IS-krigere blir torturert og henrettet

Den kvalmende lukten siver opp fra bakken. Stanken minner henne om fotsvette og forteller at under grushaugen er det en massegrav. Der nede ligger torturerte og drepte IS-krigere.

Belkis Wille kjenner på en spesiell og ubehagelig stemning i kroppen. Stillheten, og vissheten om hva som har foregått her, gjør noe med henne.

Wille arbeider for menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Hun er sikker på at de har funnet det rette stedet, at opplysningene hun har samlet inn viser seg å være riktige.

Belkis Wille ved en massegrav

– Når jeg står her kan jeg kjenne stanken av likene som ligger begravd. Det er en kvalmende og søtlig lukt. Den minner om fotsvette, forteller Belkis Wille.

Foto: Human Rights Watch

Det er helt stille i ørkenområdet i det nordlige Irak. Her er det bare støv, sand og grus. Området ligger ved byen Zumar noen mil utenfor Mosul. Hit kommer sjelden dyr eller mennesker.

En bilvei går mellom noen av landsbyene i området, og en sjelden gang kan støvskyene ses et godt stykke unna.

– Jeg har sett flere massegraver. Det er et stort antall av dem i Irak, men foreløpig er det ikke så mange som denne. Den er spesiell. Her ligger IS-krigere og sympatisører som overga seg. Vi er sikre på at de ble torturert og deretter henrettet, sier Belkis Wille.

Wille arbeider for Human Rights Watch og har hele Irak som sitt operasjonsområde. Hun skal etterforske tips og påstander om krigsforbrytelser og overgrep.

Human Rights Watch er en internasjonal menneskerettighetsorganisasjon med virksomhet over store deler av verden.

-– Vi tror tidligere IS-krigere utsettes for dette i stort omfang. En irakisk offiser sa til meg at de gjør dette hele tiden. De slår fangene helt til de gir fra seg de opplysningene soldatene ber om. Deretter blir de i mange tilfeller drept. Regjeringssoldatene sier at IS-krigerne fortjener tortur og brutal behandling, forteller Wille.

Hun er klar på at krigsforbrytelser og overgrep utført av irakiske myndigheter mot terrormistenkte ikke skal skje. Det er brudd på grunnleggende menneskerettigheter, men kan også få langsiktige konsekvenser.

Blir overgrepene kjent ute i den irakiske befolkningen kan de bidra til å gi IS og andre ekstremistgrupper flere sympatisører. Det vil øke risikoen for at nye terrorgrupper etablerer seg i Irak.

Tid for hevn

28. august 2017, utenfor landsbyen Bardiya i Nord-Irak: Hundrevis av IS-krigere står på en lang rekke ute i ørkensanden. Krigen er over for dem, de har overgitt seg til en spesialenhet innenfor de kurdiske sikkerhetsstyrkene som kalles Asayish.

Islamistene er skitne og uflidde. Noen står med hodene bøyd, andre stirrer ut mot ingenting med tomme blikk. Enkelte mumler religiøse tekster for seg selv.

De kommanderes til å plassere håndflatene på skuldrene til mannen som står foran dem.

IS-krigerne forstår at seierherrene skal gjøre opp. De skal dø. Terrormetodene de selv benyttet skal nå brukes mot dem.

Mens de venter på å henrettes blir fangene filmet med et videokamera. En mannsstemme snakker i bakgrunnen:

– Disse er alle medlemmer av IS. De er tatt til fange av heltene fra Peshmerga, sier mannen og sikter til de kurdiske styrkene.

Gransket påstander

En mann som kaller seg Nadim er soldat i denne spesialstyrken. Det var han som senere fortalte at fangene var blitt ført frem til en grøft og skutt i hodet. Nadim er i 30-årene og deltok ikke selv i skytingen, men han så de døde etterpå.

IS-krigerne lå i massegraven, flere hadde hendene bundet bak på ryggen. Blodet var ferskt.

Ifølge Nadim skjedde henrettelsene i perioden mellom 28. august og 3. september i 2017. Han tok flere bilder.

Pint til døde

Nadim fortalte også om IS-krigere som ble torturert i hjel. Om kvelden 30. august ble 150 fanger fra islamistorganisasjonen presset inn i en lastebil med et fryseanlegg.

Der ble de holdt innelåst gjennom hele natten. Om morgenen hadde de fleste frosset i hjel eller var døde av surstoffmangel. De som fortsatt var i live ble skutt i hodet.

– Å la noen fryse i hjel inne i et kjøleanlegg med hensikt er en bisarr drapsmetode, sier Belkis Wille.

Nadim vil være anonym, han ønsker ikke stå frem og fortelle om det han har sett.

– Nadim reagerte kraftig på det som skjedde, derfor valgte han å fortelle historien til oss. Han hater også IS, men mener det ikke er riktig å drepe dem på denne måten, forteller Belkis Wille.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har gransket Nadims påstander og kommet frem til at de er riktige.

– Bevisene tyder på at Asayish-styrkene gjennomførte massehenrettelser av fanger som var mistenkt for å tilhøre IS. Det skjedde natt etter natt over en hel uke. Trolig drepte de mange, kanskje hundrevis av menn, sier Lama Fakih.

Hun er nestleder for organisasjonens virksomhet og granskinger i Midtøsten.

– Irakiske og kurdiske myndigheter må straks og i full åpenhet etterforske disse anklagene om massehenrettelser og straffeforfølge de ansvarlige, sier Fakih.

Belkis Wille var den som fant frem til massegraven, men hun brukte lang tid.

Området der henrettelsene skjedde er et kurdiskkontrollert området. Det var ingen der som turte eller ville si noe negativt om de kurdiske sikkerhetsstyrkene.

Benekter drap og tortur

En talsmann for kurdiske myndigheter, Dindar Zebari benekter påstandene fra Human Rights Watch at noen av deres enheter har vært involvert i henrettelser av IS-krigere.

Zebari viser til opplysninger fra øverstkommanderende for Asayish-styrken som hevder at IS-krigerne ble drept ved fronten og deretter lagt i massegraver samme sted.

IS fortsatt en trussel i Irak.

Iraq

Den 9. desember 2017 holdt den irakiske statsminister Haider al-Abadi en TV-overført seierstale. Han erklærte at terrorgruppen IS var nedkjempet i Irak.

Foto: Karim Kadim / AP

– Våre styrker har nå full kontroll over den syrisk-irakiske grensen og jeg kan derfor slå fast at krigen mot IS nå er over. Lenge leve Irak og det irakiske folk, sier Haider al-Abadi.

Foran talerstolen var det satt ut store blomsterbuketter.

Haider al-Abadi sa ingenting om hvordan de irakiske IS-krigerne skulle sone sine straffer. Han nevnte ingen strategi om hvordan terroristene og deres familier skal bli en del av samfunnet, om det er håp om forsoning eller tilgivelse.

– Vår fiende forsøkte å ødelegge vår sivilisasjon, men vi har på kort tid seiret gjennom vårt samhold og offervilje. Våre byer og landsbyer er nå trygge, fortsatte al-Abadi.

Til tross for at Haider al-Abadi erklærte IS for nedkjempet kom han med en advarsel. Terrorgruppen er ikke borte. De vil kunne angripe igjen.

Den irakiske statsministeren fikk rett. IS er fortsatt i Irak. I april ble 190 mennesker drept eller såret i terrorangrep.

Krigsforbrytelsene styrker IS

Belkis Wille er ikke overrasket at IS fortsatt er i stand til å ramme Irak. Organisasjonen har sine sympatisører og deres lojalitet styrkes når IS-krigere blir utsatt for tortur og drept.

Kvinner og barn straffes også. De kastes i fengsel eller blir utstøtt fra samfunnet fordi deres fedre og ektemenn tilhørte IS.

– Ved å behandle IS-krigerne, deres støttespillere og familier på denne måten skaper de irakiske myndighetene seg nye fiender. De viser befolkningen at det ikke er noen forskjell på regjeringens soldater og terroristene. De som blir behandlet slik, eller deres slektninger, vil raskt kunne vende seg mot myndighetene når neste ekstremistgruppe starter sin rekruttering, forteller Belkis Wille.

