Hopp til innhold

Full forvirring om Trumps tollsatser gjelder Norge

EU og seks andre land får unntak fra USAs toll på stål og aluminium, opplyser amerikanske myndigheter. Norske myndigheter vet ikke om Norge er blant dem.

U.S. President Donald Trump listens during a round table meeting with members of law enforcement about sanctuary cities in the Roosevelt Room at the White House in Washington

FRITAK: EU og seks andre land skal være fritatt fra Trumps nye toll

Foto: Leah Millis / Reuters

De seks landene som i tillegg til EU-landene får unntak fra 25 prosent toll på stål og 10 prosent på aluminium, er Argentina, Australia, Brasil, Canada, Mexico og Sør-Korea.

– Vi har mistet 60.000 fabrikker. Minst 6 millioner jobber, sier president Donald Trump på en pressekonferanse om de nye tollsatsene torsdag ettermiddag norsk tid.

Rett før signeringen av innføringen av tollsatsene sa Trump at de nå står foran store positive endringer.

Hør podkasten:

Fortsatt uvisst om Norge får unntak

NRK har vært i kontakt med Utenriksdepartementet her hjemme som er bekymret for situasjonen.

– Det er alvorlig og bekymringsfullt at USA har besluttet å innføre handelshindre for aluminium og stål. Dette sår tvil om respekten for det multilaterale, regelbaserte handelssystemet. Vi forventer at WTO-regelverket overholdes fra alle WTOs medlemmer, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en e-post til NRK.

Solberg møter Trump

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide vil ta kontakt med amerikanske myndigheter for å finne ut hvorvidt Norge får fritak fra de nye tollsatsene.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Utenriksdepartementet jobber torsdag ettermiddag med å finne ut hvilke konsekvenser de nye satsene har for Norge.

– Vi kjenner ikke til hvilke vilkår som er gitt for unntakene som det nå varsles om eller nøyaktig hvilke land som er omfattet, sier Eriksen Søreide og understreker at de fra norsk side har vært tydelige overfor amerikanske myndigheter på at de forventer likebehandling for Norge i denne saken.

– Vi vil snarlig ta kontakt med amerikanske myndigheter, avslutter hun.

Trumps offisielle begrunnelse for importtollen er at USA i dag produserer så lite stål og aluminium selv at det utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet.

De nye tollsatsene vil tre i kraft fredag klokka 17 norsk tid for landene som ikke er unntatt, skriver NTB.

Kina får straffetoll

Trump innfører straffetoll på rundt 50 milliarder dollar på kinesiske produkter som hevn for angivelig tyveri av amerikansk opphavsrett på teknologi.

– Straffetollen rettes mot deler av industri der Kina har forsøkt å skaffe seg en fordel ved urettferdig tilgang på, eller tvungen overtakelse, av teknologi fra amerikanske selskaper, sier Det hvite hus økonomiske rådgiver Everett Eissenstat, ifølge NTB.

Kina er meget skuffet over Trumps nye tollsatser, sier den kinesiske ambassaden i Washington i en uttalelse torsdag kveld. Kina sier at de ikke ønsker en handelskrig, men vil ta i bruk alle nødvendige midler i en handelskrig som er initiert av USA. Trump la på pressekonferansen torsdag ettermiddag vekt på at han ønsker dialog med Kina.

– Vi har snakket med Kina og vi er midt i en forhandling. Vi får se hvor det tar oss, sier den amerikanske presidenten.

Hydro produserer mer aluminium enn USA

Norge er Europas største produsent av primæraluminium med en produksjon på om lag 1,2 millioner tonn per år. Hydro, som har fire aluminiumsverk i Norge, leverer ikke direkte til USA, men fra anlegg i Europa og Midtøsten. De følger nå spent med på det som skjer.

– Dette er ugunstig for hele aluminiumsbransjen. Vår holdning er at vi ønsker en fri og åpen handel og at ensidige tollbarrierer kan føre til endrende varestrømmer i verden og øke risiko for mottiltak, sier Halvor Mollan, informasjonsdirektør i Hydro.

Til sammen produserer Hydro mer råaluminium enn det USAs egne produsenter gjør. USA har behov for å importere nærmere 5 millioner tonn årlig.

– Ensidige tollbarrierer er ugunstige for bransjen og kan føre til handelskrig ved at andre nasjoner innfører mottiltak, fortsetter han.

Trump oppfyller med dette et av sine sentrale valgløfter, nemlig å være strengere overfor utenlandske aktører som konkurrerer mot amerikanske bedrifter.

Både aluminium og stål er viktige eksportsektorer for Norge, med henholdsvis 33 og 16 milliarder kroner i eksportverdi i 2017.

SISTE NYTT

Siste nytt