sier at sikkerhetssituasjonen i Syria er svært alvorlig og uoversiktlig.

– Utenrikstjenesten fraråder alle reiser til landet, og har svært begrensede muligheter til å yte noen form for bistand til norske borgere som reiser inn i eller oppholder seg der. Norske borgere kan derfor ikke regne med bistand fra norske myndigheter så lenge de oppholder seg i disse landene, sier Lunde til NRK.

– Ikke rettslig krav på bistand

I et håndskrevet brev ber den norske syriafareren Aisha Shezadi (26) fra Bærum UD om hjelp til å returnere til Norge.

Shezadi hevder hun befinner seg i flyktningleiren Al-hol nordøst i Syria, og skriver at hun frykter å bli tvangssendt tilbake til IS, ifølge Klassekampen.

Lunde bekrefter at UD har mottatt en slik henvendelse. Hun sier samtidig at nordmenn i utlandet ikke har rettslig krav på konsulær bistand.

– Dette skyldes blant annet at norske myndigheter ikke har tvangskraft overfor egne borgere i utlandet. Hva slags konsulære tjenester vi kan tilby vil derfor avhenge av flere sett med lovgivning, vedkommendes tilknytning til Norge og oppholdslandet, samt tilgjengelige konsulære ressurser, sier Lunde.

– Det vil alltid være opp til den enkelte å velge å ha kontakt med norske myndigheter og ta imot eventuelle tilbud om konsulær bistand, fortsetter hun.

Ane Haavardsdatter Lunde

Dersom en norsk borger klarer å komme seg ut av Syria på egen hånd og møter opp på en av UDs utenriksstasjoner i et naboland, gis det vanlig konsulær bistand, sier Ane Haavardsdatter Lunde i UD.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rømte med barn

Flere kilder bekreftet overfor Aftenposten forrige lørdag at 26-åringen befinner seg i leiren.

I brevet fremgår det at Shezadi har et to år gammelt barn. Saker der barn er involvert, er særlig krevende, men har høy prioritet, ifølge Lunde.

– I saker der mindreårige er involvert kan utenrikstjenesten være bindeledd opp mot norske barnevernsmyndigheter. Saker som gjelder mindreårige norske statsborgere har høy prioritet. Fastsettelse av foreldreskap og statsborgerskap for barn født i utlandet følger norsk lovverk, sier hun.

– Norge må ta ansvar

De norske aktivistene Erling Folkvord og Johan Petter Andresen fra organisasjonen Solidaritet med Kurdistan, møtte Shezadi tidligere i mai. De fikk inntrykk av at 26-åringen ikke angrer.

– Det var en skremmende opplevelse. En iskald, fremdeles entusiastisk tilhenger av alle forbrytelser som IS har begått og begår, sa Folkvord da han gjestet Dagsnytt 18 mandag.

Han mener likevel at Norge bør ta ansvar når en norsk statsborger bryter norsk lov mot terror.

– Selv om lovbruddet skjer i utlandet, så skal man ikke legalisere det. Hun bør hentes hjem og stilles for norsk domstol.

Møtet med den norske IS-kvinnen var en skremmende opplevelse, sier Erling Folkvord.

Frp kritisk

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim er kritisk til at norske syriafarere skal få hjelp til å returnere til Norge.

– Jeg håper og tror at norske myndigheter har langt viktigere ting å drive med enn å hjelpe personer som helt frivillig har reist til Syria og støtter et terrorregime som driver med overgrep, drap og tortur av uskyldige. Dette er en situasjon de har satt seg i helt frivillig, sier han til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt