Minnemanipulasjon. Forsker Marianne Fyhn.
Foto: Ingvil Øvretveit / NRK

Har du et minne du vil bli kvitt?

Å fjerne minner er kjempeskummelt, mener filosof og etikkforsker, Ole Martin Moen (33).

Men går det faktisk an?

– Minnefjerning er på et individuelt nivå tilsvarende terrorregimer når de brenner historiebøker. En bok som forteller hva som har skjedd i fortiden, er en slags ekstern lagringsenhet for minnene våre, sier Moen.

Han synes minner er spennende, for de henger igjen i bevisstheten vår som spor av hva som skjedde.

– Man kan lett tenke på måter dette kan misbrukes på. Uten minnene våre hadde vi aldri lært noe. Vi hadde vært døgnfluer som bare opplever noe nå. Det skal veldig mye til for at vi orienterer oss bedre i verden uten minnene våre intakte.

Se alle videoene i nettserien «biologi & teknologi» nederst i denne saken.

Traumebehandling

Det finnes unntak. Mennesker som lider av PTSD (posttraumatisk stresslidelse) vil for eksempel kunne få bedre livskvalitet uten enkelte minner. Man må jo vedgå at minnemanipulasjon ville vært et gode for dem?

– Man kan vedgå at det for noen ville være et gode samtidig som man vedgår at det er et veldig, veldig farlig verktøy. I alle fall hvis det kan gjøres på måter som ikke involverer hjernekirurgi. Da er spørsmålet: er det likevel verdt det? Min intuitive reaksjon er nei.

Etikkforsker Ole Martin Moen ved Universitetet i Oslo

FORSKER PÅ ETIKK: Ole Martin Moen.

Foto: Johannes R. Volden

Hva er det som er så skummelt med minnefjerning? Sammenlignet med genredigering og forskning som har som mål å avlyse døden, er jo dette en relativt liten sak?

– Hvis dette tas i bruk i for eksempel et våpenkappløp, blir fortiden en usikker ting. Hvis det blir helt up for grabs hva som skjedde i går, mister vi hele orienteringen vår. Vi ser hvordan teknologi kan gjøre dette vanskelig selv i dag. Hva skjedde egentlig da Trump ble valgt til president? Hvor mange kom egentlig på innsettelsesseremonien hans? Den kollektive bevisstheten om hva som skjedde blir vanskelig nok i årene fremover med nye teknologier som stemmekopiering og videomanipulering. Hvis vi i tillegg begynner å pirke borti hva enkeltmennesker faktisk klarer å huske, tror jeg vi er ute og kjøre.

Resten av serien: