Hopp til innhold

Frykter maur-eksplosjon

Vår og sommer er høysesong for maur. Skadedyrbekjemper Jørgen Gran Kirkevold frykter maur-eksplosjon når varmen nå kommer etter en lang, kald og snørik vinter.

Skogsmaur, PSK Skadedyrkontroll, Jørgen Gran Kirkevold

SKOGSMAUR: Kommer sjeldnere inn i hus enn «sukkermaur», men er verre å bli kvitt.

Foto: Thor Olav Moen

Maur ligger i dvale gjennom vinteren. De våkner opp sultne i vårvarmen – om de ikke har latt seg lure av varmekabler,- noe som ikke er uvanlig, forklarer Jørgen Gran Kirkevold.

– Maur tenker årstid i forhold til temperatur og ikke kalender!

PSK Skadedyrkontroll, Jørgen Gran Kirkevold

MOT MAUR: Maur søker mat og varme, og der er kjøkkenet og steder med mat spesielt aktuelle åteplasser ved bruk av maurpasta.

Foto: Thor Olav Moen

Gran Kirkevold jobber i PSK Privat Skadedyrkontroll i Sandefjord. Firmaet har de siste ukene fått de første bestillingene på mauravtaler, selv om sesongen så vidt er i gang.

Huseiernes Landsforbund har på sine hjemmesider nylig lagt ut en informasjonsartikkel om maur, hvilke utfordringer de representerer, og hvordan de kan stanses.

– Vi opplever allerede en økning i antall skademeldinger vedrørende maur inne i hus og hytter, forteller Øyvind Magerøy fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring i reportasjen fra innholdsbyrået Newswire publisert på huseierne.no.

Høysesong

Sesongen starter i april når våren og varmen kommer, og fortsetter til høsten. Når kulda kommer går maurene igjen i dvale.

Gran Kirkevold har seks års fartstid i bransjen, og har bekjempet maur mange ganger. Han påpeker at de vanligste maurangrepene er mest irriterende og stressende, enn det er til skade for hus, verdier eller helse.

– Det er faktisk ikke så vanskelig å bli kvitt maur, og ofte kan huseierne gjøre mye eller alt selv. Andre ganger må vi inn med «tyngre skyts» og andre metoder. Dette avhenger av omfang og type maur, sier han.

Maur er ikke maur

«Sukkermaur» som det kalles på folkemunne, er en rekke ulike arter som for folk flest ser ganske like ut. Det er de som er vanligst på denne årstiden- og heldigvis minst dramatisk. Ofte kan man stoppe dem selv, men i ekstreme tilfeller må det proff hjelp til.

Skogsmaur – som er mindre vanlig i hus, men mer alvorlig/vanskeligere å få bukt med. her må det ofte proffe tiltak til, med boring eller riving. Får du ei maurtue i kjelleren i hytta kan det bli kostbart og tidkrevende å fjerne.

Stokkmaur – er den du absolutt ikke vil ha i huset, og er gjenstridig, og dessverre relativt vanlig, ikke minst i eldre hus og hytter. Også en jobb for proffene.

PSK Skadedyrkontroll, Jørgen Gran Kirkevold på jobb

PROFF: Jørgen Gran Kirkevold sier folk kan gjøre mye selv for å beskjempe maur, men enkelte maurtyper og -angrep bør overlates til proffene.

Foto: Thor Olav Moen

Hva kan du gjøre?

– Kommer det maur i huset, kan folk ofte gjøre mye selv, før profesjonelle eventuelt må inn, sier Gran Kirkevold i PSK.

PSK Skadedyrkontroll, maurmiddel, pasta

PASTA: Inne er det bruk av pasta som gjelder.

Foto: Thor Olav Moen

Innendørs er åtebehandling effektivt. Maurene er sultne etter dvalen. Gel er bedre enn bokser med tørrmiddel. Gel selges i butikker, men i mindre forpakning og lavere styrke enn de skadedyrbekjempere bruker. Legg gjerne gelen på et papirark, visittkort, eller treplate og ved potensielle matkilder for maurene.

Maurmiddel, granulat, pulver, skadedyrbekjempelse

PULVER UTE: Utendørs er det gift i form av granulat/pulver eller sprøyting som funker.

Foto: Thor Olav Moen

-Utendørs er det gift i form av granulat/pulver eller sprøyting med de samme midlene som fungerer.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark