Hopp til innhold

Vil gjøre Ungarn «great again»

BUDAPEST (NRK): Mens regjeringen er livredde for at migranter skal ødelegge Ungarn, er menneskerettighetsaktivister engstelige for asylsøkernes rettigheter i landet. Søndag går en splittet nasjon til valg.

Istvan Hollik, parlamentsmedlem, Fidesz, Ungarn

SIKKER PÅ GJENVALG. Parlamentsmedlem István Hollik fra regjeringspartiet Fidesz, foran valgplakaten av seg selv.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Jeg vil være med på jobben med å gjøre Ungarn «great again»! Som Trump!, ler parlamentsmedlem István Hollik på spørsmål fra NRK om hvilke visjoner han har i politikken.

Hollik representerer regjeringspartiet Fidesz i økonomi- og justiskomiteen, og søker gjenvalg under søndagens parlamentsvalg.

Han er overbevist om valgseier, men mener landets videre vekst er truet.

– Den største risikoen for Ungarn, er at Brussel og EU tvinger oss til å ta inn migranter. Vi har god økonomi. Siden 2010 har vi skapt 800 000 nye arbeidsplasser. Vi har redusert statsgjelda med ti prosent, og den økonomiske veksten er på fire prosent. Vi har klart å få til mye for det ungarske folket, men det vi har oppnådd står i fare på grunn av migrasjon, sier han.

Hva er problemet med det?

– Det vil bli sikkerhetsproblemer, terrortrusselen vil øke, og Ungarn vil endres dersom vi slipper inn migrantene. Vi vil beskytte landet og holde Ungarn ungarsk. Ikke multikulturelt, forklarer han og legger til at løsningen på migrantkrisa heller må være å hjelpe folk der de er.

Ida Fekete

INNVANDRET TIL SVERIGE. Ida Fekete flyttet tilbake til Ungarn fra Sverige da hun ble pensjonist. I fødelandet støtter hun regjeringspartiet.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Må integrere seg

Pensjonisten Ida Fekete er helt enig.

– For meg er det viktigste å holde Ungarn som det er, sier hun på flytende svensk.

Etter å ha bodd førti år i Sverige, flyttet hun for seks år siden, hjem til Ungarn igjen. Nå jobber hun frivillig på regjeringspartiets kulturelle salong midt i Budapest, der alle som sympatiserer med partiet er velkomne til kulturkvelder, utflukter, pensjonisttreff og lignende.

– Vi var også innvandrere (i Sverige), men det var annerledes. Vi hadde et helt annet budskap. Da var det slik at vi gjorde alt for å smelte inn i samfunnet. Mens de som kommer nå, de vil ikke smelte inn i samfunnet. Når man flytter et sted, da må man smelte inn. Så enkelt er det, sier hun.

Var det lett for dere å smelte inn i det svenske samfunnet? Fikk dere støtte til språkkurs og lignende?

– Ja, ja, vi fikk språkkurs. Vi ville ut på arbeidsmarkedet så fort som mulig. Vi fikk masse hjelp, og vi takker Sverige for det.

Hva slags hjelp får innvandrerne som kommer hit til Ungarn?

– Det vet jeg ikke. Jeg tror ikke de får så mye hjelp. Jeg har ikke satt meg inn i det, så jeg kan ikke uttale meg om det.

Stanset integreringsstøtte

András Léderer, Helsingforskomiteen i Budapest

BEKYMRET. András Léderer jobber for asylsøkeres rettigheter gjennom Helsingforskomiteen i Budapest, og er bekymret for utviklingen.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Men landets Helsingforskomité, som gir juridisk bistand til asylsøkere, kan uttale seg om det.

– I 2016 ble all støtte til integrering stanset. Det gis verken finansiell støtte eller hjelp til å lære det ungarske språket. Det er forventet at du skal gjøre alt på egen hånd, sier András Léderer, som er informasjonsansvarlig for flyktningprogrammet.

I fjor avsluttet migrasjonsmyndighetene avtalen med den ikke-statlige organisasjonen, slik at de ikke lenger kan gi asylsøkerne generell juridisk veiledning om prosedyrer og rettigheter.

– Det er fremmet flere lover som målrettet skal gjøre det vanskelig for organisasjoner å jobbe. Vi blir fremstilt som en trussel for landets sikkerhet, og som fiender av staten, fordi vi tar opp saker til den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Det blir sagt at vi er en del av EUs plan om å tvinge Ungarn til å ta imot asylsøkere, forteller Léderer.

Han frykter valgutfallet på søndag.

– Hvis regjeringen igjen får absolutt flertall, kan de få igjennom lover som vil gjøre våre operasjoner i Ungarn umulige. Istedenfor at vi kan fokusere all tida vår på asylsøkeres rettigheter, må vi bruke tid på å forsvare oss mot absurde beskyldninger, sier han.

– De fleste mediene her er eid av staten, og er et ekko av regjeringens propaganda. De fremstiller det som om det kommer horder av asylsøkere, men de nevner ikke de faktiske tallene. Så langt i år har det kun kommet inn i underkant av 300 asylsøknader til Ungarn, sier Léderer.

Plakat mot innvandring fra ungarske myndigheter

KLAR MELDING. Ungarske myndigheter har hengt opp plakater med bilde av innvandrere og et stoppskilt over, flere steder i Budapest. Ved siden av henger en valgplakat for regjeringspartiet Fidesz.

Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt