Hopp til innhold

Foreldreopprør mot bemanningen i barnehagene

Tar barna ut i protest.

Christina Grefsrud-Halvorsen.

HISTORISK: – Foreldre, ansatte og fagfolk har sagt sin mening. Hvis Stortinget ikke lytter til disse tusen stemmene nå, må vi reagere. Da går vi til streik. Så vidt jeg vet har ikke det skjedd før, sier Christina Grefsrud-Halvorsen.

Foto: Foreldreopprøret 2018

31. mai skal regjeringens lovforslag om en ny bemanningsnorm for barnehagene behandles i Stortinget. Et av kravene er at det minimum skal være én ansatt per tredje barn under tre år, og én ansatt per sjette barn over tre år.

Initiativtakerne bak Foreldreopprøret 2018 mener imidlertid at forslaget er for svakt. Flere foreldre er enige med dem, og gruppen har mange tusen medlemmer på Facebook.

De krever at bemanningsnormen skal gjelde hele dagen, ikke bare i kjernetiden, at den må gjelde på barnegruppenivå, ikke barnehagenivå, og at det ikke skal være mulig å søke om dispensasjon fra normen.

Får de ikke gjennom dette, arrangerer de en «streik» 1. juni.

Mener forslaget er for svakt

– Det er bra at det kommer en lov, men dette forslaget er så svakt. Det sikres ikke nok ansatte hele dagen og man er ikke sikret at alle avdelinger får like god bemanning. Det er også lov til å søke dispensasjon fra en norm som i utgangspunktet er et absolutt minimum. Det må strykes med en gang.

Det sier Christina Grefsrud-Halvorsen. Hun sitter i Foreldreutvalget for barn (FUB) i Tønsberg kommune, og er en av initiativtakerne til foreldreopprøret.

barnehage

STREIK: Foreldreopprøret 2018 ønsker en strengere bemanningsnorm enn regjeringen foreslår. Blir ikke deres krav møtt, vil de 1. juni ta barn ut av barnehagen for å markere sin motstand. (arkivbilde)

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Tar barna ut av barnehagen

En slik «streik» vil si at de foreldrene som ønsker å delta, må ta seg en fridag og ta barna ut av barnehagen fredag 1. juni for å vise motstand mot forslaget.

– Da samles vi rundt omkring i landet. Det største arrangementet blir i Oslo, men det blir arrangementer også flere andre steder for å markere at dette ikke er greit. De kan ikke overhøre oss lenger, sier Grefsrud-Halvorsen.

Hun vet ikke nå hvor mange foreldre som kommer til å delta, men forteller at flere hundre over hele landet allerede har meldt sin interesse.

– Jeg aner ikke hvor stort dette blir.

– At dere tar barna ut av barnehagen i en dag rammer ikke beslutningstakerne, og foreldrene må selv ta ut en fridag for å delta. Hva ønsker dere å oppnå ved å streike på denne måten?

– Det er snakk om tapte arbeidstimer, både for oss og for samfunnet, men det er vi villige til å ofre for denne viktige saken.

– En dårlig ide

Kunnskapsdepartementet opplyser i en e-post til NRK at de ikke har anledning til å kommentere saken.

Nestleder Kent Gudmundsen (H) i Utdannings- og forskningskomiteen sier imidlertid at han har forståelse for at foreldre er opptatt av kvaliteten og oppfølgingen i barnehagene.

– Derfor er jeg glad for at vi nå øker kravene i barnehageloven. Det vil medføre at en fjerdedel av barnehagene der ute, som i dag ikke møter disse kravene, må øke bemanningen sin. Vi lager nå en minimumsgrense, ikke et tak, sier han.

En eventuell slik type streik, eller aksjon, synes han imidlertid er en dårlig ide.

– Det finnes mange gode og bedre måter å få oppmerksomhet på. Det mener jeg allerede er vist gjennom dette engasjementet. Ha gode argumenter og gode debatter, men vi trenger ikke å bruke ungene våres i en slik sammenheng.