I tillegg til henrettelsene utenfor Bardiva hevder Human Rights Watch at de kan vise til flere eksempler der de mener at IS-sympatisører har blitt utsatt for overgrep.

Som oftest er det irakiske eller kurdiske soldater som selv har filmet eller fotografert krigsforbrytelsene. Et av tilfellene er fra juli 2017 og er tatt utenfor Mosul.

Filmopptaket viser hvordan flere menn som er mistenkt for å tilhøre terrororganisasjonen blir hentet inne i en bygning. De har overgitt seg, men blir banket opp.

Etter mishandlingen slepes de bort. De er blodige, skriker og trygler, men blir møtt med latter og sinte rop.

Det dokumenteres gjennom videoopptaket at to av IS-krigerne kastes utfor en fjellskrent. De er i live etter at de har truffet bakken, men blir skutt flere ganger av soldatene som fortsatt står på skrenten.

Et annet filmopptak viser hvordan irakiske soldater slår, sparker og pisker en IS-kriger. Han blør fra ansiktet og blir slept langs bakken etter håret. Mannen skriker i panikk.

Gamle konflikter kan føre til ny krig i Irak

Belkis Wille tror ikke irakiske myndighetene vil klare å skape stabilitet med metodene de nå bruker.

– Flere mener at IS aldri var et stort problem for Irak, terroristene utgjorde ingen trussel på sikt. Det er nå situasjonen virkelig kan bli alvorlig når den felles motstanderen er borte. De religiøse og politiske konfliktene vil dukke opp igjen og det kan nok en gang bryte ut krig i Irak, forteller Wille.

FN kritiserer irakernes rettsoppgjør

Irakernes bruk av dødsstraff mot fanger de mistenker for å ha tilhørt IS får reaksjoner. FN har rettet kraftig kritikk mot rettsoppgjøret som nå gjennomføres i Irak. I november 2017 ble 38 fanger anklaget for å være IS-krigere henrettet i et fengsel i byen Nasiriyah sør i Irak.

– Vi er dypt sjokkert og rystet over massehenrettelsen, kommenterte Liz Throssel, talskvinne ved FNs menneskerettighetsavdeling i Genève i en pressemelding.

– Dette skaper nok en gang bekymring for bruken av dødsstraff i Irak, fortsatte Throssel.

Ekspertene tror irakernes håndtering av rettsoppgjøret vil være avgjørende for om nye ekstremistgrupper igjen vil greie å etablere seg i landet eller om IS igjen kan få økt tilslutning. De er ikke nedkjempet.

– Offensiven mot IS har presset dem ut av det meste av Irak. IS var i stand til å okkupere større områder. Nå er de redusert, men ikke borte. De siste månedene har de fortsatt angrepene mot irakiske styrker, forteller Emile Hokayem. Han er analytiker ved The International Institute for Strategic Studies.

Hokayem forteller at Irak gjør opp med IS-krigerne på brutalt vis, i likhet med andre stater i dette området.

– Vi tror at det er opptil 20 000 IS-krigere i irakiske fengsler. Det kommer til å være vanskelig å behandle dem på en rettferdig måte. Det er mange vonde følelser, noen er uskyldige, men mange er skyldige, forteller Hokayem.

Det er sprikende opplysninger om rettsoppgjøret som nå gjennomføres. Enkelte hevder at flere enn 3 000 IS-krigere er dømt til døden og at nærmere 28 000 sitter fengslet. Blant dem er det også ektefeller og familiemedlemmer til krigerne. De dødsdømte i hovedsak sunnimuslimer.

Flere menneskerettighetsorganisasjoner, blant andre Amnesty International, anklager de irakiske domstolene for å gjennomføre rettssakene på en uforsvarlig måte. I løpet av noen minutter dømmes mange til døden uten at det foreligger beviser for lovbrudd som kvalifiserer til dødsstraff.

Kilder: The Independent, Financial Times, Associated Press, Army Times, Human Rights Watch, The Bagdad Post, Military Times, CNN, Star Tribune, Al Arabiya, The National, Reuters, Iraqi News, New York Times, NBC News, Defense News, Anadolu Agency, Al Jazeera, The Telegraph, BBC, Navy Times, Al-Araby Al-Jadeed og Iraqi News.