Hopp til innhold

– Det gjør forferdelig vondt, men er verdt det

Behandles med chiliplastre hver tredje måned.

Nina Bjørntvedt Wiik Christoffersen på sykehuset. Store deler av ryggen er knallrød.

VONDT: Slik ser Nina Bjørntvedt Wiik Christoffersen ut rett etter behandling med chili. Før behandlingen får hun beroligende. En lege må avgjøre hvilke pasienter dette passer for.

Foto: Alan Christoffersen / Privat

Nina Bjørntvedt Wiik Christoffersen (57) fra Larvik merker en konstant brenning i høyre arm, skulder og deler av ryggen. Årsaken er tilstanden postherpetisk nevralgi, som er nervesmerter etter helvetesild.

– Det brenner på samme måte som om du skulle lagt hånda på komfyrplata, forteller hun.

57-åringen har slitt med dette i snart fire år, men en spesiell type behandling ser ut til å hjelpe, nemlig chiliplaster.

Får beroligende først

I tillegg til å ta smertelindrende medisiner, møter hun opp på sykehuset i Tønsberg hver tredje måned for å behandle tilstanden med Capsaicin, som er den aktive ingrediensen i chilipepper.

Smertesykepleier Heidi Willoch ved poliklinikken for smertebehandling ved Sykehuset i Vestfold, opplyser at plastrene de bruker består av åtte prosent Capsaicin.

– Det er ekstremt sterkt. Behandlingen må gjennomføres av helsepersonell, og vi må beskytte oss med munnbind og hansker. Pasientene får ofte smertestillende for å holde ut behandlingen, sier hun.

Til nå har Christoffersen hatt rundt ti slike behandlinger. Til tross for at det er smertefullt, synes 57-åringen det er verdt det.

– Det er så forferdelig som du kan tenke deg. Jeg får først litt beroligende, deretter setter de på fire såkalt qutenza-plastre med chili. Det ligger på i en time. I løpet av den timen blir smertene verre og verre. Jeg tror ikke jeg klarer å holde i gang en samtale akkurat da, så vondt er det. Men det er absolutt verdt det.

Chilien må skylles bort

Hun dusjer etter behandlingen for å få vekk all chilien, og merker at behandlingen lindrer smertene en god stund.

– Jeg går konstant med brenning i høyre arm og skulder, men noen dager er verre enn andre. To og en halv måned etter behandling, kommer smertene mer tilbake. I stressa situasjoner kan jeg også merke at smertene er større, sier hun.

Heidi Willoch opplyser at de var blant de første sykehusene i landet til å prøve ut denne behandlingsmetoden for noen år siden.

Hun understreker at chiliplastre ikke er en behandling av helvetesild, men den smertefulle tilstanden noen får etterpå.

Legen avgjør

Det er en lege som avgjør hvilke pasienter behandlingen passer for. Huden må være hel, det kan ikke være sår eller blemmer i huden.

– Når en har denne tilstanden, er smertefibrene langt ut i huden veldig aktive. Chiliplastrene trigger dem, og får dem til å redusere aktiviteten. Da gjør det mindre vondt. Etter en stund øker aktiviteten igjen, og den ny behandling må til, sier Willoch. Det må gå minst ti uker mellom hver behandling.

Behandlingen hjelper mange, men er ikke løsningen for alle. Hvorfor det er slik, er de ikke helt sikre på.